AJAKS NAPRAVIO VELIKI KORAK KA MADRIDU: Van de Bek srušio i Totenhem, Tadić i drugari i dalje sanjaju velike snove!
Van de Bek slavi gol sa saigračima, Foto: EPA/Neil Hall

Liga šampiona, 1/2 finale

AJAKS NAPRAVIO VELIKI KORAK KA MADRIDU: Van de Bek srušio i Totenhem, Tadić i drugari i dalje sanjaju velike snove!

Sva dešavanja sa jednog od mečeva sezone mogli ste da pratite uz naš lajv-blog...

Objavljeno:

Velika, velika pobeda Ajaksa nad Totenhemom u gostima u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona. Na stadionu Pevaca, rezutat je bio 1:0 (1:0), a postavio ga je Doni van de Bek, koji je odlično izbegao ofsajd zamku i matirao nemoćnog Uga Lorisa.

Dao je gol za 1:1 protiv Juvea u Torinu, dao ga je i u Londonu, a igrao se 15. minut. Od tada, pa skoro do pred sam kraj prvog dela igre, Kopljanici su imali više od igre i nekoliko odličnih prilika.

Imao ih je, doduše, i Totenhem, ali tek u dugačkoj sudijskoj nadoknadi zbog potresa mozga i polomljenog nosa koje je zadobio Jan Vertongen.

Upravo taj prekid značio je domaćem timu da se konsoliduje, preuzme terensku inicijativu, te da tokom celog drugog poluvremena pokušava da izjednači. I pored nekoliko poluzrelih šansi, ostaje utisak da je Totenhem bio poprilično jalov u završnici bez dva najbolja napadača - Hjun Son-Mina i Harija Kejna. I pored nekoliko dobrih poteza Lukasa Moure, već pomenuta završnica je izostala, a Fernando Ljorente se posle nekoliko finih poteza u prvom poluvremenu, u drugom izgubio u napadačkom sivilu svog tima.

Umalo da Dušan Tadić bude i asistent za gol sredinom drugog poluvremena, ali je na njegovu sjajnu asistenciju, David Neres pogodio samo stativu.

Naredni meč je na programu naredne srede od 21 čas. Biće to pravi spektakl.

Sva dešavanja sa jednog od mečeva sezone mogli ste da pratite uz naš lajv-blog...

90' Sudija je dozvolio još tri minuta nadoknade.

87' Na teren je ušao Klas Jan-Huntelar, kao protiv Juventusa, da proba da zadrži poneku loptu skokom. Najstariji igrač Kopljanika zamenio je Hakima Ziješa.

78' Divna prilika za Ajaks. Sjajna akcija, lopta je došla do Tadića, on ju je ostavio za Davida Neresa, koji je šutirao, ali je lopta udarila u stativu i vratila se u teren.

76' Ajaks sve lakše i lakše uspeva da zadrži prednost, a Onana sve više i više odugovlači i krade vreme. Brat bratu, do sad je "kraducnuo" bar 6 minuta.

70' Onana je ponovo dobro intervenisao, izašao je skoro na 16 metara od svog gola i sjajno je uhvatio. Pritom je bio i fauliran.

63' Dobar centaršut u kazneni prostor prema Ljorenteu, ali on nije uspeo da je zakači i da prevari Onanu.

Onana interveniše posle jednog od pokušaja Totenhema
Onana interveniše posle jednog od pokušaja Totenhema foto: EPA/Neil Hall

62' Sve bolji i konkretniji Totenhem u drugom delu. Moura je centrirao, ali lopta nije stigla do odredišta zbog dobre reakcije Veltmana.

55' Nova dobra akcija Totenhema, Dele Ali je sada probao glavom, ali je bio više nego neprecizan iz izgledne situacije.

50' Odlična šansa za Totenhem. Loptu je Moura glavom poslao do Dele Alija, koji je šutirao, ali je Onana više nego mirno i sigurno reagovao na nju.

47' Dobar udarac Taljafika sa 30 metara. Lopta je išla tik iznad zemlje, a prošla na nekoliko desetina centimetara od Lorisove leve stative.

46' Počelo je drugo poluvreme!

POLUVREME! Zaslužena prednost Ajaksa, koji je, sve do poslednjih desetak minuta, kada je posle povrede Vertongena malo opao tempo, imao potpunu dominaciju na terenu. Umalo da bude i 2:0, ali se nije najbolje snašao Van de Bek, koji je bio sebičan.

45'+4 Totenhem se probudio u nadoknadi vremena. Dva dobra pokušaja - jedan Vertongenov glavom, drugi Sisokov iz daljine. Inače, Musa Sisoko je čovek koji je zamenio Vertongena.

45' Sudija je prvo poluvreme produžio za čak pet minuta, što je potpuno i logično posle onog haosa oko Vertongena.

43' David Neres je bio u kontranapadu, ali ga je Sančez osujetio u tome. Sve se desilo posle lepog pasa Dušana Tadića.

42' Lukas Moura se lepo prošetao kroz odbranu Ajaksa, u svom stilu iz mlađih dana, ali je lopta naposletku izbačena u gol-aut.

39' Vertongen nije mogao da nastavi meč, čak se i ispovraćao prilikom izlaska sa terena. Ne baš lepe scene, nadamo se da će sve biti u redu sa njim.

37' Dugo je trajao prekid, a Vertongen sada menja celu opremu, jer mu je stara skroz umrljana od krvi.

31' Umalo da Onana napravi problem svojim igračima, umesto da izboksuje loptu izboksovao je Vertongena i Aldervejrelda u glavu, pa su ova dvojica ostala da leže na travi. Vertongenu je pukao nos i krenula je krv, sudija je prekinuo meč dok se sve to ne sanira.

29' Taljafiko, tek što se vratio posle suspenzije i propuštenog meča sa Juveom, napravio je novi žuti karton. Neoprezan start nad Kristijanom Eriksenom.

26' Prva šansa za Totenhem, Tripije je centrirao iz slobodnog udarca sa 35 metara iskosa, Fernando Ljorente je bio sam, šutirao je glavom, ali nekih dva metra od leve stative golmana Onane.

24' Kako igra Ajaks, ovo nije realno. Divna akcija Van de Beka i Tadića, dupli pas posle koga je Loris morao ozbiljno da se pomuči. Krajnjim naporom spasio je svoj gol.

22' Pokačili su se Deni Rouz i Veltman, ali je sudija La Hoz bio blizu mesta dešavanja pa ih je brzo smirio.

20' Ajaks dere Totenhem u prvih 20 minuta meča. Kao da su za klasu jači tim, bar to tako za sada deluje.

17' Odmah nova prilika za Ajaks, umalo da Deni Rouz postigne autogol posle centaršuta Neresa.

15' GOOOOOOOOOOOOOL! 1:0 za Ajaks!

Van de Bek postiže još jedan pogodak za Ajaks u Ligi šampiona, još jedan veoma bitan i ponovo na gostujućem terenu. Kao protiv Juvea. Ziješ je dodao pas do Van de Beka, koji nije bio u ofsajdu, pa mu je bilo lako da matira Uga Lorisa.

Proveravao je sudija Mateu la Hoz i putem VAR-a, ali nije poništio pogodak.

5' Prvi ozbiljniji napad na meču imao je Ajaks, kada je Van de Bek ušao u kazneni prostor Totenhema, ali je njegov centaršut po zemlji izblokiran, pa je od svega bio samo korner, koji je naposletku neuspešno izveden...

1' Utakmica je počela!

20.57 - Sve je spremno za početak meča, igrači istrčavaju na teren iz tunela. Dobrodošli na spektakl koji je Evropa čekala!

20.45 - Zagrevanje fudbalera Totenhema.

Fudbaleri Totenhema na zagrevanju
Fudbaleri Totenhema na zagrevanju foto: EPA/Will Oliver

20.25 - Pogledajte i malo atmosfere sa tribina stadiona u Londonu.

Navijači Ajaksa u Londonu
Navijači Ajaksa u Londonu foto: EPA/Neil Hall

19.56 - Evo i sastava obe ekipe. Kao što možete da vidite, i Ljorente i Lukas Moura su u startnoj postavi Totenhema, dok će za Ajaks ponovo Dušan Tadić igrati lažnu devetku.

Sastavi
Sastavi foto: Printscreen/flashscore.com

19.50 - Navijači Ajaksa prave haos po Londonu... Naravno, ne ugrožavajući tuđu bezbednost.

19.40 - Ovo će verovatno biti startna postava Totenhema. Što se Ajaksa tiče, tu bi stvari trebalo da budu slične kao u Torinu, uz povratak Taljafika, koji je bio suspendovan usled nagomilanih žutih kartona.

19.32 - Setimo se najveće ekipe Kopljanika, još od one Krojfove.

19.28 - Navijači Ajaksa tokom celog dana prave feštu u Londonu:

Jedan "majstor" je čak malkice modifikovao dres domaćeg tima jednom uspavanom navijaču.

"Manje piva, manje piva...", rekli bi neki.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.