GOTOVO! DESILO SE ONO ČEGA SMO SE PLAŠILI! Srbija ostala bez klubova u Ligi Evrope! Sad smo zvanično treća liga!
Srpski klubovi neće više igrati u Ligi Evrope za godinu i po dana, Foto: EPA/Panagiotis Moschandreou/EPA/Ronald Bonestroo

Za bolje i nismo

GOTOVO! DESILO SE ONO ČEGA SMO SE PLAŠILI! Srbija ostala bez klubova u Ligi Evrope! Sad smo zvanično treća liga!

Još samo sledeće sezone ćemo biti u drugom rangu evropskog fudbala

Objavljeno: 12:43h

Učešće srpskih klubova na međunarodnoj sceni ove sezone je gotovo već na polusezoni, ali posledice toga su dalekosežnije i osetićemo ih tek u budućnosti.

Famozno 15. mesto na UEFA listi zemalja sa najboljim koeficijentima delovalo je blizu posle prva dva kola Lige šampiona i Lige Evrope, ali je na kraju ostalo samo pusti san.

Crvena zvezda je porazom u Pireju ostala bez proleća u Evropi, a Partizan će u četvrtak mečom protiv Astane završiti svoje učešće u Ligi Evrope i na tom meču će moći da osvoje poslednje bodove za srpski fudbal ove sezone.

Međutim, ni ti bodovi neće biti od nekog značaja, jer je Srbija trenutno 18. na listi sa 25.000 bodova i ispred nas su Kipar, Grčka, Škotska koji svi imaju timove koji će i na proleće igrati u Ligi Evrope i osvojiti nove bodove.

Takođe, Švajcarci bi mogli da nas preskoče jer je i Bazel u 1/16 finala Lige Evrope, a tamo bi mogao da se nađe i Jang Bojs.

Lista država sa najjačim UEFA koeficijentom
Lista država sa najjačim UEFA koeficijentomfoto: Printscreen

ŠTA SVE TO ZNAČI ZA SRPSKI FUDBAL?

Pa kao što ste već verovatno i upoznati, UEFA je od sezone 2021/22 uvela treće takmičenje, takozvanu Konferencijsku ligu, odnosno Ligu Evrope 2, i to će biti takmičenje u kome će od te sezone igrati srpski klubovi.

Prvak će i dalje ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, ali ostali srpski klubovi neće ići u kvalifikacije za Ligu Evrope, tačnije Srbija neće imati klub u drugom po jačini evropskom takmičenju, već će ubuduće tri srpska kluba igrati Konferencijsku ligu.

Zato je bilo važno da se osvoji to 15. mesto na tabeli kako bismo zadržali makar jedan klub u Ligi Evrope, ali to se nije dogodilo. Tako će jedino šampion Srbije moći tamo u slučaju da ne uspe da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona i ispadne u kvalifikacijama.

Tako je Srbija zvanično postala "treća liga" evropskog fudbala.

Sledeća sezona će tako biti na neki način oproštajna za srpske klubove u kvalifikacijama za Ligu Evrope, jer će u njoj ostati na snazi da drugi i treći iz Superlige ide u 1. kolo kvalifikacija, a osvajač Kupa kreće od 2. kola kvalifikacija, ali posle toga nas čeka novo takmičenje.

U tom novom takmičenju sva tri srpska predstavnika će igrati od druge runde kvalifikacija. Ono što je još nepoznanica vezana za to novo takmičenje je kako će se bodovati pobede i remiji za UEFA rang listu, kao i kakve će biti novčane nagrade. Ali, do jeseni 2021. ima vremena da se i to izdefiniše. Sada je makar jasno da će nas ta nova liga posebno zanimati...

Što se tiče klupske UEFA rang liste, to je godina bila uspešna za dva najveća srpska kluba. Crvena zvezda je prethodnu sezonu završila na 88. mestu sa 16.750 bodova, dok je za ovih šest meseci uspela da skoči na 65. poziciju sa 22.750 bodova i to bi moglo da joj pomogne prilikom žreba za evro kupove naredne sezone.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.