OČAJNE VESTI ZA SRPSKI FUDBAL: Ukoliko Zvezda i Partizan ne obezbede proleće u Evropi biće baš loše...
Detalj sa Večitog derbija na Marakani, Foto: Starsport©

nije dobro

OČAJNE VESTI ZA SRPSKI FUDBAL: Ukoliko Zvezda i Partizan ne obezbede proleće u Evropi biće baš loše...

Bila je ovo veoma loša nedelja za srpski fudbal...

Objavljeno:

Večiti su doživeli očekivane poraze od Totenhema, odnosno Mančester junajteda, ali ono što predstavlja veći problem jesu rezultati klubova iz zemalja sa kojima se borimo za famozno 15. mesto na UEFA rang listi, koje bi od sezone 2021/22 obezbedilo dva mesta u Ligi šampiona.

Direktni konkurenti su imali mnogo više uspeha ove nedelje u evropskim takmičenjima. Najbolje su prošli Škoti, koji su uvećali svoj koeficjent za za 0.750 bodova. Seltik je bio bolji od Lacija, a Rendžers je remizirao sa Portom u Portugalu. Ono što najviše treba da nas plaši je to što oba škotska predstavnika imaju realne šanse da se plasiraju u narednu fazu Lige Evrope i tako nastave da uvećavaju UEFA koeficijent. A, ukoliko se dogodi da ni Zvezda ni Partizan ne dočekaju proleće u Evropi možemo da se pozdravimo sa dva mesta u Ligi šampiona.

foto: Printskrin

Pored Škota, bolje od nas su prošli i Kiprani, APOEL je remizirao u Azerbejdžanu protiv Karabaga i tako uvećao svoj koeficijent za 0.250 bodova.

OVAKO SE RAČUNA KOEFICJENT

UEFA nacionalni koeficijent se računa tako što se sabiraju bodovi koje su ostvarli klubovi iz jedne zemlje i dele sa brojem predstavnika u Evropi. Trijumfi u Ligi šampiona i Ligi Evrope nose dva boda, dok donosi jedan. U kvalifikacijama se ostvatuje duplo manje za ostvarene rezultate. Plasman u Ligi šampiona donosi bonus četiri poena, a ulazak u Ligu Evrope nema nikakav benefit.

Dinamo je uvećao koeficijent Hrvatske, pošto je šampion komšijske države remizirao sa Šahtijorom, a u narednom kolu će pred svojim navijačima pokušati da savlada Ukrajince.

Sjajnu nedelju iza sebe imaju i Švajcarci, Jang Bojs i Bazel su ostvarili pobede i uvećali koeficijent za 800. Švajcarci su u ozbiljnom naletu, a jedino nam ide na ruku to što je Olimpijakos poražen od minhenskog Bajerna na svom terenu.

U sledećem kolu evropskih takmičenja biće nam veoma teško da popravimo koeficijent, pošto Partizan gostuje Junajtedu, a Zvezda dočekuje Totenhem, od kojeg je poražena sa ubedljivih 5:0, tako da će sve osim poraza naših klubova smatrati senzacijom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.