SKANDALOZNO PISMO NAVIJAČA INTERA LUKAKUU: Italijani nisu rasisti, rasisti su oni iz istočne Evrope!
Navijači Intera brane navijače Kaljarija koji su na rasnoj osnovi vređali Lukakua, Foto: EPA/Mateo Bazzi

Da li je moguće?!

SKANDALOZNO PISMO NAVIJAČA INTERA LUKAKUU: Italijani nisu rasisti, rasisti su oni iz istočne Evrope!

Oni su stali u odbranu navijača Kaljarija koji su majmunskim kricima vređali Belgijanca kada je postigao gol

Objavljeno:

Navijači Intera izdali su saopštenje da majmunski krici koje su navijači Kaljarija uputili fudbaleru njihovog kluba Romeluu Lukakuu tokom prvenstvene utakmice "nisu rasizam već neka vrsta poštovanja". Belgijanac je u nedelju postigao pobedonosni gol iz penala za Inter protiv Kaljarija, a protivnički navijači vređali su ga oponašajući majmunske krike. Belgijski fudbaler je posle toga pozvao svetske fudbalske čelnike da pojačaju borbu protiv rasizma. Navijači Intera, poznatiji kao "Curva Nord" poslali su svom fudbaleru otvoreno pismo u kome su naveli da "Italijani nisu rasisti", čak su i stali u odbranu navijača Kaljarija.

Navijači Kaljarija su imitirali majmunske krike kad je Lukaku dao gol
Navijači Kaljarija su imitirali majmunske krike kad je Lukaku dao golfoto: AP

- Zaista nam je žao što misliš da je ono što se desilo u Kaljariju bilo rasistički. Moraš da razumeš da Italija nije kao neke druge istočno evropske zemlje gde je rasizam stvarni problem. Razumemo ako ti se učinilo da su to bile rasističke poruke, ali to nije baš tako. U Italiji mi koristimo određene "načine" samo kako bismo pomogli našem timu i unervozili protivnike. Ne zbog rasizma već da bi ih poremetili. Mi smo multietnička navijačka organizacija i uvek smo prihvatali igrače odakle god da dolaze. Ipak, oduvek smo koristili takvu vrstu provokacije za protivničke igrače i verovatno ćemo je koristiti i u budućnosti - navodi se u pismu koje je poslato na adrese svih italijanskih medija. Interisti u svom skandaloznom pismu kažu da je rasizam potpuno nešto drugo.

Navijači Intera kažu da to nije rasizam već samo način da se isprovocira protivnik
Navijači Intera kažu da to nije rasizam već samo način da se isprovocira protivnikfoto: EPA/Mateo Bazzi

- Mi nismo rasisti niti su to navijači Kaljarija. Moraš da razumeš da na stadionima u Italiji navijači podržavaju svoje klubove tako što skandiraju protiv rivala, ne zato što su rasisti već da bi poremetili protivnika. Molim te da razmotriš takav gest italijanskih navijača kao izraz poštovanja prema tebi jer se boje da ćeš postići gol protiv njihovog tima, a ne zato što te mrze ili su rasisti. Pravi rasizam je nešto potpuno drugo i to svi italijanski navijači znaju vrlo dobro. Kada kažeš da je rasizam problem u Italiji tako samo utičeš da represija nad svim navijačima bude veća, uključujući i nas, i doprinosiš stvaranju problema koji zapravo ne postoji, ne na onaj način koji je prisutan u ostalim zemljama. Na kraju su da bi "oprali" svoje kolege iz Kaljarija istakli da i tamnoputi navijači koriste isti način kako bi iznervirali protivnike.

Romelu Lukaku je stigao pre samo nekoliko nedelja u Italiju
Romelu Lukaku je stigao pre samo nekoliko nedelja u Italijufoto: AP

- Mi smo kao grupa veoma osetljivi prema svim ljudima. Mi ti garantujemo da u našoj organizaciji postoji veliki broj navijača drugih rasa i nacija koji takođe na isti način provociraju protivničke igrače, čak iako su iste boje kože kao i oni. Molim te, pomozi nam da pojasnimo šta je pravi rasizam i da italijanski navijači nisu rasisti. Borba protiv pravog rasizma počinje u školama, ne na stadionima. Navijači su samo navijači i njihovo ponašanje je potpuno drugačije na stadionima i van njega, u privatnom životu. Garantujemo ti da ono što kažu igraču druge rase na stadionu nikada, ali nikada ne bi rekli bilo kada van stadiona. italijanski navijači možda nisu cvećke i mi razumemo tvoju frustraciju, ali oni definitivno nisu rasisti - poručili su Interisti, i za kraj poslali još jednu poruku Belgijancu:

- Još jednom... Dobrodošao Romelu.

Njegov saigrač Milan Škrinjar stavio je kažiprst preko usta i pokazao navijačima da prestanu. Navijači Kaljarija su prošle godine na rasnoj osnovi vređali tadašnjeg fudbalera Juventusa tamnoputog Moizea Kina, a pre toga i Bleza Matuidija. Čelnici Serije A nisu kaznili Kaljari zbog rasizma navijača, uprkos tome što su priznali da je takvo ponašanje ponižavajuće.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.