NAVIJAM ZA VOŽDOVAC, JER SU NJEGOVI NAVIJAČI INVALIDI! Potresna ispovest Zvonka Milojevića o borbi s hendikepom!
Zvonko Milojević sa sinom, Foto: Privatna arhiva

EKSKLUZIVNO

NAVIJAM ZA VOŽDOVAC, JER SU NJEGOVI NAVIJAČI INVALIDI! Potresna ispovest Zvonka Milojevića o borbi s hendikepom!

Legendarni čuvar mreže Crvene zvezde koji se 1991. godine okitio titulom prvaka sveta javio se Espreso.co.rs portalu i podelio sa javnošću sve teškoće kroz koje je prolazio u poslednjih 12 godina, od one skoro pa kobne nesreće nadomak nemačkog Ahena

Objavljeno: 22:38h
Aleksa Radosavljević

Ovog utorka, kao i svakog 3. decembra, obeležava se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Tim povodom, redakcija Espreso.co.rs kontaktirala je legendarnog golmana Crvene zvezde Zvonka Milojevića, koji je sa klubom iz Ljutice Bogdana postao prvak sveta 1991. godine, a 16 godina kasnije je nažalost doživeo stravičnu saobraćajnu nesreću nadomak Ahena u Nemačkoj, posle koje je jedva preživeo.

Posle nje, ostao je u invalidskim kolicima, u kojima se nalazi i dan-danas, ali kao što ćete već moći da pročitate, očigledno je da za njega važi ona navijačka maksima "nema predaje".

Zvonko Milojević
Zvonko Milojevićfoto: Privatna arhiva

Kada nam se javio, upitali smo ga da li zna kojim povodom smo ga okrenuli.

- Da, da, znam, video sam na TV.

Kako ste? Kako napreduje vaše izlečenje?

- Trenutno sam dostigao mnogo više nego što su mi lekari predviđali. Opet, nisam zadovoljan, jer čim sam u kolicima potrebno je još mnogo snage, volje, kao i nekih lekarskih intervencija da bi se to sve završilo. Tako da, čekam neke bolje dane, čekam da medicina napreduje, jer ne kaže se džabe "kada je glava na ramenima, sve je moguće" - počeo je Milojević dirljivu ispovest za Espreso.co.rs

Zvonko Milojević i sin
Zvonko Milojević i sin foto: Sonja Spasić

Znamo da ste vozili automobil, a doktori su vam rekli da nećete moći da radite gotovo ništa svojeručno.

- I dalje ga vozim, ali trenutno imam dekubite sa strane, koji su mi nastali u bolnici od ležanja, pa ne smem da vozim, jer mi se to iziritira na sedištu. Čim to zalečim, eto mene na staroj maršruti.

Koja vam je omiljena ruta za vožnju?

- Najviše volim do Marakane, do Zvezdinog "šopa", do Ušća, Delta Sitija, takve destinacije.

Zvonko Milojević
Zvonko Milojević foto: crvenazvezdafk.com

S obzirom na to da živite u Jagodini, kakva je situacija što se osoba sa invaliditetom tiče?

- Znate šta, svuda se krećem u kolicima i nemam nikakvih problema. Ako nekad treba da se pređe neki stepenik, imam drugare koji me prenesu preko njega. Nekad zaista jedan stepenik može da vam zada mnogo glavobolje, ali hvala bogu da imam drugove na koje mogu da se oslonim. Samo ih pozovem, kažem gde sam i završen je posao. Bogat si onoliko koliko imaš prijatelja, ne kaže se uzalud.

Da li je situacija u Beogradu nešto bolja za osobe sa invaliditetom?

- Slušajte, ne daj bože da budete invalid, neće vam biti lako ni u Jagodini, ni u Beogradu. Svakome je svoja muka teža. Onaj iz Jagodine misli da je lakše u Beogradu, ovaj iz Beograda obrnuto. U manjim gradovima nema gužve, jurnjave, trke, čekanja, ali ne daj bože da dođete u situaciju da ste invalid.

Kakav je, prema vašem mišljenju, opšti status osoba sa invaliditetom u Srbiji?

- Nikada nisam naišao na situaciju da neko nije imao razumevanja. Kada vozim auto po Jagodini, uvek kada stanem pitam može li neko da mi pomogne da sednem u kolica. Do sada nikada nisam imao problem, uvek neko priskoči. Tako je u svim gradovima Srbije. Nadam se da će tako i ostati.

Dejan Stanković i Zvonko Milojević
Dejan Stanković i Zvonko Milojević foto: Dado Đilas

Da li vam osim prijatelja i porodice pomaže još neko?

- Moram da istaknem Dejana Stankovića, koji mi je najviše pomogao i dan danas mi pomaže. Takođe, moj šurak Milan Đukić iz Australije mi mnogo pomaže. Želeo bih da zahvalim i mojim drugarima iz Zvezde i Partizana koji su napravili jednu super akciju na inicijativu partizanovca Budimira Vujačića. Kupili su mi auto na ručne komande. Zvezda mi je, takođe, uvek pomagala, i kad je imala i kad nije imala. Nikad me nije odbila, samo je kad nije bila u mogućnosti tražila da se strpim par dana, pa bi posle toga odmah bio pokriven. Nikada me nisu ostavili nepokrivenog.

Na kraju, porazgovarali smo malo i o fudbalu, na šta je on imao veoma interesantnu opasku, koja se graniči sa crnim humorom, osobinom koja krasi sve Srbe koji imaju neki problem u životu.

- Pored Zvezde, ja navijam i za moj Voždovac, jer su navijači Voždovca Invalidi, ja sam njihov kapiten - kroz osmeh završava Milojević.

Zvonko Milojević sa sinom
Zvonko Milojević sa sinomfoto: Privatna arhiva

Kao što možete da vidite, i pored svih problema koje je u životu prošao legendarni čuvar mreže crveno-belih, Anderlehta i Lokerena, vedrinu duha nikada nije izgubio, pa bi njegov stav mogao da mnogima u sličnom problemu posluži kao prava inspiracija.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.