PROBLEM ZA ZVEZDU I PARTIZAN? Poznato kako će se zvati i izgledati novo evropsko tamičenje!
UEFA, Foto: Profimedia

kako vam se čini?

PROBLEM ZA ZVEZDU I PARTIZAN? Poznato kako će se zvati i izgledati novo evropsko tamičenje!

Liga Evrope od sezone 2021/22. će zatvoriti vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, uz uslov da im se država nalazi ispod 15. mesta na UEFA-inoj lestvici.

Objavljeno: 17:15h

UEFA je odabrala konačno ime za novo klupsko fudbalsko takmičenje koje će krenuti u sezoni 2020./21.

Naime, uz Ligu šampiona i Liga Evropu, pokrenut će još jedno takmičenje koje se dosad trebalo zvati Liga Evropa 2, ali prema informacijama Sport Bilda, takmičenje je dobilo novo ime i zvaće se Evropa konferencijska liga ili skraćeno Konferencijska liga.

O detaljima će se još raspravljati na sastanku predstavnika UEFA-e u Monaku.

Što će se promeniti i izgledati?

Prvaci svih evropskih zemalja i dalje će igrati u Ligi šampiona, ali ostale ekipe iz manjih država ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umesto u početnu fazu Lige Evrope.

Novo takmičenje imaće isti format - osam grupa sa po četiri kluba iz kojih pobednici odlaze među 16 najboljih.

Pre tog dela takmičenje će biti plej-of za drugoplasirane iz grupe i trećeplasirane iz grupe Lige Evrope.

Plan je da se broj klubova koji se takmiče u Ligi Evropi smanji s 48 na 32, a razlika prebaci u Konferencijsku ligu.

Pobednik novog evrokupa plasiraće se u Ligu Evrope sledeće sezone. Pokretanjem novog takmičenja neće se menjati format Lige šampiona.

Kako će Konferencijska liga izgledati u praksi, koliko novca će se podijeliti i što to znači za hrvatske klubove?

Liga Evrope od sezone 2021/22. će zatvoriti vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, uz uslov da im se država nalazi ispod 15. mesta na UEFA-inoj lestvici.

Konferencijska liga će podeliti oko 240 miliona evra, što je oko dva i po puta manje u odnosu na Ligu Evrope. Klubovi će za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope dobiti oko 3,1 miliona evra, a za ulazak u grupe nove, Konferencijske lige oko 1,24 miliona evra, što je praktički na istom nivou kao i premije za nastup u grupama Lige Evrope iz 2015. godine.

Iako donosi prilično manje novca od sadašnjeg LE, Konferencijska liga donosi lakši plasman u grupnu fazu takmičenja. Kako će LE pasti za 16 mesta u grupnoj fazi, treće evropsko takmičenje imaće 32 mesta. Međutim, ne dolazi se do tih mesta tek tako. Čak 15 zauzimaju klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope preostaje 17 mesta za ostale.

To znači da se otvaraju samo četiri mesta više u odnosu na sadašnji format Lige Evrope (sada se 13 klubova plasira iz ovog dijela kvalifikacija). Kvalifikacije bi trebale biti nešto lakše jer se pet klubova iz prvih pet država na UEFA-inoj lestvici priključuje tek u doigravanju (dosad je to bilo u 2. pretkolu), kao i tri kluba koji napuste takmičenja u Ligu Evope u kolu kvalifikacija.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.