RTS DA NE OBMANJUJE GRAĐANE U VEZI PRENOSA REPREZENTACIJE: Junajted grupa otpužila javni servis da laže narod!
Fudbalska reprezentacija Srbije, Foto: Starsport©

SAOPŠTENJE

RTS DA NE OBMANJUJE GRAĐANE U VEZI PRENOSA REPREZENTACIJE: Junajted grupa otpužila javni servis da laže narod!

Navodeći da je time "značajan deo domaće javnosti lišen mogućnosti praćenja tog prenosa", RTS je saopštio i da su se tom zahtevu priključile i televizije Prva, O2 i Hepi

Objavljeno:

Junajted grupa (United Grupa) saopštila je danas da je rukovodstvu Radio-televizije Srbije (RTS) "prešlo u naviku da obmanjuje gradjane, jer se nikako drugačije ne može tumačiti njihov odgovor Junajted grupi u kome tvrde da nisu dobili nikakvu ponudu da prenose utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu (Euro) 2020.

"Da RTS nije u v.d. stanju, pomislili bismo da tamo vlada kolektivna amnezija, jer nas je neprijatno iznenadilo njihovo sinhronizovano prozivanje Junajted grupe u dogovoru sa ostalim televizijama - Prva, O2 i Hepi, kada svi znaju da istina može biti samo jedna", piše u saopštenju Junajted grupe u čijem sasatvu posluju televizije Nova S i N1 kao i kablovski operater SBB.

RTS je juče zatražio od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da ispita "na koji način" je došlo do toga da utakmicu fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, "prenosi kablovska, odnosno televizija koja ne obuhvata celokupno područje Srbije".

Zgrada RTS-a
Zgrada RTS-a foto: Jelena Vučetić

Navodeći da je time "značajan deo domaće javnosti lišen mogućnosti praćenja tog prenosa", RTS je saopštio i da su se tom zahtevu priključile i televizije Prva, O2 i Hepi.

RTS je naveo i da prema članu 64. Zakona o elektronskim medijima, dogadjaje od posebnog značaja za gradjane Srbije, u koje po zvaničnoj listi spadaju i kvalifikacione utakmice reprezentacije za Evropska prvenstva u fudbalu, mogu prenositi samo televizije čija zona pokrivanja obuhvata celokupno područje Srbije.

Junajted grupa je objasnila da je otkupila prava na prenos utakmica fudbalske reprezentacije Srbije i 2017. godine se obratila direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću sa ponudom da otkupe pravo prenosa i utakmica kvalifikacija i Lige nacije ali on, tvrde u Junajted grupi, na sastanku sa direktorkom Dajrekt medije, preko koje je ranije kupovao utakmice Lige šampiona, nije pokazao interesovanje.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije foto: EPA

Junajted grupa je ukazala da je tu ponudu odbila i tadašnja direktorka televizije Prva i O2 Manja Grčić, a sa obrazloženjem da ima premalo utakmica za ponudjenu cenu i da im to nije isplativo, dok je ispred televizije Pink taj predlog odbio Željko Mitrović.

Zbog želje da se publici u Srbiji pruži najbolji program Junajted grupa je, kako je navedeno u saopštenju, 2017. otkupila i prava na utakmice kvalifikacija za Euro 2020 i od tada je pregovarala sa televizijama sa nacionalnim frekvencijama, o čemu poseduju i dokaze.

"Uprava RTS-a nas optužuju da im nismo ponudili da prenose utakmice, najavljuje da će da pišu UEFA i traže dokaze koje smo dostavili, a mi im poručujemo da mogu da ih pronadju u sopstvenoj arhivi. Ne mešamo se u kadrovsku politiku RTS, ali nemojte da gradjane Srbije sramotite i pred evropskim institucijama", poručili su iz Junajted grupe.

UEFA
UEFA foto: Profimedia

U saopštenju je navedeno da i neke druge televizije sa nacionalnom frekvencijom treba da pogledaju u svoje arhive gde će, "crno na belo, videti da su odbile ponude Junajted grupe" da otkupe pravo na prenos fudbalskih utakmica.

Iz Junajted grupe tvrde da "javni servis koordinisano, uz dogovor sa nekim televizijama, pokušava da gradjanima opravda svoju nesposobnost, plasirajući lažne podatke i dovodeći time u zabludu gradjane Srbije".

Dodato je da RTS, posle prodaje prava na emitovanje jednoj od konkurentskih kuća na tržištu kablovskih operatora, Telekomu Srbija, "ne može više da se nazove nekomercijalnim javnim servisom, već komercijalnom televizijom".

RTS
RTS foto: Dado Đilas

Junajted Grupa je potvrdila da neće ponavljati ponudu za prenos utakmica "komercijalnoj televiziji RTS".

Navedeno je da rukovodstvo RTS treba da ponudi gradjanima obrazloženje na bazi činjenica zašto nije kupio pravo da prenosi kvalifikacije za Euro 2020, kao i "šta radi sa ogromnim budžetom od 90 miliona evra godišnje koji gradjani plaćaju".

"Umesto toga RTS bi, sudeći po njihovom saopštenju, da nam otme nešto što je mogao i sam da kupi. Pozivanje na zakon od strane televizije koja ne želi ni da pročita ili objavi ni jedan naš odgovor, iako na to imamo zakonsko pravo, dovoljno govori koliko se RTS drži zakona, a u to se svakog dana uverava i sve veći broj gradjana Srbije", piše u saopštenju Junajted grupe.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.