SVE ŠTO NISTE ZNALI O ASANU: Venger me je lično doveo, za Srbiju sam čuo samo preko Piksija, zovite me Jaguar!
Asano je oduševio navijače na debiju, Foto: Starsport©

zanimljiv

SVE ŠTO NISTE ZNALI O ASANU: Venger me je lično doveo, za Srbiju sam čuo samo preko Piksija, zovite me Jaguar!

Fudbal je zavoleo od malih nogu u rodnom gradiću Mije, njegova porodica Asano je prlično velika

Objavljeno: 13:57h

Takuma Asano, prvi Japanac u Partizanu je u intervjuu za Novosti otkrio sve što zanima navijače crno-belog tima, a i sve ljubitelje fudbala.

Za početak, pitanje o Srbiji.

- Iskreno, nisam znao ništa. Ni o Srbiji, ni o Partizanu, ni o fudbalu ovde. Smatram da je ovo izuzetna prilika ze mene, da steknem iskustvo života u nepoznatoj zemlji, Beogradu. Dragan Stojković je izuzetno poznat u Japanu, igrao je tamo dok sam ja bio dete. Kasnije je postao trener, pa je Piksi jedino što sam znao o Srbiji do sada.

- Imam mnogo ciljeva, pre svega da postignem što više golova za Partizan i što više doprinesem pobedama i u Evropi i u Srbiji, da osvajamo trofeje. Nisam odredio neku cifru, jer uvek volim da pomeram granice. Ako stignem do 20 golova, želeću više. Do sada u sezoni nisam nikad postigao dvocifren broj golova. Voleo bih prvo deset, pa onda da bude 20, 30... Znam da će mi u tome pomoći trener Savo Milošević jer je bio sjajan golgeter. Imam priliku da mnogo naučim od njega.

Asano slavi gol
Asano slavi gol foto: Beta/Branislav Božić

Već na prvoj utakmici navijači su se uverili zašto mu je nadimak - Jaguar.

- Tako su me nazvali kad sam imao 18-19 godina, dali su mi nadimak ljudi iz japanskih medija. Moj stil igre bio im je nalik jaguaru. Onda je jedan od fanova Hirošime pokazao zastavu na kojoj je pisalo "Asano jaguar". Posle toga sam prilikom svakog gola zauzimao pozu jaguara i to je postalo tradicija.

O Milanu Stankoviću...

- Nisam znao ništa o Stankoviću dok nisam došao. Frizure su nam slične. Ne bih rekao da ličimo, mislim da je on mnogo zgodniji od mene. Volim da pevam, slušam japansku muziku. Znam i za tradiciju da se peva u Partizanu na "prijemnom". Saigrači su me već pitali kad ću da zapevam. Rekao sam im da me je sramota. Možda se dogodi u Kruševcu.

foto: Printscreen Youtube

Fudbal je zavoleo od malih nogu u rodnom gradiću Mije, njegova porodica Asano je prlično velika.

- U našoj porodici ima sedmoro dece, nas šestoro braće i sestra. Prvih šestoro rođenih su muškarci. Ja sam treći u nizu. Ugledao sam se na braću, sva šestorica igramo i obožavamo fudbal. I moj četvrti brat po starini igra u Drugoj japanskoj ligi. Svi su brzi, ali sam ja najbrži. Volim da trčim, volim sve sportove. Da nisam postao fudbaler, verovatno bih bio atletičar. Članovi porodice će dolaziti u Beograd da me posete, odgledaju neki meč. Devojku nemam.

Hrani se normalno sa ekipom, ali ima i svog kuvara koga je doveo u Beograd.

- Razlog zbog čega sam odlučio da imam ličnog kuvara nije taj što mi se ovde eventualno ne bi dopala hrana, već mi u Japanu smatramo da je mnogo važno voditi računa o ishrani. Mora da postoji dobra uravnoteženost među namirnicama koje unosimo. Da postoji dobar balans. To je posebno važno za profesionalne sportiste. Pored toga, mi Japanci mnogo volimo da jedemo pirinač, kao što vi volite hleb. A moj kuvar može da smisli mnogo dobrih jela koja se dobro slažu uz pirinač.

Takuma Asano
Takuma Asano foto: Starsport©

Idol?

- Više sam igrao fudbal, nego što sam ga gledao na televiziji dok sam bio mali. Oduvek sam voleo Ronaldinja. Dopadao mi se zbog načina igre, fenomenalne tehnike. Delovao je uvek kao da se zabavlja, njegovi potezi su nezaboravni.

Asano je zapao za oko legendarnom Arsenu Vengeru koji ga je 2016. doveo u Arsenal. Međutim, u londonskom velikanu nije odigrao nijedan zvaničan meč.

- Imao sam normalan odnos trener - igrač sa Vengerom. Radio je kao trener i u Japanu, zapazio me i pozvao u Englesku. Nisam mogao da igram zbog problema sa radnom dozvolom. Nisam uspeo ni da započnem neku ozbiljniju saradnju, Arsenal je potom promenio trenera, Venger više nije bio na klupi. Sve se promenilo i ja sam otišao u Nemačku, prvo u Štutgart pa u Hanover. To je bilo dobro iskustvo. Sada sam u Partizanu i to je najvažnije.

Arsen Venger
Arsen Venger foto: AP

Igrao je za mladu reprezentaciju Japana 18 mečeva tako da crno-bele doživljava i kao odskočnu dasku da se vrati u nacionalni tim.

- Moj angažman može da bude povezan sa reprezentacijom Japana, i zbog toga želim da dam maksimum i Partizanu i mojoj nacionalnoj selekciji. Jedna od mojih želja je da se više čuje o Partizanu i Srbiji u mojoj zemlji. Siguran sam da je u Japanu porastao broj onih koji navijaju za crno-bele.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.