VELIKA ČISTKA NA MARAKANI: Stranci nisu opravdali 4.000.000, Borjan na raskrsnici i šta će biti sa Milojevićem?
Vladan Milojević, Foto: Starsport©, Beta

zanimljiva zima u ljutice bogdana

VELIKA ČISTKA NA MARAKANI: Stranci nisu opravdali 4.000.000, Borjan na raskrsnici i šta će biti sa Milojevićem?

Sledi period velikih spremanja u Ljutice Bogdana, titula je kao i uvek prioritet, a Zvezda će morati da "sredi haos" u igračkom kadru i počne ispočetka da gradi tim za velika dela...

Objavljeno: 19:14h
Nikola Husein

Još jedna kalendarska godina je na izmaku, a pred nama je novi prelazni rok, ovoga puta možda i više nego interesanta.

U redove Crvene zvezde se posle ubedljivog poraza od Bajerna uvukao neki nemir i došlo je vreme za rezove.

Pre svih tih rezova, ostao je meč protiv Olimpijakosa u poslednjem kolu grupne faze gde srpski šampion može da se "opere" i uz bod ili eventualnu pobedu nastavi svoje takmičenje u Ligi Evrope na proleće.

Ali, golim oko je vidljivo da je ova generacija daleko od onih iz prethodnih sezona i da je strast koja je postojala ranije, jednostavno nestala i to je jedan od faktora koji utiču na loša izdanja protiv Bajerna i Totenhema.

Decembar i januar su meseci odluke - ko ostaje, ko ide, ko dolazi?

Koliko god se Vladan Milojević trudio da "blefira" i daje diplomatske izjave na intrigatna pitanja, vidi se da je došlo do zasićenja između njega i Zvezde.

Prošlo je dve i po godine, ostvaren je neverovatan uspeh, Evropa se igra već tri sezone na Marakani. Pao je Liverpul, srušen je Olimpijakos, u klub se slilo više miliona, nego u poslednjih X godina, o Zvezdi je ponovo počeo da bruji svet. U početku stidljivo i rezervisano, pa potom sve glasnije i glasnije.

foto: Filip Plavčić

Samo on zna da li je došlo vreme za rastanak, samo on zna zašto bi ostao ako bi se odlučio na taj korak i samo on zna koliko je vremena posvetio svemu ovome što je napravio do sada.

Ima istine u tome što se priča da mu je jednim delom u glavi i situacija kada je Grof Božović hteo da napusti klub na zimskoj pauzi sa velikom bodovnom prednošću i formiranom ekipom, pa je na kraju ostao i na voždovačkom krovu izgubio sve, a po odlasku je proglašen kao gubitnik i ličnost koje se Zvezdaši ne baš tako rado sećaju.

foto: Starsport©

Naravno, nisu Miloje i Grof isto, niti će ikada biti, ali razvoj situacije može da bude itekako sličan, ukoliko se ne vrati strast, emocija i sve ono što je do skoro krasilo ovu ekipu.

Što se prelaznog roka tiče, sasvim sigurno je da će već na zimu mnogo igrača pronaći svoj novi angažman, jer prema rečima Zvezdana Terzića - mnogo je igrača trenutno u timu, a malo utakmica na proleće.

Ekipu će najverovatnije među prvima od domaćih igrača napustiti Veljko Simić i Milan Jevtović, dok će u slučaju dobre ponude zeleno svetlo za odlazak imati Dušan Jovančić, Milan Rodić, pa i Srđan Babić koji se i nije naigrao ove sezone.

foto: Starsport©

Takođe, Mirko Ivanić će posle godinu dana u taboru srpskog šampiona po svemu sudeći napustiti klub koji ga je jurio pa bezmalo tri godine.

Stigao je za 1.000.000 evra i očekivalo da se on bude jedan od najboljih igrača ovog tima i da zajedno sa Markom Marinom stvara nove stranice Zvezdine istorije, ali...

foto: Starsport©

Ivanić nikada nije dostigao željenu formu iako je imao mnogo kredita i kod uprave i kod trenera, pa i kod navijača. Već neko vreme se nalazi na marginama prvog tima i dobije šansu samo u slučaju kada se neki od nosilaca igre odmara, pa je njegov rastanak sa Zvezdom već izvestan.

Šta će biti sa Borjanom?

Da li ostaje, da li napušta Zvezdu iako je skoro potpisao novi ugovor i najavio da će na Marakani završiti karijeru.

Nakon one izjave posle Bajerna gde je Milan Borjan otvorio dušu i rekao sve što misli, jasno i glasno, možda je indirektno najavio njegov odlazak već na zimu, a ponuda za njega uvek ima i to sa svih kontinenata.

foto: AP

U slučaju njegovog odlaska mesto među stativama zauzeće Zoran Popović, kvalitetan golman, koji strpljivo čeka šansu i skuplja minute u domaćem prvenstvu kada Borjan pauzira.

On je na letnjim pripremama u Austriji na nekoliko mečeva pokazao o kakvom se čuvaru mreže radi, a to možda i najbolje znaju i navijači Zvezde jer je upravo Popović tog 6. maja 2017. na stadionu Voždovca svojim odbranama imao udeo u tome da crveno-beli ostanu bez titule.

foto: Starsport©

Da li su stranci dovedeni tokom leta opravdali očekivanja?

Reklo bi se da nisu. Garsija, La Para, Kanjas, Tomane, Žander su fudbaleri koji su predstavljeni kao velika pojačanja, a možda je samo omaleni Argentinac na trenutke pokazivao nešto što podseća na pravo pojačanje.

La Para je totalno razočarao sve i podsetio na Kafua od prošle sezone, Tomane je osim nekoliko golova u domaćem prvenstvu protiv prilično slabih ekipa, u ostatku sezone bio prilično nevidljiv i neupotrebljiv za nekog ko se u nekoliko prelaznih rokova toliko vezivao za crveno-beli dres.

foto: Starsport©

Žander je za mali novac stigao na Marakanu, pa se od njega i nije očekivalo nešto posebno. Uglavnom je igrao u situacijama kada je Rodić bio povređen ili ga je Milojević odmarao.

Kanjas je stigao pod epitetom velikog pojačanja, pogotovo kada se uzme u obzir da je nastupao za Svonsi, Espanjol i PAOK, ali osim nekoliko mečeva u kvalifikacijama, ostatak mečeva je odigrao daleko ispod svog pedigrea i on će prvi stranac koji će "dobiti papire".

foto: Starsport©

4.000.000 je bačeno u prazno, pa će Mitar Mrkela ove zima morati mnogo bolje da proceni koji igrači trebaju srpskom šampionu.

Gde je i šta radi Erik Jirka?

Doveden pre dva leta iz trnavskog Spartaka, a sada tavori na pozajmici u niškom Radničkom gde na momente pokazuje kvalitet i potencijal koji ga je preporučio Crvenoj zvezdi.

Deluje da ni on neće još dugo ostati na Marakani, jer je prošlo godinu dana od njegovog dolaska, a on nije upisao minuta na terenu koliko su svi očekivali. Ko zna, možda ove zimske pripreme, ukoliko Milojević (ili neko drugi) odluči da ga vrati među crveno-bele, pokažu da je sazreo i dobije šansu umesto nekog od gore pomenutih stranaca koji nisu opravdali očekivanja.

foto: FK Crvena zvezda

Milan Gajić i Ben su fudbaleri koji nisu registrovani za Ligu šampiona, ali svojim kvalitetom i odnosom prema dresu itekako zaslužuju da se o njima priča i piše, jer su sve to ćutke podneli i nastavili da daju svoj maksimum na terenu, ali ne bi bilo iznenađenje da upravo Ben ipak ove zime napusti Marakanu i zaduži dres nekog drugog kluba.

foto: Starsport©

Mladi fudbaler Grafičara Željko Gavrić će sigurno već za mesec dana biti prekomandovan u prvi tim i ravnopravno će se boriti za svoje mesto pod suncem i ponovo deliti svlačionicu sa Veljkom Nikolićem koji je nedavno dobio svoje prve minute u dresu Crvene zvezde.

Sledi period velikih spremanja u Ljutice Bogdana, titula je kao i uvek prioritet, a Zvezda će morati da "sredi haos" u igračkom kadru i počne ispočetka da gradi tim za velika dela. Da li će Milojević ostati ili ne, Zvezda je veliki tim koji uvek puca na visoko i to svima treba da bude na pameti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.