PARTIZAN IMA NAJBOLJU ŠKOLU U EVROPI: Crno-beli konačno skinuli Ajaks sa trona! Zemunelo - fabrika talenata!
Filip Stevanović i Strahinja Pavlović su samo neki od trenutnih bisera Partizana, Foto: Starsport©

Najbolji u Evropi

PARTIZAN IMA NAJBOLJU ŠKOLU U EVROPI: Crno-beli konačno skinuli Ajaks sa trona! Zemunelo - fabrika talenata!

Crno-beli u odnosu na pre godinu dana sada imaju 6 igrača više

Objavljeno:

Partizan ima najbolju omladinsku školu u Evropi! Crno-beli su skinuli neprikosnoveni Ajaks sa trona, prema istraživanju CIES-a (Instituta za naučna istržaivanja u sportu).

Godinama je već poznato da su "kopljanici" bila najbolja fabrika mladih igrača na svetu, a da su tu negde odmah uz njih ili blizu crno-beli, međutim, sada je došlo do smene na vrhu te liste.

Fudbalska opservatorija CIES, koja prikuplja i obrađuje podatke iz svih delova sveta, formirala je listu klubova koji daju najviše igrača u 31 najboljoj ligi Starog kontinenta. Prvo mesto na toj tabeli zauzimaju crno-beli. Ove godine dali su čak 75 igrača širom Evrope i time napredovali za dve pozicije u odnosu na lane, pošto su osim Ajaksa nadmašili i kijevski Dinamo.

Prošle godine u oktobru na evropskim terenima špartalo je 69 igrača poniklih u „Zemunelu“, što je samo po sebi bio napredak za deset mesta u odnosu na 2017. Sad je i taj rezultat uvećan, jer ukupno 75 momaka koji su ili prošli kroz Partizanovu školu ili kroz prvi tim sad za hleb zarađuju u inostranstvu.

Partizan je na prvom mestu po broju igrača u najjačim evropskim ligama
Partizan je na prvom mestu po broju igrača u najjačim evropskim ligamafoto: Printscreen

Srbija se može pohvaliti da u prvih 10 proizvođača igrača ima još dva kluba. Crvena zvezda je u odnosu na prošlu godinu pala za jednu poziciju i sada je šesta sa 59 igrača u najjačim evropskim ligama.

U prvih deset je još novosadska Vojvodina sa 56, a od srpskih klubova u Top 20 nalazi se samo još Rad, na 18. mestu i 42 igrača u različitim krajevima kontinenta.

Međutim, ovo istraživanje se mora posmatrati iz više uglova. S jedne strane je lepo što se zna da je Srbija nepresušni izvor talenata, ali ima i ona negativna strana koja govori o lošim finansijskim, infrastrukturnim i raznim drugim uslovima zbog kojih srpski klubovi moraju da prodaju svoje najveće talente takoreći čim se pojave na velikoj sceni.

S druge strane, istaživanje CIES-a pokazuje da sam krem evropskog fudbala, ipak, bira neke druge proizvode. Zato na listi „proizvođača“, za igrače rasute u pet najjačih liga Evrope (Engleska, Španija, Italija, Nemačka, Francuska) nema nijednog srpskog kluba. To društvo predvodi Real Madrid sa 39 fudbalera u „Ligama petice“ ispred Barselone koja daje pet manje.

Lista klubova sa najviše igrača u Ligama petice
Lista klubova sa najviše igrača u Ligama peticefoto: Printscreen

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.