U GRADU BAJKI PO NOVU BAJKU: Predstavljamo Kopenhagen, protivnika koji Zvezdi otvara vrata grupne faze!
Navijači Kopenhagena i grb Crvene zvezde, Foto: Printscreen/Youtube, Marina Lopičić

SPREMITE se, DELIJE!

U GRADU BAJKI PO NOVU BAJKU: Predstavljamo Kopenhagen, protivnika koji Zvezdi otvara vrata grupne faze!

Naravno, pisali smo i o Nju Sejntsima iz Velsa, jer jasno je da je u fudbalu sve postalo moguće

Objavljeno:
Nikola Husein

Održan je žreb za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i možemo da konstatujemo da su izabranici Vladana Milojevića prošli odlično pošto su za rivala dobili danski Kopenhagen.

Kažemo odlično, pogotovo zbog toga što je Ajaks figurirao kao rival srpskom šampionu i ne bi bilo dobro da baš u ovoj fazi dođe do tog susreta. Izbegnut je i zagrebački Dinamo, ma koliko svi navijači priželjkivali taj praznik fudbala, postavlja se pitanje kako bi se sprečile ogromne tenzije, navijačke tuče, politička prepucavanja...

Sve bi to sigurno dovelo do nekih sankcija od evropske kuće fudbala, a Zvezdi to ovoga puta ne treba. Opekla se ona mnogo puta do sada. Dakle, Kopenhagen - grad Male sirene i čuvenog dečijeg pisca Hansa Kristijana Andersena, ugostiće tim srpskog šampiona u meču 3. kola kvalifikacija za elitno takmičenje, naravno, ukoliko prebrodi prepreku zvana Helsinki.

Interesantnan klub, renomiran, bogat, ali ne i nepobediv. Čak šta više, crveno-beli bi mogli da megdan sa njima kao blagi favoriti.

Vrednost tima je približna Zvezdi, oko 50 miliona evra, a najskuplji igrač je mladi Robert Skov i prema Transfermarktu njegova cena iznosi 13 miliona evropskih novčanica.

Nakon njega, na 7 miliona je procenjen Viktor Fišer, igrač na poziciji levog krila koji je za Dansku odigrao 10 mečeva. Napad danskog šampiona predvodi spoj mladosti iz iskustva - golobradi Vind od 20 godina i N'Doj koji je duboko zagazio u četvrtu deceniju života i ima 34 godine i upravo su njih dvojica glavne uzdanice ovog leta u špicu Kopenhagena, pa bi od njih pretila najveća opasnost u eventualnom duelu sa Crvenom zvezdom.

13 puta su osvajali šampionat ove skandinavske zemlje, a godinama su stalni učesnici grupne faze, kako Lige šampiona, tako i Lige Evrope, ali bez većih uspeha.

Podsetimo, 2017. godine su stigli do osmine finala Lige Evrope gde su zaustavljeni od Ajaksa.

Od igrača iz bivše Jugoslavije, u sastavu su dva Hrvata - Bartolec i Mudradžija, a treba napomenuti da su do skoro dres Kopenhagena nosili srpski fudbaleri Andrija Pavlović i Uroš Matić.

Andrija Pavlović (levo)
Andrija Pavlović (levo) foto: Dado Đilas

Zanimljivo, Kopenhagen je samo jednom ukrstio koplja sa nekim srpskim timom i to sa Oblićem u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2001. godine i posle pobede od 2:0 i remija 2:2 izborio nastavak evropskog puta. Prvak Danske svoje mečeve igra na stadionu pod imenom Parken i na tom zdanju može da se okupi 38 hiljada duša.

Ono što je posebno bitno je činjenica da ako Crvena zvezda izbaci Kopenhagen, preuzima njegovu titulu nosioca pred poslednje kolo.

Ukoliko se desi čudo i Kopenhagen bude eliminisan, potencijalni rival Crvenoj zvezdi bio bi simpatični klubić iz Velsa - Nju Sejnts, iliti TNS.

Najbolji klub iz ove ostvrske zemljice ne može da se pohvali nekim bitnim mestom u evropskom fudbalu, ali svaki zaljubljenik u fudbal svake godine bar jednom čuje za TNS, upravo zbog toga što igraju kvalifikacije za evropska takmičenja.

Vrednost tima je svega nekoliko miliona, a po Transfermarktu najskuplji je napadač Drejper i njegova cena je 400.000 evra.

Interesanto je da stadion na kome Sveci nastupaju ima kapacitet od samo 2 hiljade mesta, ali to je Ostrvo i zdanja malih klubova imaju svoju tradiciju i draž.

U svakom slučaju, Kopenhagen ne bi trebalo da ima problema da preskoči Velšane, međutim, ako se to desi navijači i tim srpskog šampiona neće imati ništa protiv.

Ali, prvo Helsinki, pa sve ostalo...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.