PRVI PEHAR ZA SARIJA, ČELSI UZEO LIGU EVROPE: Žiru, Pedro i Azar razbili Arsenal, Tobdžije poste već četvrt veka!
Fudbaleri Čelsija slave, Foto: EPA/Maxim Shipenkov

FINALE LIGE EVROPE

PRVI PEHAR ZA SARIJA, ČELSI UZEO LIGU EVROPE: Žiru, Pedro i Azar razbili Arsenal, Tobdžije poste već četvrt veka!

Sva dešavanja sa meča mogli ste da pratite uz naš lajv-blog...

Objavljeno: 22:55h

Pravo finale - to smo imali prilike da gledamo ove večeri u Bakuu. Iako pred polupraznim tribinama, poslednji meč ovogodišnje Lige Evrope odigrali su Čelsi i Arsenal, a Plavci su sa ubedljivih 4:1 (0:0) slavili i tako osvojili drugi trofej ovog takmičenja u poslednjih sedam sezona.

Ujedno, bio je to prvi trofej u karijeri za Mauricija Sarija, koji je sebi sada povećao šanse da preuzme Juventus naredne sezone, ali i prvi poraz za Unaja Emerija u četvrtom finalu ovog takmičenja (tri trofeja u tri sezone sa Seviljom).

U prvom poluvremenu, uprkos tome što je fudbal koji smo gledali bio sasvim zadovoljavajući, s veoma brzim tempom i dosta prodora po bokovima, nije bilo previše šansi.

Po dve poluprilike sa obe strane nisu bile dovoljne da bi se tresla ijedna mreža, ali je u drugom poluvremenu sve bilo sasvim drugačije.

Već u 48. minutu Olivije Žiru bio je strelac protiv bivšeg kluba, savladavši Petra Čeha, verovatno i budućeg sportskog direktora Plavaca. Već 11 minuta kasnije Pedro je dokazao klasu laganim i majstorskim završetkom, da bi samo pet minuta posle toga on dodao do Žirua, koji je pao, pa je sudija Roki svirao penal.

Sa bele tačke bio je precizan Eden Azar, koji je odigrao verovatno i poslednji meč u dresu Čelsija. On je bio strelac i poslednjeg pogotka na meču, četvrtog, u 72. minutu, i to samo tri minuta posle one bombe koju je ka Kepinoj mreži poslao Aleks Ivobi.

Arsenal nije osvojio nijedan evropski trofej od 1994, kada je uzeo "pokojni" Kup pobednika kupova, tada treće po rangu takmičenje, ali ipak priznatije od npr, košarkaške Lige šampiona trenutno. Plavcima je ovo drugi trofej Lige Evrope.

Inače, na ovom meču smo prvi put u istoriji imali priliku da gledamo VAR na delu u Ligi Evrope.

Sva dešavanja sa meča možete da pratite uz naš lajv-blog...

82' Šta je sada skinuo Kepa! Fantastična intervencija posle pokušaja Aleksandra Lakazeta. Eden Azar je izašao iz igre možda i po poslednji put u ovom dresu.

81' Aspilikueta je šutirao iz teškog ugla, pa je stoga lopta i otišla pored gola.

77' Sada menja i Arsenal, na teren će Džoi Vilok, van igre Mesut Ozil.

76' Ros Barkli menja Kovačića, a koji minut ranije Vilijan je ušao umesto Pedra.

75' Petr Čeh spasava Arsenal bruke. Odbranio je Azarov udarac iz izgledne pozicije. Odmah na drugoj strani napada Obamejang, šut odlazi daleko od mete. I pored ogromne razlike, tempo i dalje ne opada.

71' GOOOOOOOOOOL! Divna akcija Čelsija iz presinga, ponovo su Plavci na +3. Pad koncentracije ekipe Arsenala, to su iskoristili Žoržinjo, Azar i Žiru. Na kraju, francuski špic je bio asistent, a belgijski krilni napadač ponovo strelac na možda i poslednjem meču u dresu kluba iz zapadnog Londona.

68' GOOOOOOOOOOL! 3:1! Kakav pogodak Aleksa Ivobija, koji je sa ivice kaznenog bacio bombu ka Kepinom golu. Ipak ima još baruta u Tobdžijama.

65' GOOOOOOOOOOL! 3:0 za Plavce! Lagano izveden penal Edena Azara. Ipak on u dušu zna Petra Čeha, koga je sačekao da padne i lagano smestio loptu u suprotni deo mreže.

64' PENAL ZA ČELSI. Čista odluka Đanluke Rokija. Pedro je izmešao protivničke igrače, dodao je do Žirua, kog je faulirao danas odlični, ali neiskusni Mejtland-Najls.

60' GOOOOOOOOOOL! 2:0! Sjajna kontra Čelsija, Azar je dobio loptu od Kovačića, dodao do Pedra, koji je na maestralan i lagan način rešio ovu situaciju. Pokazao je da je stvarno igrač za velike utakmice, ovo mu je ko zna koji pogodak u momentima odsudnim za njegove ekipe.

59' Solidan napad Tobdžija, Mejtland-Najls je odlično prodro po desnom boku po ko zna koji put, centrirao, ali je u pokušaju da udari makazice, jedan od fudbalera Arsenala faulirao

56' Prvi žuti karton na meču dobio je Pedro.

49' GOOOOOOOOOOL! Čelsi je poveo sa 1:0! OLIVIJE ŽIRU POSTIŽE POGODAK PROTIV BIVŠEG TIMA, SAVLADAVŠI PETRA ČEHA, BUDUĆEG SPORTSKOG DIREKTORA PLAVACA. Udarac glavom na kom bi i Alan Širer pozavideo. Asistent je bio Emerson Palmijeri, koji je i bez te asistencije jedan od igraća koji je ostavio najbolji ofanzivni utisak u ekipi Mauricija Sarija.

Olivije Žiru 'proslavlja' gol protiv bivšeg kluba
Olivije Žiru "proslavlja" gol protiv bivšeg kluba foto: Printscreen/Youtube

46' Počeo je drugi deo igre.

POLUVREME! Nažalost, nismo videli nijedan gol do sada... Ali sve ostalo smo videli. Dinamiku, dobre akcije, dobre odbrane, sjajne prodore po bokovima. Posebno se istakao Mejtland-Najls.

40' Kakav je majstor Petr Čeh. Žiru je bio u neverovatnoj prilici protiv bivšeg kluba, ali je bivši čuvar mreže Čelsija odbranio gol francuskom napadaču na fascinantan način.

Unaj Emeri u razgovoru sa mladim bekom
Unaj Emeri u razgovoru sa mladim bekom foto: AP

34' Nova šansa za Emersona, odlično je intervenisao Petr Čeh.

29' Ponovo je zapretio Čelsi, Emerson je ostao sam na levom boku, ali od svega samo korner pošto je izblokiran.

27' Arsenal razbija Plavce, Obamejang je probio po strani, centrirao ka Lakazetu, ali ovaj se nije dokopao lopte. U nastavku akcije, Džaka se našao u posedu na nekih 30 metara od gola, opalio desnicom, a lopta je kačila prečku sa spoljašnje strane.

26' Prvi kakav-takav napad Čelsija, Kante je preneo loptu, dodao je do Žirua, ali se ovaj katastrofalno snašao u petercu, pokušao je petom, ali pogodio sebe u drugu nogu, pa je lopta otišla u gol-aut.

20' Opšta inicijativa Arsenala, koji deluje kao značajno bolji tim. Čelsi se za sada ništa ne pita, Kovačić je potpuno uništen na sredini terena.

Obamejang i Kristensen
Obamejang i Kristensen foto: AP

18' Opet dobar napad Arsenala, Lakazet je bio u kaznenom prostoru, Kepa je dobro izleteo, činilo se da ga je kačio, ali Roki nije naseo na pad francuskog napadača i svirao penal.

16' Granit Džaka je poslao sjajan pas za Seada Kolašinca, ovaj je utrčao u kazneni prostor, ali je iz izgledne pozicije uspeo da izvuče samo korner.

10' Sari već gricka filter od cigarete, dakle, već je mnogo nervozan.

9' Odličan napad Arsenala po desnoj strani, Mejtland-Najls je pobegao Azaru, pa i ostalim defanzivcima Čelsija, centrirao, boksovao je Kepa, ali samo do Obamejanga, koji je šutirao pored gola iz veoma izgledne situacije.

4' Početno odmeravanje snaga, ništa vredno pomena.

1' Meč je počeo.

21.00 - Sve je spremno za početak meča.

20.53 - Unaj Emeri je sa Seviljom tri puta uzastopno osvajao ovo takmičenje, dok Mauricio Sari za sada nema nijedan trofej u karijeri...

20.30 - NAVIJAČI PARTIZANA VEČERAS NAVIJAJU ZA ARSENAL: Razlog je i više nego bitan!

Zašto Parrizanovci večeras bodre Arsenal?
Zašto Parrizanovci večeras bodre Arsenal? foto: AP, Starsport©

20.12 - Evo i sastava za večerašnju utakmicu:

Čelsi (4-3-3): Kepa - Aspilikueta, Kristensen, David Luiz, Emerson - Kante, Žoržinjo, Kovačić - Pedro, Azer, Žiru.

Arsenal (3-4-3): Čeh - Sokratis, Kosijelni, Monreal - Mejtland-Najls, Toreira, Džaka, Kolašinac - Lakazet, Ozil, Obamejang.

19.46 - Pogledajte Arsenalov put do ovogodišnjeg finala.

19.43 - Pogledajte Čelsijev put do ovogodišnjeg finala.

19.35 - SKANDAL! Obezbeđenje u Bakuu proverava navijače Arsenala nose li dres "državnog neprijatelja broj 1" Henriha Mhitarjana (Jermenija i Azerbejdžan imaju sličnu istoriju kao Srbi i pojedini susedi).

18.58 - Pogledajte kako su navijači azerbejdžanskog Karabaga skinuli zastavu navijačima Arsenala.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.