DEGENEK OTVORIO DUŠU O PROGONU U OLUJI: Bežali smo na traktoru! Živeli smo na konzervama kao psi!
Miloš Degenek, Foto: AP/Darko Vojinović

JUNAK

DEGENEK OTVORIO DUŠU O PROGONU U OLUJI: Bežali smo na traktoru! Živeli smo na konzervama kao psi!

On je postigao gol u utakmici u Švajcarskoj, a mediji i javnost oduševljeni su igrama australijskog odbrambenog igrača

Objavljeno:

Jedan od junaka Crvene zvezde bio je i australijski internacionalac Miloš Degenek (25) koji je rođen u Kninu, 28. aprila 1994. godine.

On je postigao gol u utakmici u Švajcarskoj, a mediji i javnost oduševljeni su igrama australijskog odbrambenog igrača.

Degenek je za portal Players Voice u Australiji ispričao svoju životnu priču.

- Priča o tome kako sam zavoleo Australiju je drugačija od većine ljudi. Nisam rođen ovde. Nisam pričao engleski kada sam stigao. Iskreno, sve mi je delovalo čudno, ali ova zemlja mi znači toliko da je to teško rečima opisati. Bez obzira na to gde se nalazio, Australija je uvek u mom srcu i siguran sam da pričam ovo i u ime mojih roditelja Dušana i Nade i mog brata Đorđa. Ova država je prihvatila moju porodicu i dala nam nadu posle rata. Pomogla nam je da dobijemo šansu da radimo, kupimo kuću i sagradimo novi život. To me je naučilo da treba verovati u snove – rekao je Degenek u uvodu, a onda je krenuo s pričom o svom detinjstvu u Hrvatskoj i Srbiji.

Miloš Degenek
Miloš Degenek foto: EPA/Peter Schneider

- Rođen sam u Hrvatskoj 1994. godine tokom rata. Bio je to težak period za moju porodicu. Imao sam 18 meseci kada smo morali da pobegnemo iz Knina. Bio sam na traktoru s mojom majkom i ocem devet dana na putu za Srbiju. Imali smo samo mleko i hleb u tom trenutku. Ostavili smo sve što smo imali - kuću, zemlju, rođake i prijatelje. To je bilo teško razdoblje za moje roditelje. Ne pričam o tome, kao ni moj otac. Od tada se više nije vratio u Hrvatsku - kaže Degenek koji je ispričao i kako je kao dečak provodio dane u Srbiji.

- Godine 1999. NATO je bombardovao zemlju koja se tada zvala Jugoslavija iz razloga koje nikada nisam mogao da razumem. Imao sam šest godina. Tih dana igrao sam se s prijateljima u dvorištu kada su se oglasile sirene za uzbunu. To je značilo da se sprema napad. Morao sam se da se sklanjam u podzemni bunker koji postoje u većini zgrada i mesta u Srbiji. Živeli smo na konzervama kao psi, ali najgora je bila neizvesnost. Ako biste uspeli da zaspite, niste znali hoćete li se probuditi ujutro i hoćete li videti svoje roditelje - dodao je Degenek koji je kazao kako su mu u srcu i Hrvatska i Srbija.

- Nikad neću zaboraviti šta je Australija učinila za moju porodicu i mene. Hrvatska i Srbija su mi u srcu, tamo smo rođeni, tamo smo proveli naša detinjstva, ali moj najteži deo života je tamo, a svaki put kada se vratim u Australiju imam isti osećaj – to je mesto gde sam uvek dobrodošao - smatra Degenek.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.