SAMO U LONDONU, CRVENO-BELA AKCIJA: Pobedi Totenhem i dobijaš evropsko proleće gratis!
Utakmica 3. kola Lige šampiona je na programu u utorak od 21:00, Foto: Starsport©

liga šampiona, 3. kolo

SAMO U LONDONU, CRVENO-BELA AKCIJA: Pobedi Totenhem i dobijaš evropsko proleće gratis!

Utakmica 3. kola Lige šampiona je na programu u utorak od 21:00

Objavljeno:
Nikola Husein

"Totenhem je u krizi, odvalićemo ih" ili "Ako Šefild može da im da dva komada, što ne bi i mi?", su samo jedni od optimističnih citata navijača Crvene zvezde koja u utorak bije možda i najvažniju evropsku bitku ove sezone.

Gostovanje u Londonu posrnulom gigantu kakav je Totenhem može da bude ključan meč ove generacije koja bi eventualnom pobedom pred sobom imala dva uzastopna meča na Marakani i za kraj gostovanje Olimpijakosu u Atini.

Jedna činjenica se sama nameće, a to je da niko ne sme da preti "ranjenom lavu" kakav je Totenhem. Iako im očito ne ide, kako u Premijer ligi, tako i u Ligi šampiona, ne treba smetnuti sa uma da su oni i dalje aktuelni finalisti ovog takmičenja.

Pa, pogledajte samo kakav tim imaju: Kejn, Ali, Eriksen, Son, Moura, Vertongen...

Svako od tih imena košta kao ceo Zvezdin tim zajedno, ali novac nikada nije igrao fudbal, pa ne mora ni sada.

Hari Kejn
Hari Kejn foto: EPA/Neil Hall

Da ne bismo izgubili nit priče, podsetimo da je Zvezda je na Marakani srušila Liverpul koji je u tom istom finalu sa Totenhemom bio bolji i podigao pehar šampiona Evrope, pa navijačima crveno-belih, niko, ama baš niko, ne može da zabrani "loženje" i nadu u večerašnji podvig.

Kao što kaže naslov ovog teksta "Postoji nešto između Londona i Zvezde", prisetićemo se mečeva srpskog šampiona odigranih u ovom gradu.

ISTORIJA

"A u Londonu - muk!“ Kultna rečenica iz filma Munje na najbolji način opisuje atmosferu na još kultnijem Hajberiju sada već davne 1978. godine kada je Dušan Savić postigao legendarni gol protiv Arsenala i odveo Zvezdu u četvrtfinale Kupa UEFA.

Fudbaleri Crvene zvezde do gola su stigli posle 14 dodavanja u stilu "tike-take", a da domaćini nisu ni dodirnuli loptu,a na kraju sezone je upravo taj gol izabran od strane UEFA za najlepši u takmičenju.

Strelac Savić se kasnije prisećao zanimljivosti koja se dogodila pre utakmice u hodniku stadiona.

- Ja sam izašao na zagrevanje sat vremena pred utakmicu, lagano istezanje, a onda sam video golmana Pata Dženingsa, golmana Arsenala koji jede veliki sendvič, i uđem u svlačionicu i kažem - Ljudi, Dženings ne brani - pitaju me - Što?, ja rek'o: “Nemam pojma što ne brani, eno ga jede sendvič - a onda je neko rekao - Pa evo ga u protokolu- a ja: - Ma pustite protokol, čovek jede sendvič od pola metra, ne brani 100 posto.

foto: Starsport©

Zvezda je te godine kasnije došla i do finala Kupa UEFA, pobedivši Vest Bromvič i Hertu, ali je crveno-bele u finalu dočekala Borusija Mehengladbah, koja je bila bolja posle dvomeča. U Beogradu je bilo 1:1 dok je na terenu Borusije bilo 1:0 za crno-bele posle gola iz sumnjivog penala i tu je evropski san završen.

PREČKA KOJA JE SRUŠILA SNOVE

Na naredni podvig iz tmurnog Londona čekalo se punih 39 godina...

Te 2017. godine je Vladan Milojević započeo svoj mandat na klupi Crvene zvezde i u prvom pokušaju uspeo da uvede tim u evropsko takmičenje posle punih deset godina. Zvezda je uspela da prođe čak četiri kola kvalifikacija i izbaci Krasnodar, da bi je žreb ponovo spojio sa Arsenalom.

foto: AP

U Beogradu je Žiru doneo pobedu Arsenalu nesrećnim golom po crveno-bele u finišu meča, da bi u Londonu priča bila drugačija.

Boaći je promašio nekoliko zicera, Vujadina Savića je prečka delila od neverovatne koincidencije da kao i svoj gore pomenut otac Dule postigne gol protiv Arsenala i uđe u legendu.

Ali, od toga nije bilo ništa, Zvezda je odigrala herojsku utakmicu i uspela da sačuva mrežu do kraja meča za 0:0 na semaforu što je rezultat ravan pobedi.

Grupnu fazu je završila na drugom mestu, a Miloje je posle jednog uspeha, doneo i drugi, a to je bilo proleće u Evropi posle ravno 25 godina i tada se i zvanično vratila na veliku fudbalsku mapu gde joj je i mesto.

foto: Starsport©

Bilo kako bilo, sada je nova šansa za Milojevića i fudbalere koji su u ove dve godine pokazali da im nije strano da "rebnu" favorita i pokažu da su tim za velika dela.

Čini se da je poljuljani Totenhem idealna situacija za novi skalp u Evropi, a to dobro znaju svi u taboru srpskog šampiona, samo mudro ćute i "prebacuju lopticu" na snagu i renome protivnika, što je naravno i razumljivo.

Da li će London i treći put zaredom biti crveno-bela talija videćemo večeras malo pre 23 časa i svi se nadamo da će posle ovog meča vrata evropskog proleće biti odškrinuta za tim iz Beograda...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.