PRAO SUDOVE ZA 350 EVRA, PA UMALO DA UMRE ZBOG SLEPOG CREVA: Sad je najbolji na svetu, a hteo ga je i Dinamo Zagreb
Virdžil van Dajk daje gol Bajernu, Foto: AP

LUDA PRIČA

PRAO SUDOVE ZA 350 EVRA, PA UMALO DA UMRE ZBOG SLEPOG CREVA: Sad je najbolji na svetu, a hteo ga je i Dinamo Zagreb

Život zaista piše romane...

Objavljeno: 11:20h

Zoran Mamić, tadašnji trener Dinama, očajnički je tražio vrhunskog štopera za Modre pre četiri godine, a brat Zdravko pričao je o kapitalcima za Ligu šampiona, onako bombastično, u svom stilu.

Prepoznao je trener Zoran kvalitet u dotad manje poznatom Seltikovom Holanđaninu koji se u međuvremenu razvio u najboljeg i najskupljeg štopera sveta, bar prema nekim mišljenjima, piše Index.hr.

Reč je o Virdžilu van Dajku koji je u sredu uveče protiv Bajerna golom i asistenijom pogurao Redse u četvrtfinale Lige šampiona.

- Ne znam koji su to kapitalci o kojima Zdravko govori. Ja ih ne vidim. Možda je kapitalac Van Dajk iz Celtica. Njega bih voleo da imam u sastavu Dinama. Seltik je, međutim, odbio ponudu od pet milijuna evra. Realno, njegova cena je oko sedam miliona evra, ali nisam siguran da bi i za navedeni novac došao u Maksimir - požalio se Zoran Mamić.

Van Dajk je tako umesto u HNL otišao u engleski Sautempton za 15,7 miliona evra da bi 1. januara 2018. postao najskuplji štoper sveta nakon što ga je Liverpul platio 78,8 miliona evra.

27-godišnji kapiten Holandije je, bez ikakve sumnje, ključan čovek Kloppovog sastava. Protiv Levandovskog i društva imao je 100 posto osvojenih duela, stopostotnu preciznost u udarcu, kao i stopostotnu učinkovitost u duelima.

Ono što malo ko zna je da je Van Dajk umalo ostao bez velike karijere. Igrajući za Groningen pre sedam godina završio je u bolnici. Jedno vreme toliko je bio fizički loše da bi se umorio posle nekoliko koraka.

- Bio sam u bolnici 13 noći i bilo je jako teško. Bio je problem sa slepim crevom. Imao sam infekciju u trbuhu, bilo je ludo. Imao sam odličan period u Groningenu pre toga. Trebalo je da igramo derbi, a ja sam se razboleo. Nisam jeo zdravo tada i to je bila moja greška. Bila su to teške dve sedmice pre nego što sam imao operaciju. Posle toga je bilo još teže - priča Holanđanin pa se priseća jedne scene iz bolnice:

- Uključio sam TV i na njemu je bila pesma Vila la Vida od Koldpleja. Bilo je to emotivno za mene. I kad je čujem, pomislim na teške trenutke, koliko mi je sada lepo i koliko mogu da budem ponosan. Nisam tada mogao deset dana ništa da radim, nisam mogao ni da hodam. Kad sam ponovo prohodao, prešao sam deset metara i zadihao se kao lud.

Karijeru je započeo igrajući desnog beka gde se nije snalazio jer je bio - spor. Mučila ga je visina, da bi u 17. godini naglo izrastao zbog čega je imao ozbiljnih problema s kolenom koje je bilo nestabilno.

Zagrebački Dinamo ispisao je istoriju u Ligi Evrope ove sezone, a u prvom meču osmine finala savladao je Benfiku sa 1:0. Večeras (21.00) u Lisabonu brani prednost. Kvota na prolaz Benfike je 1,90, baš kao i na prolaz Dinama. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Benfika - Dinamo Zagreb.

A, ako ste mislili da su to bili najteži momenti za njega, prevarili ste se...

Pre toga je radio kao perač sudova kako bi mogao da počasti prijatelje u McDonaldsu.

- Kad sam otišao u Groningen, morao sam da idem biciklom na treninge. Prvu platu sam dao da uplatim časove vožnje. Pre nego što sam potpisao ugovor, imao sam 15 ili 16 godina i zarađivao novac tako što sam prao posuđe u Bredi. Trenirao sam ponedeljkom, utorkom i četvrtkom i igrao subotom, a radio sredom i nedeljom od šest ujutru do ponoći. Bio sam srećan s tih 350 evra jer sam tako mogao da počastim prijatelje u McDonaldsu - pričao je jednom prilikom.

Eto, od blata do zvezda za manje od deset godina - deco, moguće je... Samo treba da se trudite!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.