LINGLONG LIGA, LINGLONG PRAVILA: Vuletić otkrio tačan dug Partizana, pa osuo paljbu po Zvezdi, Terziću, FSS...
Vladimir Vuletić, Foto: Espreso.co.rs

VELIKI INTERVJU POTPREDSEDNIKA PARTIZANA

LINGLONG LIGA, LINGLONG PRAVILA: Vuletić otkrio tačan dug Partizana, pa osuo paljbu po Zvezdi, Terziću, FSS...

Sa potpredsednikom Partizana razgovarali smo o aktuelnom stanju u klubu, kao i o mnogim drugim stvarima

Objavljeno: 13:57h
Aleksa Radosavljević

Teška godina je iza FK Partizana. Nije uspeo da se plasira u Ligu Evrope, što je za sobom povuklo mnoge negativne posledice. Kako novčane, tako kadrovske...

O svemu tome, ali i mnogim drugim stvarima, za novinare prisutne na pripremama crno-belih na Pohorju, govorio je profesor Vladimir Vuletić, potpredsednik kluba iz Humske.

Početo je od Svetozara Markovića, vruće teme broj jedan:

- Hvala svima koji su danas ovde u Sloveniji, koji prate rad prvog tima, stručnog štaba. Hvala što prenosite sve one važne intormacije koje su nam neophodne i od kojih živimo. Prvo sa vama želim da podelim da je završen transfer Svetozara Markovića u Olimpijakos. Dogovoreni su finansijski i svi ostali detalji, tako da možemo sa zadovoljstvom da kažemo da je još jedan u nizu naših igrača omladinske škole završio u velikom klubu i da smo u prilici da prihodujemo 1.500.000 evra uz deset posto od prodaje. Detalji posla su utanačeni, pravna služba je radila predano i uspeli smo da dođemo do odgovarajućeg rezultata koji verujem da će Partizanu biti na čast. Mislim da ćemo biti u prilici da dođemo do ovih sredstava u najkraćem mogućem roku.

Svetozar Marković
Svetozar Marković foto: Starsport©

U dahu je nastavio vezano za finansijsku situaciju u klubu.

- Ovo je težak finansijski momenat za Partizan. Posle sušne evropske godine, reklo bi se, delom i zbog žreba. On je predvideo da se združeno vrši žreb za treće i četvrto kolo kvalifikacija. Da je prošle godine bio poseban žreb, mi bismo bili povlašćeni u plej-ofu i mogli bismo da se nadamo učešću u grupnoj fazi. Ove godine, sva sreća, nećemo imati taj strah. Jedina bojazan koju treba da imamo je da poštujemo protivnika u drugom kolu kvalifikacija. Pred nama je Kilmarnok, tim tradicije, trećeplasirani tim u Škotskoj i tim koji je imao dobre međusobne rezultate sa Rendžersom i Seltikom. Partizan živi život bremenit problemima.

Onda se osvrnuo i na FSS.

- Trudimo se da radimo pošteno, na tom planu, bavimo se stvarima koje će ponovo postati aktuelne Nakon gotovo dva meseca, FSS je nagovestio zvaničnom izjavom gen.sek Jovana Šurbatovića da će dostaviti FK Partizanu odluku skupštine FSS kojom je priznata titula iz 1946. godine Crvenoj zvezdi. Ne želim da ulazim zbog čega im je bilo potrebno dva meseca da dostavi odluku, jer nijedna pravna radnja ne može da bude činjena bez objave odluke ili bez dostavljanja zainteresovanim stranama. Imamo situaciju da je skupština donela odluku 14. maja ove godine, nakon čega se i FSS i FKCZ protivpravno i bez ijednog osnova ponašaju kao da je ova odluka pravosnažna, ona koja se dalje ne može napadati. Međutim, može se napadati, jer su statut FSS i zakon o sportu nesaglasni. Prema odredbama statuta svaka odluka je pravno pojedinačni akt i kao takav apsolutno podložan nadležnosti upravnog suda Srbije. Međutim, Zakon o sportu predviđa da su sve odluke koje su predmet poništaja nadzor Osnovnog suda.

FSS
FSS foto: Dado Đilas

Nastavio je o tužbi...

- U ovoj situaciji možemo da konstatujemo da će za tužbu FKP nadležan biti Mesni osnovni sud u Beogradu. Uprkos blasfemičnom i abortičnom pokušaju da se sakrije odluka, to nije bilo moguće. Poslali smo im tri dopisa. Sa Šuputom sam pričao u četiri navrata, sa Šurbatovićem u dva. Fudbalski klub Partizan, zvanično vam saopštavam, podići će tužbu.

Nije to jedino značajno pitanje za FK Partizan u ovom momentu.

- Odgovornost je posledica nadležnosti, nadležnost sportskog sektora se razlikuje od nadležnosti uprave. Sportski direktor je podneo ostavku, a mi smo poverenje ukazali Savi Miloševiću, koji obavlja sličnu ulogu kao menadžeri u Premijer ligi. FKP je doveo određeni broj pojačanja, na pragu su još neka. Kostur tima je zadržan, sem Markovića niko nije napustio Partizan. Sve će se raditi u dogovoru sa šefom struke, uvek.

Tada se osvrnuo na novi format Superlige Srbije.

- U ovoj sezoni čeka nas Linglong Superliga u kojoj imamo i Linglong pravila. Njih je osmislio odbor za hitna pitanja FSS koji je predvideo da se ove godine ukida tzv. podela bodova, a ostaje plej-of. Podsećam medije da je ovo pravilo, kada je uvođeno, bilo tada usvojeno na agresivnu inicijativu FKCZ. Jedini klub koji je tada glasao protiv uvođenja ove inicijative bio je FKP.. Šta je to opredelilo medijsku scenu i javnost "zvezdasrpsku" da utvrđuju kako samo Partizan profitira od podele bodova, a onda se ove godine opet na zahtev CZ ukida podela bodova i zadržava plej-of. Znate, to je jedan "contradictio in adiecto". Plej-of nema smisla ukoliko nema podele bodova. Zato i postoji. Ono što je izazvalo poseban gorak ukus jeste činjenica da smo se sa zahtevom Crvene zvezde suočavali prošle godine. Ona je pokušala i tad ovo da učini. Tada su se klubovi koji igraju u Superligi pisano izjašnjavali po ovom pitanju. Većina se izrazila negativno, rešenje nije usvojeno voljom onih koji igraju u Superligi. Ove godine sličan postupak nismo imali, nije bilo ponuđeno klubovima da se izjasne o ovom pitanju. Odbor za hitna pitana FSS je na jednoj jedinoj sednici odlučio, pa onda objavio odluku, zaobišavši Zajednicu Superlige i Prve lige Srbije. To je stvar koja rađa sumnju kako će izgledati Linglong liga sa Linglong pravilima koja se uspostavljaju na samom svitanju. Kakav će biti tek suton, kada je svitanje ovakvo. U svemu tome Partizan se suočava i sa dosta agresivnim pristupom javnosti i nekakvih bivših fudbalera, sportskih radnika koji govore o katastrofalnom stanju, finansijama, dugu koji prevazilazi oko 40.000.000 evra. Neki koje mediji nazivaju legendama Partizana... Svako ko je malo duže obišao oko Partizanovog stadiona postao je legenda Partizana. Tako se oglašavaju oni koji tvrde da je ovde potpuna katastrofa, a u ovom momentu mogu da vam saopštim važnu stvar. Dug Partizana je barem upola niži (između 20.000.000 i 21.000.000). To je nešto iza čega stojim odgovorno. Biće to predmet i Skupštine i usvajanja izveštaja.

Vladimir Vuletić
Vladimir Vuletić foto: Starsport©

- Skupština će se održati iduće nedelje. Na njoj ćemo biti u prilici da razgovaramo odgovorno, kritički, da usvajamo izveštaje Nadzornog odbora, Generalnog odbora, predsednika kluba. Akcenat će biti na raspravi!

Razjasnio je sve stvari vezane za dug.

- Međutim, kada govorimo o dugovima... Taj dug od 20.000.000 evra je jedinstveni dug. Nemamo kategorije koje ne poznaje ekonomija, koje ne poznaju finansije. Nemamo nikakve duhove koji lebde nad stadionom i kasperske kategorije unutar dugova. Preko 10.000.000 evra na godišnjem nivou odlazi na plate fudbalera i radne zajednice. To znači da je budžet Partizana gotovo 15.000.000. Samo milion dinara na mesečnom nivou je održavanje stadiona. Kad govorimo o ovim kategorijama i situacijama, često se prenebregavaju neke značajne stvari. Partizanu se spočitava dovođenje i promašaj jednog igrača koji je koštao gotovo 1.800.000 evra. Spočitava se kako igrači odlaze bez obeštećenja, kako se na njima gubi. Da napomenemo par informacija: Naš rivalski klub je samo u protekloj sezoni angađovao Kafua za platu od 800.000 evra, Čaušić je plaćen 1.000.000 evra, a nakon godinu dana je prodat Arsenalu iz Tule za 500.000 evra. Novinski naslovi kažu da je Zvezda otpisala 500.000 evra duga. To je spinovanje. Zvezda je ustvari izgubila 1.000.000 evra, 500 za obeštećenje, 500 za platu. Boaći koji je kao deterdžent prodavan, pa vraćen, pa prodavan. On je za 2.500.000 evra otišao, a o tom transferu vlada nekakva "omerta" - zakon ćutanja. Ne sme se reći da je jedan igrač plaćen 2.500.000. Njegov učinak u drugom mandatu je mizeran. Za tri igrača, FKCZ je potrošila 4.500.000 evra. Dakle, u tom pogledu imamo situaciju da nam generalni direktor Zvezde objašnjava o tome kako postoje knjigovodstveni dugovi, koji se nikad neće platiti. Ja postavljam njemu pitanje da nam se samo napomene koje su to kategorije koje se nikad neće morati platiti?

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić foto: Starsport©

- Ja postavljam ovo pitanje kao zabrinuti građanin i pitam se kako izgleda kada neko kaže da mu je dug 14.000.000, a on je gotovo 50.000.000. Šta se tu dešava? Kako se te kategorije razvrstavaju? Ta stvar meni ukazuje na jednu drugu činjenicu koju je opisao Alber Kami, čuveni nobelovac i autor dela "Kuga". Nije slučajno da citiram "Kugu!". "U istoriji sveta, onaj ko se usudi da kaže da su 2+2=4, biva kažnjen smrću. Nije pitanje da li će neko reći da je 2+2 jednako 4, nego šta ova kalkulacija za sobom povlači". Kuga koju imamo na svim sportskim poljima širi se, pa tako, kako reče akademik Simović, izdajnici nam sude za izdajstva, ubice za ubistva, oni koji su pobegli pred jednoglavim sude nam što bežimo pred troglavim, a ti koji nam sude što bežimo pred troglavim uglavnom govore da Partizan nema nijednog partizanovca. Nema ih u Upravi, oko stadiona, omladinskoj školi. Kažu da je ona razorena. Imamo jednog bivšeg, sjajnog, velikog igrača koji je zaposlen u FK Partizan. Reč je o Dževadu Prekaziju. Ovaj čovek koji prima 110.000 dinara u Partizanu ne propušta priliku da govori protiv svoga kluba, protiv stanja u omladinskoj školi, njene uprave g. Radinovića i g. Arnauta i bavi se stvarima kakvim se bavi. Nijedan medij, kada citira ove zubate reči Dževada Prekazija, ne saopštava da je to zaposleni u FKP, već ga samo naziva bivšim igračem i legendom kluba. A, da li je baš tako kao što govori Prekazi i drugi koji pokušavaju da unize Partizan. Danas u Partizanu ima dosta bivših igrača i legendi: Ilija Zavišić, Vlado Čapljić, Zvonko Živković, Slađan Šćepović, Đorđe Pantić, Žarko Lazetić, Dražen Bolić, Aco Trifunović, Zoran Đurić, Miroslav Čermelj. Sekciju veterana sa uspehom i sjajno vodi Goran Kadinić. Ko to danas sme da kaže da nema nijednog partizanovca u Partizanu, da je omladinska škola propala, kada mi u polufinalu Kupa uvedemo stipendistu Lazara Pavlovića, kada se danas opraštamo od Svetozara Markovića, kada nam je na pragu Strahinja Pavlović za kog se interesuju najveći klubovi Evrope? Ko ima pravo da to kaže? Partizan nema druge ljude do ove koji u njemu rade.

Prema njegovim rečima, upravo ljudima sa Teleoptika je najteže.

- Uprava omladinske škole suočava se sa izjavama "bežite iz omladinske škole", a Zvezda dolazi i priča da ima neograničen budžet za dovođenje mladih igrača. Znate li kroz kakav ponor pakla prolaze Arnaut i Radinović da sve crno-belo, ne postane crveno-belo. Vaša uloga u tome je jako važna. Ukoliko se prenosi samo crno i gotovo nikada ono belo, i to belo će posiveti. Onda će se pretvoriti u šareno i crveno-belo, a to nije interes ovoga kluba.

Stadion Partizana
Stadion Partizana foto: Starsport©

Pričalo se o hipoteci nad stadionom Partizana, a auru misticizma je Vuletić potpuno otklonio.

- Da vam napomenem još nekoliko stvari, budući da su se one definisale tokom proteklog perioda. Reč je o vlasništvu nad Stadionom. Nakon procesa koji je trajao četvrt veka i uspešno okončan u februaru ove godine, imamo novinske naslove koji govore "Partizan ponovo u posedu stadiona". To nije tačno, Partizan je vlasnik odvajkada. To što postoji spor koji je intenzivirao Dragan Šutanovac, ne znači ništa, on je okončan pravosnažno. Jedan gospodin govori o profesorskoj prvoaprilskoj šali, a jedan sportski novinar se nadovezuje. Možda je reč o limarskoj neistini, ali o profesorskoj prvoaprilskoj šali nije reč. U katastru je i dalje prisutna zabeležba spora i nijedna banka nije htela da je prihvati. Ta zabeležba tu stoji greškom, čeka se da se ona ukine. Međutim, moram da napomenem nekoliko stvari. JSD mora da bude, koliko je moguće, jedinstveno. Mi drugo sportsko društvo nemamo i bratski su klubovi i FK i KK, kao i vaterpolo, kuglaška, biciklistička. Posle SD Barselona, najtrofejniji smo u svetu. Razgrađivati ovo SD, govoriti o šalama iz onoga kluba, kako to neki govore, a ja moram da kažem da je reč o bratskoj sportskoj sekciji. Nije jedan limarski predsednik KK, kao što nije jedan profesor FK, jer su oba veći od aktuelnih funkcionera. Prema svim sekcijama treba biti kritičan ili pohvalan.

Podsetio je na još jednu stvar.

- Ne pojavljujem se kao zastupnik nijednog interesa sem Partizanovog. Isti ovaj establišment je bio nosilac duple krune, šeste u istoriji kluba. Četiri uzastopna Kupa osvaja ovaj tim, što se nikada nije dogodilo u istoriji fudbala na ovim prostorima. Posle 11 godina igrano je proleće u Evropi, poslednji put u sezoni 2005. pod Vladimirom Vermezovićem, a sada pod Miroslavom Đukićem. Šta mislite, kako je igračima, koji igraju u Linglong ligi i koji se suočavaju sa greškama koje su sve samo ne greške? Jednom možete da pogrešite, drugi put je već ozbiljno pitanje namere, treći put je predumišljaj. Dolazimo u poziciju da je sigurno preko 20 bodova oteto Partizanu u sezoni koja je za nama. Kako će izgledati nova sezona uz Linglong pravila ćemo videti, ali ono što je sigurno je da nećemo moći da ćutimo, nećemo moći barem dok dišemo u ovom klubu i dok dišemo ove boje da budemo u stanju bilo kakve vrste nirvane niti onog specijalnog rata kada žabu polako stavite u toplu vodu pa je zagrevate do ključanja. Ona ne primećuje da je ta voda ključala, pa se živa skuva u njoj. Imam utisak da je to plan za Partizan, ali taj plan neće proći. Partizan mora da bude konkurentan, a molim sve druge da fudbalski klub ne tretiraju kao maćeha, a da našu bratsku sekciju tretiraju kao rođena majka, iako je osvojio manje. Mi nikada nismo rekli da nam je dug upola manji od onog koji je APR objavio za KK. Još vodimo pravnih sporova, koji još nisu okončani, pa mi ponekad biva neprijatno, jer se pojavljuju komentari oko kostura iz ormara. Problem je u tome što je te zaostavštine toliko puno i toliko dugo traje. Njihova zaostavština se i dalje pojavljuje kao hipoteka nad svim što pokušavamo da učinimo.

Usledio je citat Njegoša.

- "Tirjanstvu stati nogom za vrat, to je ljudska dužnost najsvetija". Pravno gledano, Partizan će morati da se ujedini, sabere, još jednom pozivam i naše navijače, i naše frakcije, i sve one koji žele dobro Partizanu da se zaista ujedine oko njegove slave i interesa. Drugi klub nemamo... Dragoslav Mihajlović je jednom prilikom u govoru kad je opisivao Srbiju rekao: "Ona tako hroma, kijavičava, zapušena nosa, evo već hoda milenijumima i vekovima kroz istoriju. Ako je nešto toliko uspelo da opstane, valjda je bog utvrdio da treba da opstane". Ne mislite o Partizanu kao egzaltirana devojčica, već o njemu mislite kao o malom dukatu zašivenom u postavi zatočenika u logoru. Tim dukatićem, kad dođe do najtežeg momenta, može se kupiti spasonosno parče hleba.

Skupština FK Partizan
Skupština FK Partizan foto: Saša Pavlić Koky

Možete li nešto više da nam kažete o Skupštini koja predstoji:

- Zakon nas obavezuje da je održimo u roku od godinu dana u odnosu na prethodnu. Ona će biti održana u ponedeljak 15. jula. Ona je redovna, nije izborna i na njoj će svi kolektivni i inokosni organi podneti izveštaje, uslediće rasprava i videćemo da li će izveštaji biti usvojeni i na koji način. Statut FKP po pravilu predviđa zatvorene skupštine, osim ako UO donese odluku da se otvori za javnost. Moje mišljenje je da treba da bude otvorena.

Kad će biti podneta tužba protiv Zvezde?

- Nije protiv Zvezde, već protiv FSS, budući da je njegova skupština donela ovu blasfemičnu odluku. Biće podneta do kraja avgusta.

Partizanov stadion nije pod hipotekom?

- Nije.

Fudbaleri Partizana na pripremama
Fudbaleri Partizana na pripremama foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Da li igračima kasne plate kao što se priča?

- Ima nekih kašnjenja. Partizan živi život bez Lige Evrope, živeo je kao petoplasirani klub Linglong Superlige.

Kako ćete sprečiti otimačinu bodova ove sezone?

- Partizan će moći da priča institucionalno na sednicama, koje su jedino mesto na kom možemo da iskažemo svoje mišljenje. Na poslednjoj sednici Zajednice Superlige doneli smo odluku o formiranju radne grupe koja treba da uvede VAR. Znate li koliko se puta sastala ta grupa? Nijednom. Ona nikada nije ni formirana, Gde to Partizan može da razgovara? Ko su njegovi sagovornici, ako to nisu organi FSS koji ignorišu sopstvene odluke. Vi ne možete da pričate sa institucijama, a kad odete u medije, onda vas kažnjavaju.

Kakav je sadašnji status Dževada Prekazija?

- Svi treneri imaju ugovore na određeno vreme. Mislim da je njegov sad istekao, kao i svim trenerima, a to se tokom leta obnavlja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.