ISPLIVAO SKANDAL SA MUNDIJALA 2018: Francuzi dopingovani igrali finale s Hrvatima, koristili su žvake sa drogom?
Francuzi posle osvajanja Svetskog prvenstva u Rusiji, Foto: EPA/Abedin Taherkenareh

BRUKA

ISPLIVAO SKANDAL SA MUNDIJALA 2018: Francuzi dopingovani igrali finale s Hrvatima, koristili su žvake sa drogom?

Istražitelji sumnjaju da su Francuzi u finalu koristili sumnjive stimulanse koji su u ovom trenutku opasno na granici (ne)dozvoljenih sredstava

Objavljeno: 19:04h

Svetska antidoping agencija (WADA) istražuje fudbalere PSŽ, ali i fudbalsku reprezentaciju Francuske koja je osvojila Svetsko prvenstvo 2018. godine pobedivši u finalu Hrvatsku sa 4:2.

Istražitelji sumnjaju da su Francuzi u finalu koristili - za sada - sumnjive stimulanse koji su u ovom trenutku opasno na granici (ne)dozvoljenih sredstava. Pre nekoliko dana u javnost su procurile informacije kako WADA pomno istražuje igrače PSŽ zbog korišćenja "sumnjivih stimulativnih sredstava" uoči utakmica.

Pokazalo se da igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojevremeno patentirala američka vojska, a poslednjih godina mogu slobodno da se kupe na tržištu. Reč je o žvakaćim gumama bez šećera koje su obogaćene vitaminom B i u sebi sadrže 50 miligrama kofeina. Fudbaleri ih konzumiraju 15 minuta pre početka utakmice, jer je to idealno vreme za apsorpciju stimulansa iz žvake koji aktiviraju nervni sistem i smanjuju osećaj umora.

Prednost ovih žvakaćih guma je u tome što kofein iz njih počinje da deluje u organizmu već za pet minuta, dok je posle konzumacije istog u energetskim napicima ili kafi treba i do pola sata da počne da deluje. Zbog svega toga WADA pažljivo gleda na PSŽ jer je ovaj proizvod u sivoj zoni. Legalan je, ali sve je kulminiralo prošle nedelje kad je PSŽ sa 3:0 pobedio Real Madrid u prvom kolu Lige šampiona.

Žvake su se u Francuskoj pojavile pre nekoliko godina, a prvi su počeli da ih koriste fudbaleri Monaka, koji su 2017. postali prvaci Francuske. Kako je istraga napredovala, stigle su i informacije kako su francuski reprezentativci na Svetskom prvenstvu 2018. igrali dopingovani. Za takmičenje su imali 120 paketa žvakaćih guma i gotovo je sigurno da su neki od igrača koristili taj stimulans pre finala u kojem su pobedili Hrvatsku sa 4:2. Otkriveno je da su Francuzi iste žvake koristili i na Euru 2016. u svojoj zemlji, na zahtev veznjaka Bleza Matuidija koji ih je preporučio čelnicima Saveza i stručnom štabu.

Blez Matuidi (plavi dres) je predložio žvake FS Francuske i stručnom štabu
Blez Matuidi (plavi dres) je predložio žvake FS Francuske i stručnom štabu foto: AP/Cristophe Ena

Slučaj je pod istragom Svetske antidoping agencije i čeka se njen zaključak da li je reč o dopingu ili samo o stimulansu koji je na granici (ne)dozvoljenog. Pre svih se oglasio lekar francuske reprezentacije Frank Le Gal.

- Nisam siguran koliko su te žvakaće gume korisne. Žvake su na raspolaganju igračima, stoje na stolu u sredini svlačionice sa ostalom energetski bogatom hranom kao što su orašasti plodovi. Može ih uzeti ko želi, niko ih ne tera da ih konzumiraju - rekao je doktor Trikolora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.