ŠTO JE NEKADA BIO BEOGRAD, SADA JE ZAGREB: Novinar Bi-Bi-Sija podelio region tekstom o 'Vječnom derbiju'!
FK Hajduk Split, Foto: Reuter

JAK ČLANAK

ŠTO JE NEKADA BIO BEOGRAD, SADA JE ZAGREB: Novinar Bi-Bi-Sija podelio region tekstom o 'Vječnom derbiju'!

Novinar piše o velikom rivalstvu Hajduka i Dinama, kao i o bivšoj državi , gde su ti timovi bili članovi velike četvorke

Objavljeno:

Hajduk i Dinamo u sredu su odigrali derbi na Poljudu (0:1), a engleska nacionalna medijska kuća BBC je u Split poslao novinara koji se vratio prepun utisaka i napisao tekst objavljen na tom portalu.

- Čim je utakmica počela, najžešći navijači Hajduka poečli su da skaču. Četiri hiljade navijača pulsiraju kao jedno. Na stolu 180 metara dalje, čaša vode trese se kao u poznatoj sceni u Jurasik parku. Splitski stadion Poljud izgrađen je da izdrži potres. Navijači Hajduka to testiraju. Stadion se trese - piše Danijel Stori. Zatim piše o bakljama za koje napominje da su zabranjene, ali da ih navijači redovno prokrijumčare na stadion.

- Na jednom delu sjeverne tribine počinje bakljada, a sedišta su spaljena. Navijači i dalje pevaju, jedva tri metra od bakljade. Svi se ponašaju kao da je reč o uobičajenoj stvari.

Navijači Dinama
Navijači Dinama foto: EPA/Stephanie Lecocq

Novinar zatim piše o velikom rivalstvu Hajduka i Dinama, kao i o bivšoj državi , gde su ti timovi bili članovi velike četvorke.

Zatim navodi:

- Hrvatska je jako centralizovana država i mnogi se ljudi sele u glavni grad kako bi radili ili studirali. Split i obala se osećaju ignorisano. Split se nekad osećao inferiorno u odnosu na bivši glavni grad Jugoslavije Beograd, a sada istu gorčinu oseća prema Zagrebu - navodi novinar pa citira, kako kaže, najčešći komentar:

Torcida Split
Torcida Split foto: Printscreen

- Plaćamo porez, a Zagreb profitira od toga. Tako da fućkaš njih.

Citira se i izjava bivšeg trenera splitske ekipe Damira Burića koji kaže da je Hajduk u genima i da je to nešto što novac ne može da kupi.

- Međutim, novac može da kupi uspeh. Hajduk je 14 godina bez titule šampiona i šest godina bez ijednog trofeja - piše novinar pa povlači paralelu sa Zdravkom Mamićem.

- Davor Šuker, predsednik HNS-a, od zvezde je postao negativna ličnost. Optužuju ga da iza njega stoji Zdravko Mamić, istinski moćnik hrvatskog fudbala - piše novinar i prepričava Mamićev slučaj koji je na kraju završio begom u BiH.

- Uprkos uspehu hrvatskog fudbala, u zemlji nije razvijena kultura navijanja. Posećenost stadiona se smanjuje kada ekipa nije uspešna. Derbiji su prilika navijačima da se iskažu i oslobode.

OVDE pročitajte ceo članak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.