MILOŠEVIĆ OTKRIO ZAŠTO SE DOGODILA JEDNA OD NAJVEĆIH BLAMAŽA NAŠEG FUDBALA: Oni su na toj utakmici bili dopingovani
Savo Milošević o Evropskom prvenstvu 2000. godine, Foto: Beta/Branislav Božić

ŠTA VI MISLITE?

MILOŠEVIĆ OTKRIO ZAŠTO SE DOGODILA JEDNA OD NAJVEĆIH BLAMAŽA NAŠEG FUDBALA: Oni su na toj utakmici bili dopingovani

Ja mislim da su bar četvorica njih posle toga pali na doping testu - prisetio se Milošević

Objavljeno: 20:28h

Trener Partizana Savo Milošević je u razgovoru sa novinarom Nebojšom Petrovićem otkrio šokantne stvari vezane za Evropsko prvenstvo 2000. godine u Holandiji i Belgiji.

Naša reprezentacija je tada nastupala pod imenom Jugoslavija, a grupnu fazu je završila na drugom mestu iza prvoplasirane Španije. Usledilo je četvrtfinale i čuveni meč sa Holadnijom, koja je dobila naše momke sa 6:1.

- U tu utakmicu sa Holandijom smo ušli doboro izmoreni, upravo zato što smo sve utakmice završavali sa igračem manje. Imali smo teške utakmice, protiv Slovenije, Norveške koja je u to vreme bila fizički zahtevna ekipa i na kraju sa Španijom. Posle te ušli smo u meč sa Holandijom koja je bila domaćin, 'napaljena', a ja mislim da su malo dodali 'napaljeni'. Ja mislim da su bar četvorica njih posle toga pali na doping testu. Ne bi me iznenadilo da je ta ekipa u dobroj meri bila stimulisana dodatno - rekao je Milošević za Mondo.

Jedanaesto prvenstvo Evrope u fudbalu održano je od 10. juna do 2. jula 2000. godine u Belgiji i Holandiji, što je bilo prvi put da dve države organizuju Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija je igrala u grupi C sa Slovenijom, Norveškom i Španijom. Ispostavilo se da je ovo bila i najuzbudljivija grupa, čemu su znatno doprinele i utakmice naše reprezentacije, koje su, u najmanju ruku, bile ekscentrične. Posle neverovatnog povratka u prvom meču sa Slovenijom, koja je vodila sa 3:0 i imala igrača više posle isključenja Siniše Mihajlovića, "plavi" su u roku od šest minuta, het trikom Save Miloševića, stigli vođstvo "zmajčeka" i na kraju odigrali 3:3.

Potom smo u izuzetno tvrdoj utakmici savladali Norvežane 1:0, a strelac je ponovo bio Savo Milošević. Ipak, ova utakmica je ostala upamćena po crvenom kartonu koji je neposredno po ulasku u igru dobio tada još mladi Mateja Kežman. Ništa manje uzbudljiv nije bio ni treći susret, protiv starih poznanika Španaca. U neverovatnom meču naši su tri puta imali prednost pogocima Save Miloševića, Dejana Govedarice i Slobodana Komljenovića. Međutim, u sudijskoj nadoknadi presudnu ulogu u preokretu i pobedi Španaca odigrao je francuski sudija Žil Vesje. On je najpre u 94. minutu dosudio krajnje sumnjiv jedanaesterac za Špance, kojeg je Gaiska Mendieta pretvorio u izjednačujući gol, da bi potom Alfonso u šestom minutu produžetka postigao pobedonosni gol i doneo pobedu "crvenoj furiji" od 4:3. Ova utakmica je proglašena za najbolju na šampionatu i sigurno je predstavljala najbolje izdanje naše reprezentacije.

I pored poraza plasirali smo se u četvrtfinale, pošto su Slovenci odigrali 0:0 sa Norveškom. Zauzeli smo drugo mesto u grupi C, što je umesto meča sa tadašnjim svetskim i budućim evropskim prvakom Francuskom značilo okršaj sa jednim od domaćina, reprezentacijom Holandije. Usledila je jedna od najgorih utakmica u istoriji našeg reprezentativnog fudbala. Holandija je tog 25. juna 2000. održala čas iz modernog fudbala našoj selekciji vodivši čak sa 6:0 sve dok u sudijskoj nadoknadi Savo Milošević svojim petim golom na turniru nije postavio konačan rezultat.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.