REPREZENTACIJA NIJE KLUB DA OVO MOŽE DA PREŽIVI: Ko je kriv što se Srbiji "SLUČAJ JOVIĆ" dešava tako često?
Luka Jović, Siniša Mihajlović, Ljubiša Tumbaković, Mladen Krstajić, Foto: EPA/Juan Carlos Hidalgo, Beta/Branislav Božić, EPA/Giorgio Benvenuti, Dado Đilas

šta se tu tačno dešava?

REPREZENTACIJA NIJE KLUB DA OVO MOŽE DA PREŽIVI: Ko je kriv što se Srbiji "SLUČAJ JOVIĆ" dešava tako često?

Nacionalni tim je već predugo u velikim problemima i taman kada pomislimo da gore ne može - usledi novi potres

Objavljeno:

Još od raspada SR Jugoslavije fudbalska reprezentacija naše zemlje je na veoma lošem glasu, a sve zbog skandala koji se nemaju mnogo veze sa terenom.

Nastupi igrača koji su ispod nivoa na kojima smo navikli da ih gledamo u velikim i bogatim klubovima i mnogi kroz šalu govore da bolje igraju na splavovima i klubovima, nego u dresu sa nacionalnim grbom. A to i nije daleko daleko od istine, nažalost.

Na spiskovima svih selektora takođe viđamo određena imena kojima nije tu mesto, pa se često u prošlosti postavljalo pitanje - ko zapravo kroji tim? I da li je sitan finansijski benefit od određenih transfera bitniji nego razultati reprezentacije?

Takođe, u moru silnih problema u kojima se nalaze se i međuljudski odnosi između fudbalera, kao i stanje na relaciji selektor-igrači.

Mnogi su jedva čekali da vide leđa Mladenu Krstajiću jer nije pozivao neke od najboljih igrača koje imamo, i taman kada je otišao desio se problem, i to sa Lukom Jovićem.

Luka Jović
Luka Jović foto: EPA

Španski "As" je preneo da je napadač Real Madrida navodno lažirao povredu kako bi propustio meč sa Luksemburgom, nezadovoljan jer je na terenu protiv Portugala proveo samo nekoliko minuta. Četiri dana kasnije je nastupio za svoj klub, ušavši sa klupe protiv Levantea, što je selektoru Ljubiši Tumbakoviću veoma zasmetalo, pa ga navodno zbog toga nije zvao na duele sa Paragvajem i Litvanijom.

- Nemam ja prava da budem ljut ni na koga, imam pravo da radim svoj posao na način za koji mislim da je najbolji. Luka Jović je mlad igrač i pedagogija je deo mog posla, ali i odnosa, roditeljskog i trenerskog. Ipak, moram da vodim računa o interesu posla kojim se bavim. On se javio porukom i ja sam shvatio da taj njegov odgovor traži objašnjenje koje je direktno. On to nije uradio, ne vidim razloga da bih se ljutio, ne vidim razlog. A da li je bio povređen, to treba da odgovore lekari, a ne ja - rekao je Tumbaković nakon objave "Asa".

Tokom dana se pojavila informacija da Tumbaković neće pozivati Jovića dok se ovaj ne izvini i tako smo dobili novu lošu epizodu, koja nije prva, ali nažalost, ni poslednja.

Ljubiša Tumbaković
Ljubiša Tumbaković foto: Starsport©

Sigurno se sećate situacije između Siniše Mihajlovića i Adema Ljajića, kada je momak iz Pazara odbio da peva himnu Bože pravde, a nedugo zatim je postao nepoželjan u nacionalnom timu.

Kada smo kod Mihe, setićemo se i navodnog sukoba koji je imao sa Aleksandrom Kolarovim oko broja, kada beku nije dozvolio da nosi broj 11 na leđima, tvrdeći da je on odbrambeni igrač, a ne ofanzivac.

Siniša nije računao svojevremeno ni na Nemanju Matića, a navodno je imao sukob i sa Brnaislavom Ivanovićem oko sastava ekipe, a setimo se da su tada za Orlove igrali igrači poput Alena Stevanovića, Željka Brkića, Marka Šćepovića, Aleksandra Ignjovskog...

Sve što se dešavalo je sigurno imalo uticaj na to da se selekcija ne plasira na veliko takmičenje.

Sledeće pucanje u odnosima selektora sa igračima desilo se u vreme Slavoljuba Muslina.

Slavoljub Muslin
Slavoljub Muslin foto: Dragana Udovičić

Sergej Milinković Savić je postao zvezda po našoj i svetskoj štampi, zbog spekulacija oko njegovog transfera od devet cifara u evrima.

Visoki vezista je u sezoni 2016/2017 zaista briljirao u dresu Lacija, ali Muslinov poziv nije stizao u njegovo sanduče.

- Kad saradnici i ja budemo procenili da Sergej treba da dobije poziv, dobiće poziv. Kod mene tri stavke odlučuju da li će igrač biti u reprezentaciji: fudbalski kvaliteti, uklapanje u tim u igračkom smislu i uklapanje u kolektiv kao osobe. Kad bude ispunjavao sve tri, zvaću ga - rekao je svojevremeno Muslin i dodao:

foto: Starsport©

- Verovatno nešto ne ispunjava, čim nije pozvan - rekao je tadašnji selektor i kako stvari stoje, bio u pravu. Otišli smo u Rusiju, a SMS nikada nije pokazao ni delić talenta u kvaliteta u dresu Orlova.

Ipak, pravu istinu o ovom slučaju nikada nismo saznali.

Svakako šampion u ovoj kategoriji je Mladen Krstajić koji je stigao da zarati sa "svima živima".

Prvo je doneo veoma čudnu odluku da pred Svetsko prvenstvo skine kapitensku traku Branislavu Ivanoviću, i to bez pravog objašnjenja. Igrač Zenita se posle Mundijala penzionisao iz nacionalnog tima.

Mladen Krstajić
Mladen Krstajić foto: EPA/Antonio Cotrim

Zatim je usledio Krstajićev sukob sa Lukom Milivojevićem koji ga je kritikovao zbog nekih odluka tokom Svetskog, a potom i medijski rat između njih dvojice.

Pomoćnik selektora Milan Obradović je nešto kasnije izjavio da je Milivojević pokušao da izazove puč u reprezentaciji po nalogu Faljija Ramadanija, što selektor nije demantovao.

Usledili su sukobi sa Matijom Nastasićem i Mijatom Gaćinovićem, a štoper Šalkea je izjavio da nikada neće igrati za reprezentaciju sve dok je Krstajić njen selektor.

foto: Dado Đilas

Ofanzivac Frankfurta je bio ljut na selektora jer je prenost dao Nemanji Radonjiću na meču sa Litvanijom u Ligi nacija, a pojedini mediji su preneli i da ga je gađao kopačkama.

"Šlag na tortu" je sukob Tumbakovića i Jovića, pa samo možemo da postavimo pitanje - ko je sledeći? A reprezentacija nije klub pa da se igrači tog kalibra mogu lako nadoknaditi.

Pojedini igrači poput Ramba Petkovića o Saše Markovića su tvrdili da im je tražen novac kako bi igrali za nacionalni tima, a tu je i legendarno pozivanje Dušana Petkovića na Mundijal 2006. od strane svog oca Ilije...

BONUS VIDEO:

(V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.