NOVI KALČOPOLI POTRESA ITALIJANSKI FUDBAL: Ovoga puta, i Srbi su umešani!
Serija A - ilustracija, Foto: Espreso ilustracija

STRAŠNO!

NOVI KALČOPOLI POTRESA ITALIJANSKI FUDBAL: Ovoga puta, i Srbi su umešani!

Dokle će više ovakve vesti da stižu sa Apenina?

Objavljeno:

Glavni italijanski tužilac Nacionalne direkcije za Borbu protiv mafije i terorizma Federiko Kafijero de Raho izjavio je danas u Beogradu da Italija i Srbija imaju saradnju kroz jedinstvenu radnu grupu preko koje se bore protiv korupcije. - Nedavno smo vodili veliku istragu u okviru tužilaštava regija Kalabrije i Katanije koja je obuhvatila određena lica i imovinu iz Srbije - rekao je italijanski tužilac novinarima u hotelu Metropol pred početak konferencije "Sprečavanje korupcije i nameštanja ishoda utakmica".

To je, ocenio je, pokazatelj i znak da srpske vlasti i pravosudni organi dobro reaguju i da zemlja ulazi u demokratske strukture ne samo u smislu zakona već i delovanja.

On je ukazao da pored korupcije, u Italiji postoje različiti načini na koji mafijaške i druge interesne grupe utiču na sportska dešavanja.

- Vrlo često se infiltriraju među navijačke grupe odakle se mešaju čak i u vođenje pojedinih klubova i sportskih društava - ukazao je Kafiero de Rafo.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić istakao je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije, te da mu je žao što se danas u svetlu sporta govori o njoj.

- Sport treba da nas asocira na velike uspehe i brojne osvojene medalje koje su naši sportisti i reprezentativci osvojili u poslednjih nekoliko godina. Ne smemo dozvoliti da nam tu sliku pokvare loše vesti o eventualnom dopingu ili nameštanju rezultata - rekao je Rebić.

On je istakao da Srbija mora da nastavi da gaji sport kako u amaterskim tako i u profesionalnim klubovima, da afirmiše i stimuliše sportiste.

Fudbalska lopta
Fudbalska lopta foto: AP

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da Italija na prvoj liniji fronta u borbi protiv korupcije, kao i da je spremna da nastavi pružanje podrške Srbiji u toj oblasti.

- Naša radnja se odvija tako što Srbiji stavljamo na raspolaganje našu ekspertizu, pokazujemo naše zakona, instrumente, alate, kao i metodologije i načine vođenja istraga. Nastavićemo našu saradnju uz pomoć i podršku OEBS-a - rekao je Lo Kašo.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je ovo prva regionalna konferencija koja se bavi korupcijom i nameštanjem utakmica, koju organizuje njegova misija ističući da joj je cilj zajednička borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Organizovani kriminal je veoma efikasan i moramo zajedno da nađemo načine da mu se suprotstavimo, da stavimo na raspolaganje sve kapacitete različitih organa i najbolje opcije kako bismo pomogli Srbiji da nađe svoj najbolji način i praksu za borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Oricio.

Zamenik Republičkog tužioca Zorica Stojšić kaže da ova vrsta kriminaliteta može imati značajan uticaj na sportske radnike i sport uopšte, te da je potreban zajednički rad na njegovom suzbijanju.

Time bismo omogućili normalnost održavanja sportskih manifestacija i egzistenciju udruženja i klubova u ovoj oblasti društenog života, navela je Stojšić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.