AKO ODEMO NA EURO, SLEDI LUDILO: Sa Hrvatima uvek na krv i nož, Englezi pamte Džajića, a tu su i braća Česi!
Fudbalska reprezentacija Srbije, Foto: Starsport©

idemo!

AKO ODEMO NA EURO, SLEDI LUDILO: Sa Hrvatima uvek na krv i nož, Englezi pamte Džajića, a tu su i braća Česi!

Teška grupa, ali više nego zanimljiva

Objavljeno: 20:20h

Fudbalska reprezentacija Srbije će ukoliko se plasira na EURO 2020 igrati u grupi sa Engleskom, Češkom i velikim rivalom Hrvatskom!

Ukoliko prođemo kroz baraž Lige nacije u kojem nas čeka polufinalni duel sa Norveškom, a zatim i finale sa boljim iz meča Škotska - Bugarska, ukrstićemo ponovo koplja sa zapadnim komšijama.

Sa Hrvatima je uvek bilo vatreno. Naši međusobni dueli počeli su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine. Ne zna se gde je bilo uzbudljivije - u Beogradu ili Zagrebu!

Prvi duel je odigran u našoj prestonici i bio je završen rezultatom 0:0 i obeležio ga je nestanak struje na Marakani.

JUGOSLAVIJA: Kocić, Mirković, Đorović (Drulović), Jokanović, Đukić, Jovan Stanković, Nađ, Mijatović, Kovačević (Milošević), Dejan Stanković, Mihajlović.

HRVATSKA: Ladić, Kovač, Jarni, Soldo, Štimac, Šimić, Asanović, Stanić (Rapajić), Šuker, Boban (Bišćan), Jurčić.

Nekoliko meseci kasnije je odigran istorijski duel u Zagrebu. Domaći su golom Alena Bokšića poveli u 20. minutu, ali ubrzo je rezultat poravnao Predrag Mijatović, a potpuni preokret doneo je Dejan Stanković. Mario Stanić je poravnao na 2:2 u 47. minutu i taj rezultat je ostao na snazi do kraja.

Meč će se zauvek pamtitii po čuvenom potezu Bate Mirkovića koji je "uhvatio" Roberta Jarnija za međunožje i dobio crveni karton, spornim sudijskim odlukama, ali i čuvenoj situaciji "Dejo Savićević VS Purger".

Naša selekcija je tada obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji...

HRVATSKA: Dražen Ladić, Tomislav Rukavina, Robert Kovač, Igor Tudor, Robert Jarni, Goran Jurić, Aljoša Asanović, Zvonimir Soldo, Davor Šuker, Mario Stanić, Alen Bokšić (igrali su još: Igor Bišćan, Josip Simić, Milan Rapaić). JUGOSLAVIJA: Ivica Kralj, Zoran Mirković, Miroslav Đukić, Goran Đorović, Siniša Mihajlović, Slaviša Jokanović, Albert Nađ, Dejan Stanković, Dragan Stojković, Predrag Mijatović, Savo Milošević (igrali su još: Dražen Bolić, Ljubinko Drulović, Dejan Savićević).

Posle ovog velikog meča na novi duel dosta dugo čekalo na nove duele. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine smo ponovo podelili megdan, ali ovaj put su Hrvati bili ti koji su se radovali.

U Zagrebu je tadašnji selektor Siniša Mihajlović bio na meti domaćih navijača koji su mu pevali "Siniša, ustašo". Kockasti su nas tada nadigrali, a sastav našeg tima je bio, blago rečeno, čudan.

SRBIJA: Brkić, Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov, Radovanović, Ignjovski (od 74. Petrović), Stevanović (od 56. Tadić), Tošić, Đuričić, Šćepović (od 8. Đorđević)

HRVATSKA: Pletikosa, Ćorluka, Šimunić, Strinić, Srna, Kranjčar (od 63. Vida), Modrić, Kovačić, Rakitić, Olić (od 83. Vukojević), Mandžukić

Revanš meč u Beogradu je takođe bio veoma buran. Vodili su Hrvati od 53. minuta kada je gol postigao Mario Mandžukić, a rezultat je poravnao u svom stilu Aleksandar Mitrović.

Mogli smo možda i do trijumfa u 80. minutu kada je brzonogi Miralem Sulejmani povukao kontru, ali ga je bukvalno polomio startom za zatvor Josip Šimunić, koji je posle baraža sa Islandom nacističkim povicima na Maksimiru zgrozio region, a potom je "doma i ostao" jer je kažnjen...

Kao što možemo da vidimo, sva četiri duela su ostala obeležena po nekim nesportskim stvarima, uz veliki naboj nacionalizma.

Koliko je naš veliki rival kvalitetan ne treba trošiti previše reči jer se radi o svetskom vicešampionu i ekipi koja je sastavljena od sve samih fudbalskih zvezda koje za razliku od naših fudbalera za nacionalni tim igraju sa 120 posto svojih mogućnosti.

Sa Englezima smo igrali samo jednom od raspada Jugoslavije i to na prijateljskom meču 2003. godine kada su slavili sa 2:1.

Reprezentacija SFRJ im je nanela jedan težak poraz i to u polufinalu Evropskog prvenstva 1968. godine. Malo je falilo Albionu da spoji svetsku i evropsku titulu, ali se isprečio Dragan Džajić koji ih je golom u 85. minutu poslao kući.

Ako računamo sve države u kojima smo obitavali u 20. i 21. veku, imamo četiri pobede, šest poraza i četiri nerešena rezultata, i to uglavnom u prijateljskim utakmicama.

Gordi Albion pod palicom Gereta Sautgejta doživljava veliku renesansu posle godina razočarenja i važi za jednog od najvećih favorita za osvajanje prvenstva.

Na papiru najslabija reprezentacija posle nas u grupi je Češka, ali to nikako ne sme da nas zavara.

Oni su uspeli da se direktno plasiraju na EURO, ostavivši reprezentaciju Fudbalskog saveza Kosova na trećem mestu.

Česi u svom timu nemaju velika imena, ali su poznati kao tim sa tradicijom koji je kroz celu svoju istoriju uvek pronalazio način da zagorča život velikanima.

Fudbalska reprezentacija Češke
Fudbalska reprezentacija Češke foto: Printscreen/Wikipedia

U državnoj zajednici sa Slovačkom su postali šampion Evrope 1976. godine pobedom nad Zapadom Nemačkom posle penala. Tada je Antonjin Panjenka postigao onaj čuveni penal...

Srbija je kao nezavisna država upravo sa Češkom odigrala prvi meč u istoriji, i pod trenerskom palicom Havijera Klementea slavila sa 3:1.

Na prethodnom duelu dve selekcije razneli su nas sa 4:1 u prijateljskom meču odgiranom 2015. godine u Trenčinu. Ako se plasiramo, treba očekivatii zajedničke performanse naših i njihovih navijača.

Ipak, do svega ovoga je put veoma dugačak...

BONUS VIDEO:

(V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.