TRENER GOLMANA DINAMA I ISTRE VOZIO JE TRAKTOR UMESTO KOLA: Gest mladog čuvara mreže vratio nam je veru u ljude!
Dominik Livaković, Foto: AP

DIVNA PRIČA STIŽE IZ SUSEDSTVA

TRENER GOLMANA DINAMA I ISTRE VOZIO JE TRAKTOR UMESTO KOLA: Gest mladog čuvara mreže vratio nam je veru u ljude!

Već skoro četrdeset godina prenosi svoje znanje novim generacijama hrvatskih golmana, ali

Objavljeno:

Na ovim prostorima teško da se može pronaći trener s tolikim stažem i iskustvom kakav je Željko Nježić (74) Deda.

Tako ga zovu u fudbalskim krugovima, mnogi su već zaboravili na njega, ali na sreću ne svi. Ovo je priča o lepšoj strani fudbala, onoj ljudskoj, a javnosti ju je preneo Jutarnji.hr.

Već skoro četrdeset godina prenosi svoje znanje novim generacijama hrvatskih golmana. Branio je u Lokomotivi u dva navrata, bio je u Kasinu Bregencu, Zagrebu...

Kroz njegove ruke prošla su mnoga poznata hrvatska golmanska imena poput Stojkića, Tomića, Piplice, Žitnjaka, Vasilja, Livakovića, Čondrića...

Ova posljednja dvojica, reprezentativni golman Hrvatske i zagrebačkog Dinama Dominik Livaković i čuvar mreže Istre 1961 Josip Čondrić, odlučili su da se zahvale popularnom Dedi za sve one dane koje je kao njihov golmanski trener proveo kraj njih, posvećen njihovom razvoju, zahvale mu za sve znanje koje im je nesebično dao učeći ih golmanskim tajnama zbog čega je npr. Livaković na mapi svih velikih evropskih klubova koji ga mame velikim novcem.

Kupili su mu novi automobil.

- Sve se dogodilo spontano. Pre mjesec dana čuli smo se s Dedom, našli smo se, pa kad smo videli u kakvom je autu došao, Livi i ja smo odlučili da mu kupimo novi kako bi se sigurnije vozio. Kupili smo mu Opel Korsu. Imao je neki stari Ford, iz ko zna koje godine, neki rđavi, Bože sačuvaj. Stariji od Livija i mene kad se godine saberu, ha-ha-ha... Uz sve to, Deda je rekao da mu se automobil pokvario, trebalo nam je sekund vremena za odluku da mu kupimo novi - rekao je Josip Čondrić za Jutarnji.hr.

Kada je stari trener shvatio da je dobio kola, nekoliko nedelja kasnije, nije mogao da sakrije suze:

- Joj, joj... Kako sam se iznenadio, ostao sam "paf". Nekoliko dana nisam spavao od sreće. Tako sam se tresao da sam morao da pozovem sina da ode sa mnom po automobil, nisam mogao da ga vozim. Sva sreća što je sin bio u Zagrebu i što je otišao sa mnom. Sve me to tako šokiralo da ne znam šta da kažem. Još ne mogu da dođem sebi. Kako sam ih zagrlio, joj, joj - istakao je još uvek uzbuđeni Deda.

Veli da ne zna kako bi se uopće zahvalio svojim nekadašnjim učenicima.

- Znate šta? Ja sam pre ovog novog automobila vozio “traktor”. Sad mi je malo frka. Kad smo preuzeli novi auto, prvo sam se vozio malo oko zgrade, a sin je bio uz mene. Onda sam otišao malo po benzina. Motao sam volan misleći kao da i dalje vozim “traktor”, nisam ja naučio na servo volan. Sin mi veli: “Tata, laganini, ne trebaš tako da motaš.” Joj kako mi je drago, kakvi su to sjajni momci - zaključio je legendarni hrvatski trener golmana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.