PEVALA JE TAD CELA PLANETA: Na današnji dan Zvezda je postala šampion sveta!
Zvezda šampion Sveta, Foto: Printscreen/Youtube

godišnjica

PEVALA JE TAD CELA PLANETA: Na današnji dan Zvezda je postala šampion sveta!

Danas, skoro tri decenije kasnije, pobede iz Barija i Tokija deluju miljama daleko, što doprinosi tome da bolje shvatimo njihovu veličinu

Objavljeno:

Crvena zvezda je pre tačno 28 godina postala šampion sveta. Bio je osmi decembar 1991. godine kada su crvneo-beli savladali Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popeli se na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni kup.

Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, klubje stekao mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores. Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju savladalo Kolo Kolo 3:0.

Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu - Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki,Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobedom u Tokiju napravljen je najveći uspeh nekog od istočnoevropskih klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji Crvene zvezde.

Danas, skoro tri decenije kasnije, pobede iz Barija i Tokija deluju miljama daleko, što doprinosi tome da bolje shvatimo njihovu veličinu. Zahvaljujući Crvenoj zvezdi, bilo gde u svetu kada kažete Red Star, Rote Štern, Krasnaja zvezda, Stela rosa, Estrela roha, svi će znati da dolazite iz zemlje evropskog i svetskog šampiona. Samo zluradi mogu s nipodaštavanjem da gledaju na ovo ostvarenje tima, jer za razliku od Londona, Moskve, Pariza, Rima, Atine i ostalih prestonica starog kontinenta u glavnom gradu Srbije, u ulici Ljutice Bogdana 1a, stanuju najvredniji eksponati fudbalske igre.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.