PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 4:0: Apsolutna pobeda crno-belih i košmar Mrkele i Terzića!
Stranci večitih rivala na skeneru našeg portala, Foto: Starsport©

espreso analiza

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 4:0: Apsolutna pobeda crno-belih i košmar Mrkele i Terzića!

Šta vi kažete?

Objavljeno: 13:24h

Stranci večitih rivala na skeneru našeg portala.

Na veliku žalost svih nas, Crvena zvezda i Partizan su neuspešno završili svoju ovogodišnju epizodu u Evropi i nećemo ih gledati na proleće u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Kada je reč o domaćem prvenstvu ostalo je još jedno kolo, pa možemo polako da podvlačimo crtu. Crveno-beli su jesenji prvaci Superlige Srbije, dok se Partizan nalazi trećem mestu sa 11 bodova manje od večitog rivala, ali ono što smo mi analizirali nakon završetka grupne faze evropskih takmičenja jesu učinci stranaca koji su pojačali dva najveća srpska klubau u letnjem prelaznom roku.

Statistika kaže, a i svaki objektivan posmatrač fudbalskih prilika u Srbiji da je klub iz Humske odneo apsolutnu pobedu! Logika stvari kaže, da kada u večite dođe strano pojačanje ono mora da donese kvalitet više, da unapredi igru kluba i da na evropskim mečevima odmah pokaže razliku u odnosu na domaće igrače.

Fudbal ne možete da prevarite, tako da je svima jasno da je sportski sektor Crvene zvezde promašio sa pojačanjima, dok komšije mogu da budu veoma zadovoljne kako su kupovale na tržištu, što potvrđuju i reči Miloša Vazure.

- Pogodili smo svakog stranca - prezadovoljan je generalni direktor Partizana.

Sadik, Suma, Asano i Natho su na evropskim utakmicama Partizana postigli 15 golova! Sa druge strane Topčiderskog brda, učinak je poražavajući - Garsija, Kanjas, Tomane i Van La Para ukupno s uspeli da postignu jedan gol... (u ovoj kategoriji ne računamo Boaćija, pošto se on vratio prošlog leta na Marakanu).

Idemo redom...

Hose Alberto Kanjas

Stigao je kao veliko pojačanje u Crvenu zvezdu iz solunskog PAOK-a, njegov početak je bio solidan, pružio je nekoliko zadovoljavajućih partija u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je nivo njegove igre u grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja bio ispod proseka. Sada je svima jasna odluka grčkih crno-belih da se odreknu usluga Španca na leto i puste ga kao slobodnog igrača u Beograd. Kanjas ima bogato iskustvo - igrao je za Espanjol, Betis i Svonsi, međutim, svaki navijač kluba sa Marakane će vam reći da nije opravdao očekivanja.

Hose Alberto Kanjas
Hose Alberto Kanjasfoto: Starsport©

Bibras Natho

Dijametralno drugačija situacija je na crno-beleoj strani Topčidreskog brda - Birbras Natho je od prvog kontakta sa loptom ušao u srca Grobara i svima je bilo jasno da će postati čovek oko koga se sve vrti u igri Partizana. Doneo je instant rezultate i opravdao epitet velikog pojačanja. Postigao je dva gola i poedlio isto toliko asistencija na međunarodnoj sceni, dok u domaćem prvenstvu ima skor od 4 gola i 4 asistencije. Savo Milošević ne može da zamisli tim bez maestralnog Izraleca.

Natho
Nathofoto: Starsport©

Radživ Van La Para

Na pomen imena Holanđanina navijače Crvene zvezde hvata jeza. Mnogi ga zovu Van La Prevara, pošto apsolutno ništa nije uradio od kada je došao u klub sa Marakane, tako da možemo slobodno da mu damo epitet najvećeg promašaja Zvezde u letnjem prelaznom roku. Imao je nekoliko nagoveštaja da ume, ali je sve brzo bacio u vodu... Zvezdaši se nadaju da bi uskoro mogli da mu vide leđa. Ipak, Vladan Milojević i dalje ima strpljenja sa njim i veruje da će 28-godišnje krilo od zime biti drugi igrač.

Radživ Van La Para
Radživ Van La Parafoto: Starsport©

Takuma Asano

Prvi ulazak u igru i odmah gol protiv Malatije u kvalifikacijama za Ligu Evrope - debitanska partija je bila sjajna, Grobari su pali u ekstazu i pomislili da će Japanac sam da pobeđuje protivnike, ali je realnost bila drugačija. Bivši igrač Arsenala je imao veliki pad u igri i dugo se tražio, da bi se pri kraju polusezone pronašao i posle perioda adaptacije odlično uklopio u sastav Partizana. Kada ga uporedite sa Van La Parom jasno vam su crno-beli i na poziciji krila bolje prošli od Crvene zvezde.

Takuma Asano
Takuma Asanofoto: Starsport©

Mateo Garsija

Ako bi se za jednog stranca u Zvezdinom taboru moglo reći da je pojačanje onda bi to mogao da bude brzonogi Argentinac. Postigao je gol protiv Jang Bojsa i imao nekoliko dobrih izdanja u domaćem prvenstvu, ali budimo iskreni, daleko od toga da je Garsija oduševio zvezdaše svojim atraktivnim potezima ili golovima. Imao je jednu bravuru protiv Vojvodine, no njegova slaba fizikalija je došla do izražaja u svim mečevima grupne faze Lige šampiona. Jednostavno, Garsija mora da poradi na svom telu ukoliko želi da bude top klasa.

Mateo Garsija i Aleksa Vukanović
Mateo Garsija i Aleksa Vukanovićfoto: EPA/Peter Schneider

Sejduba Suma

Omaleni Gvinejac je stigao u Partizan još 2017. godine, međtuim, nije opravdao epitet najskupljeg pojačanja u istoriji kluba iz Humske, koji ga je poslao u Makabi iz Haife na pozajmicu, tako da je povratak bivšeg igrača veziste bio velika kocka ove sezone, ali je Savo Milošević igrao na Sumu i dobio "džekpot". Dva gola u grupnoj fazi Lige Evrope, isto toliko u kvalifikacijama, a pritom je podelio i dve asistencije - protiv Junajteda plesao po terenu, srušio je Zvezdu u Večitom derbiju i isplatio svaki cent uloženog u njega. U domaćem prvenstvu je postigao osam golova i podelio šest asistencija.

Sejduba Suma
Sejduba Suma foto: Starsport©

Tomane

Tragičar iz Pireja... Njegov penal protiv Olimpijakosa dugo će boleti sve navijače Crvene zvezde. Ipak, Portugalca ne treba samo gledati kroz 'naočare' poslednjeg meča, imao je Tomane i dobrih momentata u dresu srpskog šampiona i za razliku od mnogih stranca nešto je i pokazao. Makazicma protiv Spartaka je digao publiku na noge, ali sve je palo u vodu kada je pogodio prečku... Najavio je Milojević boljeg Tomanea od leta, a ovaj je pokazao veliku radnu etiku i borbu, mada nije isključeno da će promašeni penal protiv Olimpijakosa uticati mentalno na njega. Ima pauzu da se odmori i dokaže da može da uradi nešto veliko na Marakani.

foto: Starsport©

Umar Sadik

Bilo je mnogo ružnih i podsmešljivih komentara na račun nezgrapnog napadača Partizana. Velika većina navijača nije gledala na Sadika kao ozbiljnog igrača, smatrala je da momak njegovih karakteristika ne može da bude ozbiljan napadač, ali ih je harizmatični 22-godišnjak sve demantovao i dokazao da njegovi golovi nisu slučajnost. Sadikova statistika je burtalna: pogodio je pet puta na međunarodnoj sceni, podelio dve asistencije, a tek je u domaćem prvenstvu sjajan, pošto ima učinak od 11 golova i 10 asistencija.

Umar Sadik
Umar Sadik foto: Starsport©

BONUS VIDEO:

(B.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.