LEKARI GRME: Zbog Vertongena moraju da se promene pravila!
Jan Vertongen, Foto: AP/Frank Augstein

MORA TAKO

LEKARI GRME: Zbog Vertongena moraju da se promene pravila!

Prema protokolu, klupski lekari moraju da izvrše testiranje na licu mesta pre nego što fudbalerima dozvole povratak na teren

Objavljeno: 15:30h

Posle teške povrede glave koju je doživeo defanzivac Totenhema Jan Vertongen u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona protiv Ajaksa, oglasili su se medicinari.

Šef medicinskog komiteta FIFA Mišel D'Og izjavio je da je potrebno da se promene neka fudbalska pravila. Reprezentativac Belgije je posle vazdušnog duela sa Aldervireldom završio raskrvavljenog nosa, a klupski lekari su uveravali sudiju da može da nastavi meč. Međutim, nekoliko sekundi po povratku na teren, morao je da izađe uz pomoć. Svi simptomi su ukazivali na kasni potres mozga.

Prema protokolu, klupski lekari posle ovakve povrede moraju da izvrše testiranje na licu mesta pre nego što fudbalerima dozvole povratak na teren. Čelnik medicinskog komiteta FIFA smatra da treba razmisliti o opciji privremene izmene igrača.

- Saveti FIFA i UEFA su jasni. U svakom slučaju i pre svakog turnira govorimo doktorima da moraju da poštuju protokole. Timski doktori su odgovorni za njihove igrače. Poznaju ih i u boljoj su poziciji da procene da li su u opasnosti. Mnogo je teže nezavisnim doktorima da izvrše takvu procenu. Uvođenje takvog pravila, naročito u slučajevima potresa mozga, je vredno rasprave, ali mi se govori da bi tada u igru ušao nezagrejan igrač i da bi to moglo da izazove povrede mišića. To je određeni problem. U ovom trenutku, mi smo zadovoljni savetima neurologa i verujemo timskim doktorima - izjavio je D'Og.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.