HAJDUK JE JEDINI LEGITIMNI ŠAMPION: Reči bivšeg čelnika Saveza bacaju potpuno novo svetlo na titulu iz 46!
Igrači Zveezde i Hajduka zajedno plaču za Titom - ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

"to nije trebalo zvezdi"

HAJDUK JE JEDINI LEGITIMNI ŠAMPION: Reči bivšeg čelnika Saveza bacaju potpuno novo svetlo na titulu iz 46!

- Nije sportski i nije fer-plej tražiti titulu iz godine koja nije bez razloga bila računata kao kvalifikacije za veliku ligu države - rekao je Španjol

Objavljeno:

Crvenoj zvezdi je danas i zvanično dodeljena titula iz 1946. godine, a odluka Skupštine FS Srbije našla se na udaru nekadašnjeg potpredsednika FS Jugoslavije Ljube Španjola.

Španjol je u razgovoru za "Danas" govorio o tome kako postoji razlog što u periodu od 1940. do 1946. godine nije postojao šampion nekadašnje Jugoslavije.

- Poslednji šampion Kraljevine Jugoslavije bio je Građanski 1940, a prvi šampion posleratne države Partizan 1947. Naknadno je titula iz 1946. priznata Hajduku u Hrvatskoj, a ako bi baš moralo da se kopa po prošlosti onda bi je splitski klub i zaslužio u tadašnjoj Jugoslaviji - rekao je Španjol.

Čovek koji je kao direktor učestvovao u stvaranju šampionske generacije FK Vojvodina tvrdi da mu nije jasna Zvezdina inicijativa.

- Iskreno, nije mi jasno šta će sada Zvezdi ta titula iz 1946? Jedinom šampionu Evrope iz bivše Jugoslavije i najtrofejnijem klubu iz bivše države ne priliči da se na takav način bori za pehar, a nije da ih nema impozantan broj u svojoj vitrini - dodaje Španjol.

Fudbaleri ispred severne tribine proslavljaju titulu
Fudbaleri ispred severne tribine proslavljaju titulufoto: Espreso.co.rs

Španjol dodaje da 1946. godine nisu postojale odvojene lige Srbije, Hrvatske ili Makedonije, zbog čega mu i nije jasna Zvezdina odluka da se bori za titulu iz pomenute godine. - Nije sportski i nije fer-plej tražiti titulu iz godine koja nije bez razloga bila računata kao kvalifikacije za veliku ligu države. Ne postoji 1946. ni liga Srbije, ni liga Hrvatske, ni liga Makedonije, ni liga Bosne i Hercegovine, postojala je tada samo Jugoslavija i njeno prvenstvo - istakao je Španjol.

Poznato je da je jedan od argumenata FK Crvena zvezda tokom borbe za priznavanje titule iz 1946. i to što je splitskom Hajduku priznat trofej.

- Hajduk je tada bio najjači klub. Posle tih kvalifikacionih takmičenja odigrana je i mini liga između republičkih pobednika u kojoj je Hajduk bio prvi, a što je bio glavni argument kluba iz Splita da mu se u 21. veku prizna ta titula. Mnogi ne znaju da je Hajduk tada bio vojni klub, igrao je utakmice protiv vojske Engleske, vojske SAD, a tek je kasnije političkom odlukom Partizan preuzela Jugoslovenska armija. Hajduk je u posleratnim godinama imao najbolji tim - zaključio je Španjol za Danas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.