Delije navijaju protiv Olimpijakosa, Grobari protiv PAOK-a, a Hrvati vrebaju iz zasede!
Vreme je da shvatimo šta je nacionalni interes našeg fudbala..., Foto: EPA/Sotiris Barbarousis, AP, Beta/Branislav Božić

RANO JE ZA KALKULACIJE, ALI...

Delije navijaju protiv Olimpijakosa, Grobari protiv PAOK-a, a Hrvati vrebaju iz zasede!

Prekretna godina istočnoevropskog fudbala mogla bi da donese užasne vesti srpskim klubovima, osim...

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Istočnoevropski fudbal ove sezone nalazi se na prekretnici. Od UEFA koeficijenta koji nacionalni Savezi budu imali na svom kontu posle sezone 2019/20 zavisiće ko će nastaviti da se takmiči u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a ko u Ligi šampiona i Ligi Evrope 2, kako se nominalno naziva novonastalo takmičenje, svojevrsna treća liga evropskog fudbala.

Šta ovo zapravo znači. 15-plasirani Fudbalski savez biće poslednji koji će zadržati jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok će 16. plasirani Savez moći da se "pohvali" samo mestima u Ligi Evrope 2. Valja napomenuti da će i najbolji Savezi imati mesta u "trećoj ligi", ali će ih daleko više imati u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Stvari trenutno stoje ovako:

Tabela UEFA koeficijenata u ovom momentu, ažurirana po završetku svih utakmica kvalifikacija za Ligu Evrope u četvrtak
Tabela UEFA koeficijenata u ovom momentu, ažurirana po završetku svih utakmica kvalifikacija za Ligu Evrope u četvrtak foto: Printscreen/Footbalseeding.com

Kad pročitamo tabelu, vidimo da bi u slučaju da se do kraja sezone ništa ne promeni, Kiprani bili ti koji bi ostali sa predstavnikom u Ligi Evrope, dok bi Grčka, Hrvatska i Srbija morale da se zadovolje Ligom Evrope 2 (ponavljamo, i dalje se ne zna kako će se takmičenje tačno zvati).

Međutim, teško je očekivati da preostali kiparski klubovi APOEL u Ligi šampiona, kao i Apolon i AEK Larnaka u Ligi Evrope, ostvare zapaženije rezultate od npr, Olimpijakosa, PAOK-a, AEK-a, ili sa druge strane zagrebačkog Dinama ili Rijeke.

Srpskim klubovima, odnosno nažalost samo Crvenoj zvezdi (Liga šampiona) i Partizanu (Liga Evrope), zbog toga je bitno da, pored njihovog ulaska u grupne faze ova dva takmičenja, kiksaju i Kiprani i Grci i Hrvati.

I to ne samo da oni kiksaju, već bi, prema nekim prvim proračunima (i dalje vrlo indikativnim i apstraktnim) i Zvezda i Partizan, uslovno rečeno, trebalo da prezime u Evropi, makar u Ligi Evrope, ali i da prođu prvu, pa možda i drugu prepreku u nokaut fazi, kako bi uopšte mogli da se nadaju.

Naravno, do zime će sve biti daleko jasnije, znaće se šta su uradili Kiprani, koji su najmanji favoriti za evropsko proleće od svih pomenutih, ali će se pomno pratiti šta rade Grci - posebno favorizovani Olimpijakos (koji je slavio u Turskoj u kvalifikacijama za Ligu šampiona) i PAOK (koji je odigrao 2:2 sa Ajaksom na Tubi prethodnog utorka).

Faktički, to znači da bi Delije i Grobari trebalo da navijaju protiv svojih bratskih klubova u Evropi, ali i da se nadaju da Hrvati iz potaje neće napraviti neki veliki rezultat, kakav je svakako bio onaj Dinamov prošle sezone.

Biće ovo jedna interesantna evropska sezona, pošto će osim jurnjave za velikim nagradnim fondovima dva kontinentalna takmičenja, klubovi sa ovih prostora morati da se bore i za, reklo bi se, goli život.

Bilo kako bilo, konačne odgovore na pitanje ko će "ispasti u treću ligu evropskog fudbala" možda dobijemo čak i do decembra. Što se interesa srpskog fudbala tiče, nadamo se da to neće biti slučaj, jer bi ispadanje oba naša kluba u grupnoj fazi ili pre nje značila da možemo da se pozdravimo sa Ligom Evrope, a kažemo "dobar dan" stalnim mečevima sa Estoncima, Letoncima, Moldavcima, Velšanima, Škotima i ostalim slabijim ligama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.