ZDRAVKO MAMIĆ NEĆE BITI IZRUČEN HRVATSKOJ: Doneta pravosnažna presuda o ekstradikciji bivšeg čelnika Dinama!
Zdravko Mamić, Foto: Beta/Almir Razić

KRAJ SAGE

ZDRAVKO MAMIĆ NEĆE BITI IZRUČEN HRVATSKOJ: Doneta pravosnažna presuda o ekstradikciji bivšeg čelnika Dinama!

Budući da ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, Apelaciono veće Suda BiH u julu prošle godine je odlučilo da neće biti izručenja

Objavljeno:

Bivši potpredsednik Dinama iz Zagreba Zdravko Mamić legalno će ostati u BiH, a u medijima je izjavljivao da se nikada više neće vratiti u Hrvatsku.

On se nalazi u Međugorju u BiH, gde je došao samo dan pre nego što mu je izrečena osuđujuća presuda, nakon čega je hrvatsko pravosuđe za njim raspisalo poternicu.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić foto: Beta

Budući da ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, Apelaciono veće Suda BiH u julu prošle godine je odlučilo da neće biti izručenja jer za to nisu ispunjeni zakonski uslovi. Hrvatska je zatim uputila molbu Ministarstvu pravde BiH koja je odbijena rešenjem ministra pravde BiH u tehničkom mandatu Josipa Grubeše.

Bosanski sud je ranije utvrdio da nema uslova za izručenje jer je Mamić državljanin BiH, a delo za koje se tereti nije počinjeno nakon potpisivanja sporazuma o izručenju između BiH i Hrvatske. Posle svega Mamić će legalno ostati u BiH, a u medijima je izjavljivao da se nikada više neće vratiti u Hrvatsku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.