KAPITEN JE IZRAELA, A NIJE JEVREJIN: Neverovatna priča Bibrasa Natha - za to postoji više nego jak razlog!
Bibras Natho, fudbaler Partizana, Foto: Starsport©

SJAJNA PRIČA

KAPITEN JE IZRAELA, A NIJE JEVREJIN: Neverovatna priča Bibrasa Natha - za to postoji više nego jak razlog!

Pripadnici njegovog plemena su sunitski muslimani, ali su njihova verska uverenja, kao i verski ritali, bitno različiti od onih koje praktikuje arapska manjina u Izraelu

Objavljeno:

Fudbaler Partizana Bibras Natho je postao ljubimac Grobara za samo kratko vreme provedeno u klubu.

Upravo on ima neverovatnu životnu priču, sa obzirom da je Musliman iz Izraela.

Put do Izraela je za porodicu Natho bio jednako trnovit, a vodio je preko nekadašnjeg geopolitičkog entiteta nazvanog Britanskim mandatom nad Palestinom, a konačan dom je pronađen u mestu u Izraelu u kom žive samo pripadnici njihovog plemena, odnosno nešto šire skupine Čerkeza.

U mestu koje ima nešto manje od 3.000 stanovnika otac aktuenog fudbalera Partizana je radio kao pripadnik Granične policije, a sam Bibras ističe da je za sve što je postigao u životu zaslužan očev uticaj.

foto: Starsport©

- Uvek sam znao šta je želeo od mene. On je mislio da ja treba da budem lider gde god da sam, da ne budem samo običan igrač. Bio sam kapiten u svim mlađim selekcijama, gde god sam igrao. Bilo je prirodno da očekujem da se to desi i u seniorskom nacionalnom timu - rekao je Natho.

Pripadnici njegovog plemena su sunitski muslimani, ali su njihova verska uverenja, kao i verski ritali, bitno različiti od onih koje praktikuje arapska manjina u Izraelu.

Njegova nacionalna manjina u Izraelu uživa velike privilegije, jer je kroz istoriju pomogla Jevrejima da se odbrane od raznih pošasti iz komšiluka...

Jedna od razlika je i to da Čerkezi imaju obavezu služenja vojnog roka.

- Kada sam bio mali, dobio sam ponudu da idem u Ajaks. Tražili su od mog oca da potpiše da ja neću ići na služenje vojnog roka u Vojsci Izraela. Otac je to odbio. On je radio 30 godina kao graničar na Zapadnoj obali. Lojalnost je sve za Čerkeze. Kralj Jordana je za telohranitelje birao samo Čerkeze. Samo njima je verovao. Istorija je promenjena... Ja verujem da je svakome ko veruje u miroljubivu koegzistenciju različitih kultura i religija drago da to vidi, bilo da je jevrej, musliman, hrišćanin... To je reprezentacija, mi smo jedinstvena grupa. Ne stavljamo akcenat na religijske razlike - istakao je Natho.

foto: Starsport©

Ejal Berkovic, nekadašnji fudbaler, a danas televizijski i radijski voditelj, izjavio da kapiten reprezentacije mora da peva izraelsku himnu i da onaj ko to ne radi ne sme da nosi traku oko ruke.

- Takvi ljudi me ne povređuju. Oni to govore samo da bi dobili publicitet i pažnju. Žalosno je to što oni na taj način pokušavaju da unište našu divnu zemlju, ali moramo da živimo sa tim. Svako može da kaže šta hoće, ali mi ne moramo to da slušamo. Ja sam Musliman, ali mi je istovremeno važno to da živim u Izraelu i da sam državljanin te zemlje. Pevao sam himnu kada sam bio mlađi, nisam razumeo značenje reči. Tim i zemlja su mi važni, ali ja sam Čerkez i musliman i ne mogu da pevam neke reči. Ne mogu da pevam himnu ako je ne osećam kao deo mene. Ne pevam je jer je poštujem. Ja osećam pripadnost ovom timu i ovoj zemlji - naglasio je Natho.

Put je Natha odveo u Moskvu, zaigrao je za CSKA, ali se ponovo pojavila opcija da se vrati u Izrael.

- Ne znam da li sam se više smejao ili sam bio više besan kada sam pročitao u izraelskim medijima da bih mogao da odem u Makabi iz Tel Aviva. Šta me je naljutilo? Ja u ugovoru imam izlaznu klauzulu od osam miliona. U pozivu iz Izraela je rečeno da Makabi hoće da plati dva miliona. Kada sam to rekao jednom od tih menadžera, počeo je da se smeje i rekao da ne bi mogao da budem plaćen osam miliona ni na igrici. Neću u Makabi, ne mogu da me plate, a i ne zaboravljam sve psovke i uvrede koje su mi uputili - rekao je Natho prisećajući se detalja iz vremena kada je nastupao za Hapoel.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Noizz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.