IMAJU KLINCE OD ZLATA I NISU IZGUBILI 3 GODINE: Kako će Srbija protiv najtraženijeg igrača sveta i Realovog dečaka?
Norvežani su sledeći rival Srbije, Foto: EPA/ Stian Lysberg

predstavljamo

IMAJU KLINCE OD ZLATA I NISU IZGUBILI 3 GODINE: Kako će Srbija protiv najtraženijeg igrača sveta i Realovog dečaka?

Radi se o veoma interesantnoj ekipi, ali Srbija je favorit

Objavljeno:

Kroz kvalifikacije nisu uspeli, ali fudbalska reprezentacija Srbije ima drugu šansu da se domogne Evropskog prvenstva posle dvadeset godina. Orlovi imaju dve prepreke do plasmana na smotru najboljih selekcija Starog kontineta, a prva će biti reprezentacija Norveške.

Srbija 26. marta gostuje u Oslu u okviru baraža, a pobednik će igrati protiv boljeg iz duela Škotske i jedne od sledećih ekipa: Bugarska, Izrael i Rumunija. UEFA je prilično zakomplikovala sistem takmičenja, tako da će se poslednji učesnik saznati tek kada se skroz završe evropske kvalifikacije, a postoji mogućnost i da će specijalni žreb (22. novembar) odlučiti protivnika Škotskoj.

Kada je reč o našem prvom protivniku Norveškoj, radi se o ekipi koja je potput Srbije bila pobednik svoje grupe u Ligi nacija i tako obezbedila dodatnu mogućnost da se kvalifikuje na EP, pošto je u grupnoj fazi kvalifkacija nije uspela da izbori mesto među prva dva.

foto: EPA/ Robert Ghement

Ekipa Larsa Lagerbeka nije uspela da bude u najbolje dve reprezentacije u konkurenciji sa Španijom, Švedskom, Rumunijom, Maltom i Farskim Ostrvima. Zabeležili su tri pobede, pet remija i samo jedan poraz i to od Španije, koja je bila bolja na svom terenu 26. marta ove godine. Od tada Norvežani nemaju nijedan poraz.

Moramo da budemo objektivni i kažemo: Srbija je favorit protiv Norvežana po mnogim parametrima, ali ono što treba istaći je da Norveška nema poraz na domaćem terenu od septembra 2016. godine, kada ih je savladala Nemačka, rezultatom 3:0

foto: EPA/ Robert Ghement

Srbija je mnogo skuplji tim od Norvežana. Orlovi prema specijalizovanom sajtu transfermarkt vrede 327 miliona, dok igrači ove skandinavske zemlje vrede 122 miliona evra.

Lagerbak u svojim redovima ima nekoliko baš zanimljivih fudbalera

Prva zvezda Norveške je Martin Odegard, momak koji je kao 16-godišnjak zaludeo Evropu, ali koji nije uspeo da izbori svoje mesto u Real Madridu. Ipak, Odegard ove sezone igra fantastično u Sosijedadu. Glavni je arhitekta njihove igre, a na 13 mečeva dao je dva gola i podelio tri asistencije.

Još jedan fudbaler iz Norveške je očarao fudbalsku Evropu. Reč je o 19-godišnjem Erlingu Halandu. Salcburgovo čudo od deteta je ove sezone na 18 mečeva postiglo čak 26 golova! I pored neverovatne statistike i fantastičnih partija, Lagerbak ne daje mnogo prostora Halandu, koji ima dva nastupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo za nacionalni tim.

Haland je buduća velika fudbalska zvezda
Haland je buduća velika fudbalska zvezda foto: AP

Prvi izbor selektora Norveške u napadu je Bormuntov Džošua King, koji je najbolji igrač Lagerbekove ekipe u ovim kvalifkacijama. King je postigao četiri gola i na svom kontu ima tri asistencije, tako da Orlovi posebnu pažnju moraju da obrate pažnju na njega.

Sander Berge je još jedan klinac za koga su ozbiljno zagrizli evropski velikani. Zadnji vezni Genka je na meti Liverpula i Napolija, što dovoljno govori o kakvom potencijalu je reč .

Igrače na koje još treba obratiit pažnju jesu defanzivac Stefan Johansen, saigrač Aleksandra Mitrovića u Fulamu, Olimpijakosov desni Omar Elabdeaui, koga je beogradska publika imala priliku da gleda protiv Crvene zvezde na Marakani. Tu je još jedan odličan štoper, Kristofer Ajer u Seltiku privlači mnogo pažnje.

Norvežani nisu bauk, veoma su talentovana ekipa, ali daleko od toga da predstavljaju evropski krem i da su ekipa koje treba da se plašimo.

Na našu ruku ide i tradicija, pošto smo savladali Norvežane i to baš na poslednjem Evropskom prvenstvu na kojem smo učestvovali. Tada je Savo Milošević doneo pobedu našoj reprezentaciji, a ovoga puta neka Mitrović reši Norvežane, zaslužio je!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.