FUDBALSKI RADNIK REKAO ONO ŠTO SE SVI PLAŠE DA KAŽU: Srpski igrači su taoci u našoj zemlji!
Ilustracija, Foto: crvenazvezdafk.com

ISKRENO

FUDBALSKI RADNIK REKAO ONO ŠTO SE SVI PLAŠE DA KAŽU: Srpski igrači su taoci u našoj zemlji!

Povod za to je slučaj fudbalera Spartaka Vladimira Simunovića

Objavljeno:

Na srpski fudbal je ponovo bačeno blato kada je FIFPro prijavio Fudbalski savez Srbije FIFA zbog "kršenja principa savesnog vođenja saveza i narušavanja integriteta organa saveza."

Povod za to je slučaj fudbalera Spartaka Vladimira Simunovića koji je u Suboticu otiša posle raskida ugovora sa RAdničkim na Arbitražnom sudu posle čega je ta odluka promenjena. Zato nije nastupio ni na jednom meču oa subotičku ekipu pa je zato odlučio da kontaktira FIFPro kako bi izašao iz pravne zavrzlame. Fudbaler smatra da je oštećen, a FSS negira prijavu i da je bilo propusta. Prijava FIFPro je ujedino i prva protiv nekog Saveza.

O toj temi se oglasio i Mirko Poledica, predsednik Sindikata fudbalera "Nezavisnost" koji je odmah ukazao da isti propisi ne važe za srpske i strane fudbalere.

- Zbog te činjenice je teško ocenjivati na skali od 1 do 10 položaj fudbalera, to bih mogao da vam pojasnim veoma jednostavno. Srpski igrači podležu našim fudbalskim propisima, koje uređuje FSS, a na strance se primenjuju FIFA propisi. Srpski igrači u tom smislu nemaju nikakva prava u odnosu na strance i srpski igrači su taoci u sopstvenoj zemlji, bez ikakvih prava u odnosu na strane državljane - rekao je Mirko Poledica u razgovoru za "MONDO".

Mirko Poledica
Mirko Poledicafoto: Dragan Kadić

On je takođe naveo da tužba protiv FSS kod FIFA znači i da je to direktna preporuka da fudbaleri izbegavaju Srbiju i uporedio situaciju sa 2017. godinom.

- To je zapravo suština tužbe jer ona predstavlja presedan u kojem FIFPro želi da zaštiti srpske igrače u Srbiji. Dakle, tužba FIFPro je poslata jer su oni shvatili da su srpski igrači u sopstvenoj zemlji postali taoci sistema, da nemaju nezavisnu arbitražu, da nemaju nikakvu sigurnost. Tada smo bili zemlja sa najviše arbitražnih sporova u svetu, sada je bolja situacija i broj se smanjio, ali je i dalje dosta veliki u odnosu na druge evropske zemlje - dodao je.

FSS je odbacio sve tvrdnje FIFPro i ukazao na podatak da je gotovo 98% slučajeva pred Arbitražnim sudom Saveza - zapravo rešeno u korsit igrača, usled neizmirenih obaveza od strane klubova.

- Izjava FSS da se 98% arbitraža rešava u korist igrača je najveći autogol koji je FSS mogao dati sam sebi. To znači da su konačno priznali da klubovi ne poštuju ugovore sa igračima, ne plaćaju ih i tako dalje…Osnov za tužbeni zahtev je nepoštovanje ugovorenih obaveza od strane klubova i nikada nijedan fudbaler u Srbiji nije podneo tužbu protiv bilo kog kluba, a da je tužba bila neosnovana. Dakle, nije suština koliko je u procentima usvojenih tužbi igrača - već je suštinsko pitanje zašto klubovi ne poštuju ugovore i kolika je odgovornost FSS u svemu navedenom. Broj sporova ne zavisi od Arbitražnog suda već je to nadležno telo za rešavanje sporova između klubova i igrača, pa je i ova konstatacija FSS, mogu slobodno reći, jako neozbiljna - izjavio je Poledica za portal "Mondo".

Fudbalska lopta
Fudbalska loptafoto: EPA/Carlos Diaz

U intervjuu za "Mondo", predsednik Sindikata fudbalera "Nezavisnost" je takođe naveo i da je slična situacija u regionu kao i u Srbiji, da FIFA nije priznala Arbitražni sud FSS kao nezavisan, jer ne ispunjava minimalne uslove nezavisnosti po osnovu FIFA Pravilnika o statusu i transferu igrača, propise koji definišu da je nezavisna arbitraža samo onda koja ima jednak broj delegiranih sudija od strane klubova i igrača i da srpski Arbitražni sud ima osam sduija od čega su samo dvojica delegirani na predlog

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.