SA BRAĆOM PRVI PUT U ISTORIJI: Sećanje na 'Nebo se otvorilo' i slavne dane prošlosti, a Totenhem je nikad jači!
Mušema na Marakani, Foto: Starsport©

PREDSTAVLJANJE RIVALA

SA BRAĆOM PRVI PUT U ISTORIJI: Sećanje na 'Nebo se otvorilo' i slavne dane prošlosti, a Totenhem je nikad jači!

Crveno-beli su smešteni u grupu B

Objavljeno:

Crvena zvezda je dobila protivnike u grupi Lige šampiona.

Igraće u B grupi protiv ekipa Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa.

Čini se da sreća opet nije pogledala izabranike Vladana Milojevića, ali ko zna, čuda su moguća, a to smo najbolje videli na meču protiv Liverpula prethodne sezone.

Ipak, bilo kako bilo, crveno-beli su spremni da se "pobiju" sa svakim, a mi ćemo vam predstaviti rivale srpskog šampiona.

BAJERN MINHEN

Bajern je pet puta bio prvak Evrope, poslednji put 2013. godine kada je u finalu savladao Borusiju iz Dortmunda.

Protiv Crvene zvezde je 1991. godine igrao polufinale KEŠ, kada je posle 2:1 za Zvezdu u Minhenu, u Beogradu rezultat bio 2:2 i nakon epskog meča i lude završnice, crveno-beli su se plasirali u finale koje su kasnije osvojili u Bariju.

Naredni meč Zvezde sa Bajernom bio je 2007. godine u prvom kolu Kupa UEFA. Ekipa Otmara Hicfilda je stigla u Beograd, a umalo da se vrati kući poražena.

Golom Ognjena Koromana poveli su izabranici Milorada Kosanovića, izjednačio je Miroslav Klose, da bi Milijaš bombom sa 30 metara doveo Delije do delirijuma i ponovo doneo vođstvo svom timu, a onda u poslednjih pet minuta smo videli tragediju.

Klose svojim drugim golom izjednačuje na 2:2, a golobradi Toni Kros postiže gol za pobedu posle neverovatnog kiksa Ivana Ranđelovića.

Što se tiče tima Bajerna za novu sezonu, on izgleda impresivno.

Najskuplji fudbaler je pridošlica Felipe Kutinjo koji vredi čak 90.000.000 evra, a tu su još Tijago, Kimih, kao i udarna igla Bavaraca Robert Levandovski od koga preti najveća opasnost po gol.

Igraju na stadionu Alijanc Arena koja ima kapacitet od 75.000 mesta.

Trenutni sastav Bajerna
Trenutni sastav Bajernafoto: Printscreen/transfermarkt.com

Svakako, Bajern nije samo najveći favorit za osvajanje prvog mesta u grupi, nego i za osvajanje pehara namenjenom šampionu Evrope.

TOTENHEM

Klub iz Londona je ove godine bio finalista Lige šampiona i poražen je od Liverpula rezultatom 2:0.

Popularni Pevci nemaju trofej šampiona Evrope, ali su u zadnjih nekoliko godina izrasli u ozbiljnu ekipu i tim za izbegavanje.

To što su bili smešteni u drugi šešir ne znači apsolutno ništa, niti će crveno-belima biti lakše nego u sudarima sa Bajernom.

Hari Kejn, Kristijan Eriksen, Lukas Moura, Dele Ali... sve su to fudbaleri svetskog nivoa i od svakog od njih vreba velika opasnost.

Ovi rivali su odigrali međusobne susrete davne 1972. godine u 1/8 finala Kupa UEFA. Posle 2:0 u Londonu za "pevce", Zvezda nije uspela da izbori narednu fazu iako je savladala Engleze u Beogradu sa 1:0.

Totenhem igra na novom stadionu posle rušenja Vajt Hart Lejna i njegov kapacitet je 62.000 mesta.

Trenutni sastav Totenhema
Trenutni sastav Totenhemafoto: Printscreen/transfermarkt.com

Od igrača koji su nosili dresove oba tima svi se sećamo pokojnog Gorana Bunjevčevića, kao i Milenka Aćimovića koji su u London otišli početkom 2000-ih.

OLIMPIJAKOS

Bratski duel dva pravoslavna kluba...

Pod bratski mislimo na navijačke odnose, pošto je poznato da su od 1986. godine Delije i Gejt 7 napravili bratstvo koje se neguje i dan danas.

Ali, ovo će biti pravi fudbalski rat koji će najverovatnije odlučiti ko će biti treći u grupi i prezimiti u Evropi, ali u drugom takmičenju.

Olimpijakos i Zvezda nikada u istoriji nisu odigrali takmičarski meč, za razliku od Partizana koji je pre dve godine odmerio snage sa grčkim velikanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona i ispao.

Tim iz Pireja je u Ligu šampiona ušao preko Vitorije iz Plzena i Krasnodara, a posebno treba naglasiti da je velika želja Crvene zvezde, mladi Lazar Ranđelović postigao dva ključna gola protiv ruskog kluba i praktično uveo Grke u elitu.

Prethodne godine ih nije bilo u eliti, a treba istaći i da to nije onaj Olimpijakos iz nekih prošlih godina, pa izabranici Vladana Milojevića imaju čemu da se nadaju u sudaru sa njima.

Sastav Olimpijakosa
Sastav Olimpijakosafoto: Printscreen/transfermarkt.com

Interesantna situacija koja se tiče ovih rivala se desila protekle nedelje, kada su se upravo Zvezda i Olimpijakos "otimali" oko Matea Garsije. Pominjale su se neke ucene, veća ponuda i ko zna šta još, ali je Argentinac ipak prelomio i došao na Marakanu.

Što se igračkog kadra tiče, Fortunis je najvredniji sa 10.000.000 evra i on je kapiten kluba, a treba pomenuti i dosadašnjeg igrača Partizana Svetozara Markovića koji je skoro stigao u Pirej za 2.500.000.

Od igrača koji su nosili dresove oba tima svakako su najpoznatiji Marko Pantelić, Darko Kovačević, Ilija Ivić, Marko Marin, Ben, Predrag Đorđević.

Trener atinske ekipe je portugalski stručnjak Pedro Martins.

Sve u svemu, očekuje nas uzbudljiva grupa B, a mi se nadamo da srpski šampion može da iznenadi i napravi veće čudo od onog prethodne sezone.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.