VELIKE PROMENE U LIGI ŠAMPIONA: Problem za Zvezdu i Partizan - samo 4 kluba iz kvalifikacija ulaze u grupnu fazu!
Liga šampiona, Foto: UEFA Champions League / promo

reforma

VELIKE PROMENE U LIGI ŠAMPIONA: Problem za Zvezdu i Partizan - samo 4 kluba iz kvalifikacija ulaze u grupnu fazu!

Jedan od glavnih planova za rekonstrukciju Lige šampiona, koji će se naći pred čelnicima UEFA, podrazumeva poluzatvoreni sastav takmičenja u kom bi 24 elitne ekipe imale praktično zagarantovano učešće, bez obzira na plasman u domaćim ligama

Objavljeno: 14:37h

Veliko je pitanje kako će izgledati Liga šampiona u bliskoj budućnosti.

To je pitanje koje muči mnoge navijače, ali i većinu evropskih klubova izvan takozvane elite, koja već godinama pokušava da se distancira od "malih" i da napravi takmičenje po svojoj meri.

U planu je da se oformi sastav u kom će bogati igrati samo s bogatima kako bi se njihova zarada još povećala.

Nedeljama cure informacije vezane za promenu formata elitnog takmičenja od sezone 2023/24, sve glasnije se govori o tome i u javnosti, ali čelnici UEFA za sada ćute i takve priče nazivaju spekulacijama, odnosno idejama koje im se nude sa strane, ali koje treba dodatno raspraviti.

UEFA
UEFA foto: Fonet

Poslednji se s proverenim informacijama javio "Asošiejted Pres", koji je došao u posed određenih planova Udruženja evropskih klubova (UEC), a sve je to preneo ugledni "Njujork Tajms".

Jedan od glavnih planova za rekonstrukciju Lige šampiona, koji će se naći pred čelnicima UEFA, podrazumeva poluzatvoreni sastav takmičenja u kom bi 24 elitne ekipe imale praktično zagarantovano učešće, bez obzira na plasman u domaćim ligama.

Četiri kluba bi u to društvo dolazile kroz Ligu Evrope, dakle učesnici polufinala, dok bi samo četiri preostala mesta bila namenjena za ekipe iz kvalifikacija. U prevodu, za celu istočnu Evropu i još neke manje atraktivne lige zapadne Evrope.

Liga Evrope
Liga Evrope foto: EPA/Yoan Valat

Novi sastav Lige šampiona bi se od sadašnjeg razlikovao u mnogo stvari. Klubovi ne bi bili podeljeni u osam grupa, već u četiri od po osam ekipa, čime bi zasad bili zadovoljeni apetiti bogatih za većim brojem utakmica s najjačima ili sebi ravnima.

Takav format podrazumeva da bi u nokaut fazu išla četiri najbolja kluba iz svake grupe, dok bi svi ostali razigravali za opstanak. Ispadanja bi bilo, ali bi ono bilo kontrolisano. Odnosno, sastav ne bi mnogo mogao da se menja.

Još od ranije postoji predlog o drugom i trećem rangu evropskog takmičenja. Drugi bi takođe brojao 32 kluba - to je sadašnja Liga Evrope - i među njima bi se, kao što je navedeno, svake godine tražila četiri nova učesnika Lige šampiona. U tu Ligu bi četiri najslabije ekipe iz Lige šampiona i ispadale. Taj treći rang brojao bi 64 kluba i okupljao bi one siromašnije, među koje bi izvesno ulazili i timovi sa našim prostora. Kako bi se iz te lige napredovalo do Lige Evrope, nije još definisano.

Liga šampiona
Liga šampiona foto: Filip Plavčić

Ova ideja naišla je, naravno, na podršku najvećeg broja bogatih klubova, ali ona ima i vrlo snažne protivnike. Suprotstavljaju joj se čelnici Premijer lige i Primere, jer smatraju da će nacionalna prvenstva tako izgubiti na važnosti.

O svemu se oglasio i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin nakon sastanka s predstavnicima evropskih liga. Slovenac je istakao da odluka još nije donesena uprkos ovim napisima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.