ESPRESO ANALIZA: Zvezda na latino-kninski pogon, debi iz snova Matea Garsije, ali šta je sa Boaćijem?
Mateo Garsija na debiju za Zvezdu, Foto: EPA/Peter Schneider

BILI SMO NA LICU MESTA

ESPRESO ANALIZA: Zvezda na latino-kninski pogon, debi iz snova Matea Garsije, ali šta je sa Boaćijem?

Ovo su zapažanja našeg specijalnog izveštača sa utakmice u Bernu

Objavljeno:
Nikola Husein

Jang Bojs i Crvena zvezda odigrali su rezultatom 2:2 prvi meč plejofa za Ligu šampiona, a taj rezultat će definitivno više radovati srpski klub, koji je poneo prednost od gola u gostima natrag kući za Beograd.

U nekim momentima bolji su bili domaći, da bi početkom prvog drugog poluvremena primat pripao srpskom šampionu, kada je i došlo do preokreta. Nažalost, iz penala posle VAR odluke, tim iz glavnog grada naše države je primio pogodak, tačnije, precizan sa bele tačke bio je Gijom Oaro.

Ovako je naš reporter sa lica mesta video igru pojedinaca u timu Crvene zvezde.

Milan Borjan

Mnogo je teško kada ranu fazu utakmice započnete primljenim golom, ali to ne važi za Milana Borjana. Lopta mu je kod gola Asalea bila na ruci, nije mogao da iskontroliše udarac i sačuva mrežu. Kao da je znao da je morao mnogo bolje da inteveniše, pa se navijačima iskupio nestvarnim odbranama u nastavku duela i time opravdao status jednog od najboljih golmana Crvene zvezde u njenoj istoriji. Što se penala tiče, išao je na procenu i ne može mu se ništa zameriti.

Marko Gobeljić

On radi ono što najbolje zna. Trči kao navijen i bori se kao lav i deluje kao da ima pluća za trojicu. Imao je veliki broj duela po desnoj strani sa brzonogim napadačima domaćina. Upisao je asistenciju za drugi gol, spasio pogodak domaćih u finišu meča i čini se da je ovom partijom kupio sebi mesto za nastavak sezone pored Gajića i Stojkovića. Sjajna partija popularnog Gobelje, poput one u Londonu.

Miloš Degenek

Ako ono u Salcburgu nije bio njegov gol, ovaj definitivno jeste. Sjajan lob udarac i to glavom, podigao je na noge više od 5.000 Srba u Bernu i Degenek je pokazao da je jedno od najvažnijih pojačanja ove sezone. Pravi komandant odbrane i čovek sa ratničkim genom je ono što treba Zvezdi još od zime kada je otišao na "izlet" u Emirate. Mogao je u 45. minutu da se proslavi novim golom, ali lopta je otišla preko gola. Pretrpeo je mnogo duela sa napadačima Jang Bojsa, ulazio u noge protivniku. Od kada se vratio, često ima raziličite saigrače na štoperskoj poziciji, pa je to sigurno mali problem i za njega da se navikne.

Radovan Pankov

Asale mu je pobegao kod gola Jang Bojsa. Nije uspeo da stigne brzonogog Afrikanca i to je sigurno uticalo na njegovo samopouzdanje u nastavku. Brzi napadači Jang Bojsa su izluđivali njega i Degeneka svojim brzim ubacivanjima u šesnaesterac i izbegavanjem ofsajd zamki. Posle Kopenhagena, ovo je njegov prvi veliki debi u startnoj postavi. Nije bio na nivou iz Danske, u nekoliko navrata se nije dobro razumeo sa kolegama iz odbrane, ali na sreću nije bilo kazne. Moraće još da se dokazuje, ali za sada ide u odličnom smeru.

Milan Rodić

I dalje se čini da nije dovoljno fizički spreman za mečeve u Evropi. Iako je fizički dominantnan na svojoj poziciji, večeras je u prvom delu meča nekoliko puta olako ispadao i dopuštao tamnoputim igračima Jang Bojsa koji su pravili mnogo problema crveno-beloj defanzivi, da dođu u priliku za svoj tim. U drugom poluvremenu se konsolidovao i kao da je popio pilulu za samopouzdanje. Imao je sjajan pokušaj u 60. minutu da overi trijumf Zvezde, ali centimetri su spasili golmana Jang Bosa.

Hose Alberto Kanjas
Hose Alberto Kanjas foto: Starsport©

Hose Kanjas

Loša procena u 10. minutu je mogla skupo da košta Zvezdu. Nije ispratio do kraja Sijera, koji je kao furija uleteo u šesnaesterac, ali po sreću njega i crveno-belih nije bilo gola za Švajcarce. Kako je vreme odmicalo, oslobodio se i krenuo da igra igru koja se od njega traži, a to nije fudbalska lepota. Polako, ali sigurno, donosi sigurnost i čvrstinu srpskom šampionu, uostalom, zato je i doveden.

Mirko Ivanić

Nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji, morao je da pomogne Kanjasu u defanzivi, ali sasekla ga je greška koja je prethodila golu. U nastavku se oslobodio, pretrčao dosta, kvario igru protivnika. Imao je u završnim minutima prvog dela odličan prodor kroz sredinu, ali je usledio veoma loš završni pas i to je ono što mu nedostaje od početka ove sezone, ne vidi se da pravi razliku od dolaska u klub, a to je ono što bi igrač takvog kalibra morao da radi.

Marko Marin
Marko Marin foto: EPA/Peter Klaunzer

Marko Marin

Ufff... malo ga je deloilo gola u 36. minutu meča. Telepatija njega i Garsije umalo da donese Zvezdi prednost u tom napadu, ali je kapiten domaćih odličnom intervencijom sprečio pogodak. Pokazalo se koliko mu znači kada ima nekog ko ga razume na terenu i ko može da čita njegove zamisli. Plesao je po veštaku u Bernu, rušili su ga igrači Jang Bojsa i zarađivali žute kartone,predvodio je napade svog tima kao pravi vođa na terenu i čini se da je u savršenoj formi pred nastavak veoma naporne sezone.

Aleksa Vukanović

Ušao je u meč onako kako se od njega i očekuje. Oštro i agresivno. Lopta mu se u uvodnoj fazi meča lepila za noge i bio je prva opasnost po gol Jang Bojsa. U nastavku umeo je svojim greškama da iznervira Milojevića koji je u par navrata besno gestikulirao ka njemu. Ima petlju, ima volju, ali kao da nema iskustva u ovakvim mečevima. Fali mu još jakih utakmica, kako bi položio razliku predmeta između Superlige i Evrope. Jedna od slabijih karika crveno-belih na današnjem meču.

Mateo Garsija

Prvo pa muško! Ma, blizanci... Ovaj čovek je za 55. minuta na terenu pokazao da zna fudbala itekako. Lucidnost i sjajna kretnja, kao i osećaj za loptu i prostor spadaju i tih 1.800.000 evra koliko je plaćen. Ono što je bitno, ne libi se da šutne ni da preuzme odgovornost iako je u klubu svega nekoliko dana. Svakako, veliko pojačanje su dobili fudbaleri Crvene zvezde i nema sumnje da je uz Marka Marina najbolji igrač ekipe, a prvenac u dresu Zvezde u ovako bitnom meču je već isplatio njegov skupoceni transfer.

Ričmond Boaći

Odsečen u većem delu prvog poluvremena. Lopta ga jednostavno nije htela, gubio je duele u skoku, ali pokušavao je trčanjem i borbenošću da to nadomesti, pa umalo u 37. minutu meča da stigne jednu loptu ispred golmana domaćih i zatrese mrežu. Promašio je centaršut koji je prethodio golu, i koliko god to zvučalo pakosno po njega, to je ispalo odlično po Garsiju i Zvezdu. U drugom poluvremena je često bio ispomoć odbrani kod i da se ne štedi da ostavli poslednji atom snage. Napravio je diskutabilan penal i odmah nakon toga je napustio igru. Što se tiče golgeterske strane, nikako da se vrati u onu prepoznatljivu formu koja ga je krasila u prvom mandatu, ali i dalje prva opcija Milojevića, bar dok se ne oporavi Milan Pavkov ili Tomane ne uđe u pravu formu, a to će čini se biti vrlo brzo.

Ričmond Boaći
Ričmond Boaći foto: EPA/Peter Klaunzer

Žander Santana

Ušao je na krilo umesto Garsije i odmah krenuo da "galopira" levom stranom terena. Deluje da se opustio i izborio sa pritiskom, pogotovo posle odlične role u Kopenhagenu i Milojević će u nastavku sezone moći da računa na njega na obe pozicije po strani.

Tomane

Zamenio je Boaćija nakon jedanaesterca, ali nije imao puno vremena da pokaže znanje. Jang Bojs je u tim trenucima atakovao ka golu Zvezde, pa je lopta bila najčešće na toj strani terena. Ono što je bitno za njega je to što je počeo da dobija sve veću minutažu i ulazi u formu.

Njegoš Petrović

Za samo 20 dana od livada u Superligi do meča za Ligu šampiona. Svaki minut će ovom velikom talentu značiti za samopouzdanje, a to zna i Milojević koji od njega ima velika očekivanja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.