ZVEZDA PROSLAVILA ROĐENDAN RAJKA MITIĆA: Legenda je rođena na današnji dan pre 97 godina!
Spomenik Rajku Mitiću, Foto: FK Crvena zvezda

LEP GEST KLUBA

ZVEZDA PROSLAVILA ROĐENDAN RAJKA MITIĆA: Legenda je rođena na današnji dan pre 97 godina!

Zahvaljujući svom radu, posvećenošću i ljudskošću kojom je zračio, bio je omiljen u svim krugovima, a svakako jedan od simbola Crvene zvezde

Objavljeno:

Pre 97 godina na današnji dan rođen je jedan od najvećih fudbalskih majstora koje je naš klub imao. Njegovo visočanstvo, prva Zvezdina zvezda, igračka i ljudska gromada – Rajko Mitić. Legende kluba su polaganjem venca na bistu Rajka Mitića ispred našeg stadiona obeležile ovaj dan.

Legendarni fudbaler rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke, 19. novembra 1922. godine, a preminuo je 29. marta 2008. Za crveno-bele je nastupao 14 sezona - od osnivanja 4. marta 1945. i sve do novembra 1958. Odigrao je 572 utakmice i postigao 262 gola, bio je kapiten i doprineo je osvajanju šest titula.

Zahvaljujući svom radu, posvećenošću i ljudskošću kojom je zračio, bio je omiljen u svim krugovima, a svakako jedan od simbola Crvene zvezde i čovek po kojem su spontano određena pravila ponašanja svih koji u srcu nose crveno-bele boje.

SSpomenik Rajka Mitića
SSpomenik Rajka Mitića foto: Espreso.co.rs

Velika većina zaljubljenika u crveno-belo nikada nije imala priliku da vidi na terenu čarolije koje je izvodio legendarni fudbaler i prva zvezda najtrofejnijeg srpskog kluba. Čuli su samo da je jedan veliki gospodin svojom harizmom, fudbalskim znanjem i golovima obeležio početnu eru Crvene zvezde. Fudbal je počeo da igra na livadama beogradskog Košutnjaka, a nastavio je u klubu istog imena, koji se takmičio u trećem razredu Beograda. Leta 1938. postao je član omladinske ekipe BSK-a, a kasnije i prvotimac ovog nekada slavnog predratnog kluba.

Danas su, na datum njegovog rođenja, legende kluba položile venac na bistu Rajka Mitića koja se nalazi na ulazu zapadne tribine našeg stadiona. Fudbalski mađioničari poput Dragana Džajića, Vladimira Petrovića Pižona, Stanislava Karasija, Jovana Aćimovića, Dušana Savića i ostali poštovaoci prve Zvezdine zvezde.

Predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović podsetio se dana kada je sa Rajkom Mitićem zajedno radio u našem klubu.

- On je pre svega bio jedan veliki čovek. Fenomenalan igrač, a kasnije i sjajan funkcioner. Takođe, on je bio i odličan novinar. Vrlo rado se sećam perioda sa njim i moram da priznam da sam vole o tog čoveka. Rajko Mitić je prva Zvezdina zvezda i prvi fudbalski mađioničar. On je bio u Zvezdi i kada nije fizički prisutan. Svi su ga obožavali, preko saigrača, do publike koja je svaki njegov potez ispraćala ovacijama. Fudbalska legenda koja idalje živi – naglasio je Mijailović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.