TERZIĆEV RAPORT: Dug između 14 i 15 miliona! Ko može, a ko ne može da ide? Ne slušamo ljude s ulice i pijace!
Zvezdan Terzić o svemu, Foto: Espreso.co.rs

Sa priprema u Austriji

TERZIĆEV RAPORT: Dug između 14 i 15 miliona! Ko može, a ko ne može da ide? Ne slušamo ljude s ulice i pijace!

Generalni direktor crveno-belih je govorio maltene o statusu svakog igrača

Objavljeno:
Nikola Husein

Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela su održali radni sastanak sa novinarima koji prisustvuju pripremama Crvene zvezde u Austriji.

Generalni direktor šampiona Srbije sumirao je na početku prethodnih pet godina rada u klubu.

- Da se zahvalim na saradnji, bilo je turbulentnih situacija. Ponosni smo šta smo uradili, gde je bila pre pet godina. Ni najveći optimisti i zaljubljenici u Zvezdu nisu verovali da može da dostigne ove vrhove. Da nismo imali energiju i start i kvalitetne saradnike, ne bi bilo ništa. Crvena zvezda je veliki klub i ne dozvoljava da se spava na lovorikama, zahteva da budemo uvek okrenuti unapred i svesni smo da od minulog rada nemamo ništa. Očekivanja su velika, lestvica je podignuta, svesni smo velikih očekivanja armije navijača, kao ozbiljni profesionalci da ih opravdamo. Često nisu realna, što je pre dve ili tri godine bilo naučna fantastika, danas narod zbog velike ljubavi smatra da je učešće u Ligi šampiona normalan rasplet događaja. Ne tražimo nikakav alibi, spremni smo da se sudarimo sa svakim protvnikom, ali mora da bude jasno da svi u Evropi ulažu ogroman novac i imaju veliku želju kao i mi. Moramo da prođemo sva četiri kruga, startuje preko 60 klubova, a ima mesta samo za četiri u Ligi šampiona.

Zvezdan Terzić je sumirao 5 godina rada uprave u Zvezdi
Zvezdan Terzić je sumirao 5 godina rada uprave u Zvezdifoto: Starsport©

Crveno-beli su izvukli Suduvu koju dobro poznaju u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a u drugom kolu ih očekuju susreti sa boljim iz dvomeča Helsinki - Toršavn. - Zadovoljni smo žrebom. Mogli smo da dobijemo i teže protivnike, ali nećemo da potcenimo ni Suduvu, ni Helsinki. Pristupićemo kako dolikuje ozbiljnom klubu kao što je Crvena zvezda. Fudbal je mnogo napredovao, videli ste reprezentaciju Luksemburga. Koga god da potcenite budete kažnjeni. Nadamo se prolazu u treće kolo, ali korak po korak.

U toku je prelazni rok, koje su buduće aktivnosti Zvezde na tržištu posle dolaska Pankova? - Svaki prelazni rok kažemo da nećemo da dovodimo nikoga, pa demantujemo sami sebe. Ekipi je uvek potrebna sveža krv. U naredna tri-četiri dana ćemo dovesti tri ili četiri igrača koja smo dugo skautirali i sa njima smo u razgovorima, Radi se o golmanu, zadnjem veznom, špicu i levom beku.

Zvezdan Terzić o letnjem prelaznom roku
Zvezdan Terzić o letnjem prelaznom rokufoto: Zorana Jevtić

Pominje se da je završen transfer Vasiljevića iz Radnika iz Surdulice?

- Nećemo komentarisati. Moguće je da očekujemo odlaske na tim pozicijama. Ebislio? - Bliži je odlasku, nekoliko klubova je zainteresovano. Osim njega ko je blizu odlaska? - Vujadin Savić i Filip Stojković, s obzirom da su odradili veliki posao i zadužili klub, izašli smo im u susret i dali im korektno obeštećenje koliko su oni procenili. Mislim da će veoma brzo da nađu nove klubove. S obzirom da smo im dali zeleno svetlo. Jutros smo doneli odluku da novi kapiten Crvene zvezde bude Marko Marin. Saopštili smo smo mu odluku, veliku odgovornost i želimo da bude još bolji, sa više energije i preuzima dres sa brojem 10.

Filip Stojković i Vujadin Savić sigurno mogu da odu, dok Jovičić ostaje
Filip Stojković i Vujadin Savić sigurno mogu da odu, dok Jovičić ostajefoto: Starsport©

Meleg? - Čim nije došao, nije prva opcija, može da traži novi klub. Jevtović ne može da ide, mnogo dobro radi i nameće se. To su već pitanja za trenera Milojevića. Boaći i Pavkov? - Moguće da ode neko. Pavkov ima nekoliko ponuda. Došao je mali Krstović od koga mnogo očekujemo. Često smo u raskoraku, ne možemo da čekamo da bismo onda dovodili nekoga koga sportski sektor prati više od godinu dana. Ne možemo držati. Često dovodimo igrače, pre nego što postojeći ode.

Ostali igrači? - Za Bena postoje ponude, videćemo u naredna tri-četiri dana oko Bena. Jovičić ostaje sigurno i Jovančić ostaje sigurno, dok za Rodića, ima nagoveštaja da bi mogao da ode. Borjan ostaje sigurno. Čaušić? - Ako ne bude prva opcija treneru Milojeviću možemo da razgovaramo oko odlaska.

Zvezdan Terzić o mogućim pojačanjima
Zvezdan Terzić o mogućim pojačanjimafoto: Zorana Jevtić

Mladi golman Gordić?

- Moguće je,s obzirom da dovodimo golmana. Možda ode u Tursku, uz opciju. Gde se traže pojačanja? Da li u domaćoj ligi? - Doveli smo Pankova. On je prijatno iznenađenje za sve. Puni smo na svim pozicijama, gde nam je potrebna sveža krv. Nećemo da pretrpavamo fond igrača. Ranđelović? - U ovom momentu. Na Evropskom prvenstvu, priključivanje Olimpijakosu. Nije realna priča. Radi se o dobrom igraču, ali nije realno. Tomane? - Urednik sam u Crvenoj zvezdi, a ne na Transfermarktu. Da li biste bili zadovoljni plasmanom u Ligu Evrope? - Mnogo je važno da ponovimo učešće u evropskim kupovima, finansijsku stabilnost, prisustvo na evropskoj sceni. Ne bih bio nezadovoljan ni Ligom Evrope, a želja je Liga šampiona. Da se zadrži kontinuitet igranja na evropskoj sceni.

Zvezdan Terzić kaže da je dug Zvezde između 14 i 15 miliona
Zvezdan Terzić kaže da je dug Zvezde između 14 i 15 milionafoto: Zorana Jevtić

Koliki je danas dug Crvene zvezde? - Između 14 i 15 miliona. Iz dana u dan se menja. Zvezda košta mesečno dva miliona evra. Zavisi kog dana me pitate. Dug varira, živ je organizam. Oko 14-15 miliona. Šta ću ja što narod ne može da razume. Narod da razume što je jasno, što je 14-15 miliona. Crvena zvezda će imati finansijske prihode, ulaganje u infrastrukturu i vraćanje dugova. Samo sportski rezultati su generator prihoda. Kad je bilo najteže?

- Avgusta 2015, kad su navijači vikali "Uprava napolje". Imali smo godinu stabilizacije. Najviše bih voleo pet klinaca iz škole, to nije realno, a narod je to očekivao. Zvezdaška javnost često nije realna. Tad smo pratili školu i mnogo smo racionalizovali podmlađivanje. Čujemo pitanje gde su Zvezdina deca? Eto gde su bili kad smo bili drugi 2015. Naše je procena da li možemo sa decom ili iskusnim igračima. Važno je da smo se osposobili da ostvarujemo dovoljno prihoda da život funkcioniše sam i ne bude na teretu, pre svega državi i poreskim obveznicima. Sa ponosom ističem da je klub potpuno finansijski stabilizovan, mnogo više dajemo državi nego što dobijamo kroz sponzorske ugovore. Navijačima se nije baš dopala prodaja Joveljića? - Uz sve uvažavanje prema ljudima koji tako pričaju, mislim da nisu dovoljno kompetetni da pričaju sa nama trojicom što sedimo ovde. Mi smo ti koji treniramo svakog dana sa Joveljićem, pratimo evropsko tržište i mi smo ti koji preuzimamo odgovnost, finansijsku i sportsku. Ako budemo slušali svakoga čoveka na ulici, pijaci, ne možemo na kvalitetan i odgovoran način da vodimo sistem kao što je Zvezda. Imamo znanje, donosićemo odluke u skladu sa stručnim procenama. Kritičari nisu dobronamerni, niti stručni.

Zvezdan Terzić o prodaji Joveljića
Zvezdan Terzić o prodaji Joveljićafoto: FK Crvena zvezda

Gde vidite Joveljića za tri-četiri godine? - On je talentovano dete, mnogo kockica da se poklopi i sreće da bi bio na kraju igrač kakav potencijal ima. Sportski direktor Mrkela je odgovorio kad je rekao da je sudbina takva da moramo da prodajemo igrače, od transfera živimo. Joveljićev odlazak je mnogo bezbolniji nego odlazak nekih nosilaca igre. Dali ste očekivali da ovaj tim ima veću tržišnu vrednost? - Nisam rekao da Dejan ima najveću tržišnu vrednost, nego da je najbezbolniji. Moramo da vidimo balans između cene koju dobijemo i posledica odlaska za sportski sektor. - Od Degeneka, Pešića, Radonjića dobili smo 26 miliona od transfera. Prelazni rok nije ni počeo, a Zvezda je prihodovala sedam miliona, 1.700.000 od Terzića, 1.800.000 za Luku Jovića i četiri miliona za Joveljića.

U kom slučaju biste pustili Marina da ode? - Možda za 10 miliona iz Kine. Vredi, ukoliko dođe ponuda.

BONUS VIDEO:

(Izveštač iz Austrije, Nikola Husein)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.