DELIJE ĆE ZAUVEK PAMTITI, A GROBARI BI DA ZABORAVE: Zvezda podsetila navijače na uspeh koga se malo ko seća!
Generacija iz 1948. godine, Foto: FK Crvena zvezda

ISTORIJA

DELIJE ĆE ZAUVEK PAMTITI, A GROBARI BI DA ZABORAVE: Zvezda podsetila navijače na uspeh koga se malo ko seća!

Prvi trofej crveno-beli su osvojili na današnji dan davne 1948. godine.

Objavljeno: 19:58h

Crvena zvezda je na svom zvaničnom sajtu podsetila sve navijače na veoma značajan dan za istoriju kluba sa Marakane.

Pretposlednji dan novembra uvek će ostati upamćen kao dan kada je Crvena zvezda osvojila svoj prvi nacionalni Kup davne 1948. godine pobedom nad večitim rivalom rezultatom 3:0.

Crvena zvezda je u svojoj istoriji osvojila 24 trofeja Nacionalnog kupa i po tom broju drži rekord. Prvi trofej crveno-beli su osvojili na današnji dan davne 1948. godine.

Tadašnji tim Svetozara Glišovića do utakmice finala stigao je pobedama tako što je eliminisala Spartak, Napredak i Naša krila. U finalu, 29. novembra, pobeđen je Partizan rezultatom 3:0, a strelci su bili Branislav Vukosavljević dva puta i Rajko Mitić. Pehar fudbalerima Crvene zvezde predao je slavni komandant i general Peko Dapčević.

To prvo finale nacionalnog kupa igralo se na stadionu Crvene zvezde „Avala" u Beogradu. Stadion „JNA“ je bio u izgradnji, pa su se tek od sledeće godine sva finalna takmičenja, po tradiciji posle Drugog svetskog rata, tamo odigravala.

Crvenu zvezdu je sa klupe predvodio Svetozar Glišović, a crveno-beli su u finalu nastupili u sledećem sastavu: Mrkušić, Stanković, Drakulić, Tadić, Đurđević, Đajić, Cokić, Mitić, Tomašević, Palfi, Vukosavljević.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.