TERZIĆ IZBACIO KARTE NA STO: Milunović je klasa! Čaušić može da ide, Jirki i Vuliću smo objasnili situaciju!
Zvezdan Terzić je održao brifing s novinarima, Foto: Beta/Branislav Božić

O svemu pomalo

TERZIĆ IZBACIO KARTE NA STO: Milunović je klasa! Čaušić može da ide, Jirki i Vuliću smo objasnili situaciju!

Prvi operativac kluba je odradio tradicionalni brifing sa novinarima na kraju drugog dela priprema

Objavljeno: 15:56h
Nikola Husein

Crvena zvezda privodi kraju drugi deo letnjih priprema, a dan pred polazak nazad za Beograd, generalni direktor crveno-belih, Zvezdan Terzić je ponovo izašao pred novinare.

Prvi operativac šampiona Srbije je odradio tradicionalni brifing na kome je pričao o situaciji u klubu, aktivnostima u letnjem prelaznom roku, planovima za budućnost i odgovarao na njihova pitanja.

Crveno-beli su takoreći generalnu probu imali u subotu protiv Zenita, a uprkos boljoj igri su poraženi.

- Zadovoljni smo, bili smo dominantni, ekipa nije padala, bio je visok nivo koncentracije, poseda lopte, šansi svega što klub treba da ima. Jedini pad je bio kod njihovog gola, a sve ostalo je bilo na našoj strani. Sve utakmice liče jedne na drugu, igračima su teške noge, često se ne ostavlja realna slika. Delovali smo umorno protiv Apolona i Kluža, ali to je normalno jer su bili na opterećenju treninga, to je normalno - rekao je Terzić.

Na ovim pripremama je bio primetan napredak nekih igrača poput Mirka Ivanića i Nemanje Milunovića koji tokom proleća nije uspeo u potpunosti da pokaže zašto ga je Zvezda toliko dugo želela u svojim redovima.

Zvezdan Terzić je silno nahvalio Nemanju Milunovića
Zvezdan Terzić je silno nahvalio Nemanju Milunovićafoto: Starsport©

- Mirko je odlično odigrao, ali može mnogo više nego ovog proleća. On tek treba da pokaže pravu klasu zbog koje je doveden u klub. Potreban mu je period adaptacije i mali broj igrača u startu igra na očekivanom nivou. To se odnosi i na Milunovića, koji je po našem mišljenju najkvalitetnije odigrao pripreme i biće onaj pravi, jer je on štoper koji je klasa. Ni on nije bio na nivou, zbog povrede u BATE Borisovu zbog koje je pauzirao.

- On nije izgledao tokom proleća onako kako treba da izgleda, ali je on igrač kakvog smo tražili godinama unazad. Videli ste kako je izdominirao nad špicevima Zenita. Igra godinama evropska takmičenja - rekao je o njemu Terzić.

Sudbina Vujadina Savića i Filipa Stojkovića je i dalje neizvesna, ali klub nije u potrazi za novim igračima na poziciji štopera.

- Ne tražimo štopere, Savić ostaje. Stojković i on ako nađu klub mogu da idu uz minimalno obeštećenje. Zadužili su klub, Zvezdi treba nova krv. Milunović je neprikosnoven, tu su Babić i Pankov od koga se mnogo očekuje. On je tip igrača koji je bio potreban, hitar, agresivan i može da igra i sa Milunovićem i Babić.

Milan Pavkov će gotovo sigurno napustiti klub, jer je to njegova želja, a ponude postoje.

Milan Pavkov gotovo sigurno napušta klub
Milan Pavkov gotovo sigurno napušta klubfoto: Starsport©

- Pavkov je izrazio želju da ide, nije se dogovorio oko uslova i vratio se. To nas nije zabrinulo jer mi za njega imamo druge ponude. Ako ostane nećemo se ljutiti. Postoje ponude iz Francuske, takođe od 3.000.000, ali je plata neuporedivo niža u odnosu na Kinu - rekao je Terzić.

Generalni direktor crveno-belih je jasan da igrači koji su bili starteri protiv Zenita neće dobiti dozvolu da napuste klub.

- Nijedan igrač koji je prva opcija ne može da napusti klub. Čaušić nije prva opcija i on može da ide. Nije stvar finansija, nije trenutak da bilo ko može da ode. Imamo dve ponude za Ebislija, iz Arabije i Kine.

- Jirka ide na pozajmicu sigurno i to u Srbiji. Obavljeni su razgovori sa njim i Vulićem, bilo bi loše za njihov razvoj da ne igraju tih šest meseci. On da nije dobar igrač ne bi došao u Zvezdu. Kada šaljemo igrače na pozajmicu gledamo na to da taj klub bude u vrhu tabele, da imaju dobrog trenera i dobar ambijent. Neka igraju protiv Zvezde, nadam se da ćemo biti bolji od njih. Igrač mora da ima dva preduslova, da ima kvalitetan rad i da ima mečeve u nogama. Vasiljeviću je potrebniji rad nego mečevi i on će ostati u Crvenoj zvezdi, po rečima Gašiča, trenera golmana. Borjan je prvi, Popović je drugi golman i on sigurno ostaje. Vasiljević ima veliki potencijal - poručio je Terzić.

U međuvremenu je sve rešeno oko dolazaka Tomanea i Žandera.

Tomane i Žander su nova pojačanja Zvezde
Tomane i Žander su nova pojačanja Zvezdefoto: EPA/Jose Coelho

- Tomane i Žander dolaze. Problem sa napadačem je bio zbog tri kluba koji su imali procente, ali sve je uspešno završeno i on će večeras biti u Beogradu. Biće registrovan za Suduvu. Milojević je preporučio Žandera, gledao ga je na Kipru i rekao nam je da mu takav igrač treba u klubu. Levog beka je strašno teško naći, malo ih ima. Filip Mladenović je isto bio ideja, ali je bio preskupa opcija. Rodić je tu i ostaje, ali on je levi bek. Ne možemo ući u sezonu sa samo jednim igračem na toj poziciji.

Terzić očekuje i zahteva da crveno-beli budu dominantni u narednoj sezoni.

- Očekujem da budemo dominantni, ulazimo spremniji nego na prethodne kvalifikacije. Jači smo za Marina, Boaćija, Ivanića, Kanjasa i Milunovića, to su igrači sa ozbiljnom klasom. Godinu dana smo stariji, iskusniji, organizovaniji. Sa mnogo više samopouzdanja ulazimo u novu sezonu. Zvezdi je potrebna sveža krv i zato se moraju dovoditi igrače. Na proleće nismo bili na nivou, možda je razlog tome bila fama oko Milojevićevog odlaska. Otaljavali smo utakmice, pa je onda došlo finale Kupa, a Partizan je ozbiljan protivnik pa se završilo onako kako se završilo.

Prokomentarisao je Terzić i postavljanje Ljubiše Tumbakovića na mesto selektora Srbije.

- Želimo mu svu sreću, on je ostavio dubok trag u srpskom fudbalu i želimo mu da bude bolji nego prethodnik. Možemo na EURO, imamo jaku grupu i treba da tražimo plasman preko baraža.

Mirko Ivanić i Filip Stojković imaju dozvolu da igraju za Crnu Goru
Mirko Ivanić i Filip Stojković imaju dozvolu da igraju za Crnu Gorufoto: AP/Profimedia

Osvrnuo se i na slučaj koji je podigao veliku prašinu prethodnih nedelja, u vezi sa odbijanjem Filipa Stojkovića i Mirka Ivanića da igraju za Crnu Goru protiv Kosova.

- Ja bih voleo da i on i Stojković igraju za Crnu Goru. Kao i svi igrači koji dobiju poziv, imaće zeleno svetlo - rekao je Terzić, pa se osvrnuo i na optužbe koje su stigle od Dejana Savićevića na njegov račun:

- Nismo se čuli, to je zamena teza. Digla se jedna nepotrebna buka, mi ćemo sa zadovoljstvom dozvoliti igračima da igraju za reprezentaciju Crne Gore.

Još jednom je ponovio koliki je dug kluba, kao i da svako ko ima neka potraživanja od srede može slobodno da dođe na Marakanu da traži novac.

- 14.000.000 evra je dug i to je ono što je klub dužan. Svakom članu kluba je isplaćen poslednji dinar. Pozivam svakog kome Zvezda duguje neka dođe prekosutra na Marakanu i neka kaže, ali mi smo svima isplatili sva dugovanja. Meni je važno da iz dana u dan rastemo kao klub. Mi smo 2014. godine bili na samom dnu, a od tada smo počeli da rastemo na svakom aspektu. Od sportskog do finansijskog. Pravimo mediko blok, trening centre. Novi stadion nećete moći da prepoznate kada bude počeo da se gradi. Nama je potrebno 25 miliona evra da bi preživeli godinu. Imamo milion od MTS-a, od Gasproma 4.000.000, sve ostalo moramo sami da pronađemo. Ovaj tim mnogo vredi, da je neko pomislio pre 5 godina da možemo da igramo Ligu Evrope ili LŠ, niko ne bi verovao. Radimo najtransparentije što možemo, imamo dodatnu kontrolu od UEFE, na sve se plaća porez. 6.700.000 smo platili porez državi. Kad osvojite 22.000.000 od bonusa, sa tim se ne plaća dug, nego dajete novac igračima koji su to napravili. To je ozbiljan sistem, nas samo pripreme i put u Suduvu ili Helsinki će koštati 500.000 evra. I ne trošimo ničije pare, nego sopstveni novac. Nismo na teretu države - objasnio je Terzić.

Zvezdan Terzić o dugu Crvene zvezde
Zvezdan Terzić o dugu Crvene zvezdefoto: Starsport©

Novi mediko blok bi trebalo uskoro da bude završen.

- Mislili smo da će to biti mnogo ranije, ali nismo još rešili sve probleme. Od oktobra očekujemo sve da bude gotovo.

Terzić kaže da deca iz omladinske škole nemaju automatski kvaliteta za prvi tim, ali da se uveliko radi na tome, pa je zato potpisana saradnja sa Grafičarom.

- Svako ima neke želje, mi moramo da slušamo svoju savest i stručnost. Grof je govorio o tome, nije realno da ostvarimo velike rezultate sa decom. Oni nisu spremni da odgovore na zahteve. Zato smo i krenuli u saradnju sa Grafičarom, treba nam ta međustanica, jer igrači dolaze nespremni iz naše omladinske škole. Naša škola mora brže da završi formiranje igrača. Luković će biti spona između Mrkele i omladinske škole i imenovan je za pomoćnika Mitra Mrkele.

Generalni direktor crveno-belih vidi Nenada Milijaša, doskorašnjeg kapitena, kao budućeg trenera Zvezde.

Nenad Milijaš je predviđen za budućeg trenera
Nenad Milijaš je predviđen za budućeg trenerafoto: FK Crvena zvezda

- Anđelković će biti glavni skaut, Milijaš je pomoćni trener Milojević i planiramo da bude šef stručnog štaba, ali ne žurimo sa njim jer on mora da još uči. Naredne sezone će biti trener neke omladinske selekcije, pa one tamo Grafičara, pripremamo ga polako...

Ne krije da mu je najveći žal ona utakmica sa Ludogorecom 2016. godine.

- Ludogorec definitivno. Ne mogu da prežalim to, sve je bilo idealno, dogodio se nekontrolisan potez Kange.

Misli su trenutno usredsređene na Suduvu.

- Ozbiljno se pripremamo, zabranjeno je razmišlanje o drugom kolu dok se ne prođe Suduva, idemo korak po korak - zaključio je Terzić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.