OD ŠAM(A)ROKA JOŠ BRIDE OBRAZI: Partizane, ne zaboravi irsku lekciju! Jednom su te konobari sa Ostrva već napili!
Partizan je jednom eliminisan od autsajdera sa Ostrva, Foto: Starsport©

TRADICIJA NA STRANI CRNO-BELIH

OD ŠAM(A)ROKA JOŠ BRIDE OBRAZI: Partizane, ne zaboravi irsku lekciju! Jednom su te konobari sa Ostrva već napili!

Tim iz Velsa je poluamaterski, za njega igraju električar, barmen i direktor prodaje pa izabranici Save Miloševića ne bi trebalo da se obrukaju protiv njih

Objavljeno:
Sofija Vrebac

Fudbaleri Partizana igraju u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv velškog Konahs Kvej Nomadsa.

Tim iz Velsa je poluamaterski, za njega igraju električar, barmen i direktor prodaje pa izabranici Save Miloševića ne bi trebalo da se obrukaju protiv njih.

Sada ćemo se podsetiti kakav je učinak Partizana protiv ostvrskih klubova u evropskim takmičenjima, tačnije Velšana, Iraca i Škota.

Prvi put u nekom evropskom kupu protiv neengleske ekipe, crno-beli su se suočili u šesnaestini finala Kupa UEFA u sezoni 1974/75. Protivnik Partizanu je bio Portdaun iz Severne Irske, a crno-beli su ubedljivo slavili na domaćem terenu sa 5:0, a u gostima su odigrali nerešeno 1:1 i plasirali se u narednu rundu.

Sledeći put Partizan se susreo sa ostrvskim timom u sezoni 1989/90. Takmičenje je bilo Kup pobednika Kupova, rival škotski Seltik u šesnaestini finala. Na stadionu u Humskoj crno-beli su slavili sa 2:1, u gostima izgubili sa 5:4 i zbog više golova u gostima plasirali se u osminu finala.

Dugo je tim iz Humske čekao da se ponovo susretne sa nekim timom sa ostrva. To se dogodilo u Kupu UEFA u sezoni 2006/07. Partizan je tada igrao u grupnoj fazi takmičenja, a pored Livorna, Oksera, Makabi Haife, protivnik mu je bio i Rendžers iz Škotske. Crno-beli su izgubili sa 1:0 od Škota i zauzeli peto mesto u grupi.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2009/10, Partizan je igrao protiv Rila iz Velsa. Nije tada velški tim imao šanse ni da pripreti crno-belima pošto je izgubio sa 8:0 u Beogradu i 4:0 u Velsu.

Grobare prolazi jeza kada se sete sezone 2011/12. Partizan je ispao od Genka u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a u plej-ofu za Ligu Evrope koplja je ukrstio sa irskim Šamrok Roversom. Crno-beli su u Irskoj odigrali 1:1 i imali rezultat koji ih je vodio dalje, ali su u revanšu u Beogradu izgubili sa 2:1 što je u nastavak takmičenja odvelo irski tim.

Tradicija protiv škotskih, irskih i velških klubova je na strani Partizana pa bi bilo lepo da se tako nastavi i protiv Konahs Kveja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.