NEKA BUDE ŠTA BUDE: Ko zna, možda se i nebo ponovo otvori...
Mnogo zajedničke istorije imaju Crvena zvezda i Bajern Minhen, Foto: Printscreen/Youtube/DMSRB19911989

Kažu da se istorija ponavlja

NEKA BUDE ŠTA BUDE: Ko zna, možda se i nebo ponovo otvori...

Mnogo simbolike, fudbalske romantike i nostalgije izaziva duel Zvezde i Bajerna

Objavljeno: 15:28h
Nikola Husein

Elita ponovo nosi crveno-belo... Fudbaleri Crvene zvezde započinju drugu uzastopnu evropsku odiseju u ni manje, ni više, nego - Ligi šampiona. Teška grupa, ali ništa drugačije se ni ne očekuje od najjačeg fudbalskog takmičenja na svetu. Mnogo simbolike, fudbalske romantike i nostalgije izaziva duel Zvezde i Bajerna. Još od 1991. godine i epskih duela u polufinalu tada Kupa evropskih šampiona, fudbalski sa pažnjom načulji uši kada se u istoj rečenici spomenu ova dva kluba. Tada je na Olimpijskom stadionu u Minhenu odigran prvi meč polufinala gde je Zvezda predvođena Ljupkom Petrovićem uspela da iznenadi favorita i golovima Pančeva i Savićevića anulira Volfartov pogodak i tako odnese veliki trijumf u Beograd.

Zvezda na Alijanc Areni večeras od 21.00 igra prvi meč ove sezone u Ligi šampiona i, naravno, apsolutni je autsajder - kvota na keca je 1,10, a na dvojku čak 25, dok je kvota da će crveno-beli dati bar jedan gol 2,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern - Zvezda.

A, tamo - spektakl. Kada je Mihajlović svojim golom u 26. minutu iz slobodnog udarca matirao suparničkog golmana, delovalo je da će Bavarci sigurno otići kući pognutih glava. Ali, što reče tener Ljupko Petrović, "Nemci su to". Crveno-beli, čiji su startnu postavu činili: Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Jugović, Prosinečki, Pančev, Savićev i Binić, imali su svoje šanse, njihovi rivali svoje, a onda je gol Augentalera iz slobodnjaka, kada je lopta prošla kroz noge Zvezdinom golmanu, najavio dramu. Samo sedam minuta kasnije, u 68. Bender je krunisao dobru akciju Bavaraca za 1:2 i poravnanje rezultata sa onim u Minhenu.

I u završnici. Istorija.

Poslednji trenuci, poslednji napad crveno-belih. Dovoljne su samo reči Milojka Pantića. "Jugović... Jugović do Pančeva... Jugović... Prosinečki je tu! Prosinečki! Mihajlović u sredinu! Šta je sada ovo.... Dva-dva! Gol, gol, gol, gol! Nebo se otvorilo! Stadion je eksplodirao..."

Ostatak istorije znate, Zvezda je 29. maja savladala Olimpik iz Marsej posle penala i popela se na krov Evrope. BEOGRADSKA TUGA Crveno-beli su u u prvom kolu Lige UEFA 2007. godine na Marakani ugostili Bajern predvođen Kloseom, Švajnštajgerom, Lamom i ostalim tadašnjim zvezdama evropskog fudbala. Na klupi srpskog šampiona sedeo je Milorad Kosanović, a tim su činili igrači poput Koromana, Milijaša, Gaja, Kastilja, nesnađenog Barkosa.

Ernan Barkos u duelu sa Lusiom
Ernan Barkos u duelu sa Lusiomfoto: Starsport©

Upravo je Ognjen Koroman digao 50.000 ljudi na noge svojom majstorijom i kada je izlomivši Filipa Lama uspeo da savlada Rensinga i donese svom timu prednost u ovakvom meču. Klose je do kraja prvog dela poravnao na 1:1, da bi u nastavku Nenad Milijaš okušao sreću i isprobao "levicu". Nalazio se na više od 30 metara kada je opalio takozvanu "žabicu" koja je po neravnom terenu prevarila Rensinga i pokazala velikih 2:1 na semaforu u 75. minutu utakmice. Mnogi od navijača su tada pomislili da se istorija ponavlja i da Bajern ima kompleks od Crvene zvezde, pa će i ovog puta otići za Minhen pognutih glava.

Miroslav Klose i Ze Roberto slave pobedu na Marakani
Miroslav Klose i Ze Roberto slave pobedu na Marakanifoto: Starsport©

Ali, tako nije mislio golman crveno-belih Ivan Ranđelović... Prvo je Klose u finišu izjednačio na 2:2, što je složićete se bio sjajan rezultat sa ekipom koja ima takva imena u sastavu. Međutim, u poslednjem minutu meča, tada sedamnaestogodišnji anonimus Toni Kros izvodi jedan slobodan udarac sa leve strane iskosa i nejakim šutem po zemlji uspeva da savlada pogubljenog Ivana Ranđelovića kojem nekako lopta prolazi kroz noge i tako postavlja konačnih 2:3 za Bajern. Na Marakani muk, bes i tuga...

Samo petnaestak minuta je delilo Zvezdu od nove senzacije i evropskog podviga, ali i to je fudbal. Sada, Vladan Milojević ima priliku da postane novi Zvezdin heroj, iako to neće biti nimalo lak zadatak. Bajern u timu ima imena poput Kutinja, Perišića, Levandovskog, Nojera... dok Zvezda ima veru. Veru koja je srušila Liverpul na Marakani, koji je aktuelni prvak Evrope. Naravno da vera nije dovoljna za uspeh, ali ukoliko je imaš sve je moguće. Počev od Borjana pa do golobradog Petrovića, svima treba da bude čast što će istrčati na "Alijanc arenu" i bez pritiska dati sve od sebe do poslednje kapi znoja i pokušati ono u šta malo ko veruje. Pa neka bude šta bude, možda se nebo ponovo otvori...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.