BALKAN JE I ZVANIČNO U IGRI: Potpisan je memorandum, Srbi, Bugari, Rumuni i Grci otpočeli borbu za EURO i Mundijal!
Vanja Udovičić sa kolegama iz Bugarske, Rumunije i Grčke, Foto: MOS

KAD SE KOMŠIJE UDRUŽE...

BALKAN JE I ZVANIČNO U IGRI: Potpisan je memorandum, Srbi, Bugari, Rumuni i Grci otpočeli borbu za EURO i Mundijal!

Inicijalni organizacioni komitet činiće po četiri predstavnika svake zemlje – i to ministar nadležan za sport ili njegov predstavnik, jedan zvaničnik i dva predstavnika nacionalnih fudbalskih saveza

Objavljeno: 12:27h

Na sastanku kvadrilaterale Grčke, Rumunije, Bugarske i Srbije u Solunu potpisan Memorandum koji pruža okvir za podnošenje zajedničkih kandidatura za EP i SP u fudbalu.

Na sastanku kvadrilaterale u Solunu - Ministri omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić, Bugarske Кrasen Кralev, Rumunije Кonstantin Bogdan Matei i zamenik ministra sporta Grčke Jorgos Vasilijadis potpisali su Memorandum o osnivanju Inicijalnog organizacionog komiteta za podnošenje zajedničkih kandidatura za Evropsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030. godine u fudbalu.

Inicijalni organizacioni komitet činiće po četiri predstavnika svake zemlje – i to ministar nadležan za sport ili njegov predstavnik, jedan zvaničnik i dva predstavnika nacionalnih fudbalskih saveza.

- Izuzetno sam zadovoljan što smo danas u Solunu napravili veliki korak ka ambicioznom zajedničkom cilju, čija bi realizacija dala značajan doprinos razvoju fudbala i celokupnog sistema sporta i podstrek razvoju kompletne fudbalske, sportske i opšte infrastrukture. Osnovni zadatak Inicijalnog organizacionog komiteta biće da uspostavi okvir za podnošenje zajedničkih kandidatura za domaćinstvo EP 2028. i SP 2030. u fudbalu – što bi podrazumevalo evidentiranje zahteva organizatora po pitanju pravila kandidatura, utvrđivanje postojećih nacionalnih kapaciteta u pogledu ispunjenosti svih uslova – i, konačno, ustanovljenje dodatnih potreba svake zemlje - važnih za ispunjenje svih uslova kandidature. Ponosan sam na ulogu Srbije u ovom jedinstvenom projektu, i zahvalan svim partnerskim državama i njihovim cenjenim predstavnicima na izuzetnom doprinosu njegovom ostvarenju i učvršćivanju uzajamnog prijateljstva i regionalne saradnje! - istakao je ministar Udovičić.

Planirano je da Inicijalni organizacioni komitet za podnošenje zajedničkih kandidatura zaseda dva puta godišnje ili kada se za tim ukaže potreba, a predsedavanje se vrši naizmenično, po principu rotacije po abecednom redu imena država.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.