IVICA ILIEV - SUMA SUMARUM: Koliko je zaradio, a koliko potrošio u Partizanu?
Era Ivice Ilieva je završena - šta je doneo Partizanu i gde su mu greške?!, Foto: Beta/Branislav Božić

Gde je grešio, a gde je pogodio?!

IVICA ILIEV - SUMA SUMARUM: Koliko je zaradio, a koliko potrošio u Partizanu?

Potezi koji su se vukli u sportskom sektoru dok je on bio na njegovom čelu izazivaju svakako oprečne reakcije kod navijača, a on je sam preuzeo odgovornost za trenutnu situaciju

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Ivica Iliev je podneo ostavku na mesto sportskog direktora Partizana i kako je rekao u svom obrazloženju, želi da preuzme potpunu odgovornost za trenutnu situaciju u kojoj se nalaze crno-beli.

Dva uzastopna poraza u prolećnom delu sezone kojima se klub iz Humske oprostio od borbe za titulu iako će u plej-ofu biti prepolovljeni bodovi, a uz to su sada bliže tome da ostanu na trećoj poziciji, pošto je i Radnički iz Niša u međuvremenu odmakao na drugom mestu tabele Superlige Srbije.

Zoran Mirković je odmah posle poraza od Voždovca podneo ostavku smatrajući to moralnim činom, iako će mnogi reći da je on najmanje kriv za situaciju kakva je trenutnu, a dan posle njega isto je učinio Ivica Iliev, koga, pak, mnogi i smatraju jednim od krivaca za očajnu sezonu kluba iz Humske, jednu od najgorih i poslednje dve decenije.

Ivica Iliev i Zoran Mirković su zajedno podneli ostavke na funkcije u Partizanu
Ivica Iliev i Zoran Mirković su zajedno podneli ostavke na funkcije u Partizanufoto: Starsport©

Sada kada je Iliev napustio funkciju može i da se svede neki račun i crta njegovog rada u Humskoj tokom nešto više od tri godine.

Nekadašnji napadač crno-belih je funkciju preuzeo u oktobru 2015. godine i za to vreme je klub potrošio na nove igrače ukupno 6.820.000 evra.

Sa druge strane od transfera, odnosno od prodaje fudbalera je zarađeno 26.800.000 evra, prema podacima kojima raspolaže specijalizovani sajt "Transfermarkt".

Dok je Ivica Iliev bio sportski direktor Partizan je od prodaje igrača zaradio 26.800.000 evra
Dok je Ivica Iliev bio sportski direktor Partizan je od prodaje igrača zaradio 26.800.000 evrafoto: Filip Plavčić

Naravno, ove cifre ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, jer je novac od prodaje igrača išao na plate igrača koji su došli, tako da je čist profit koji je Partizan imao dok je Iliev bio sportski direktor malo teže utvrditi, ipak.

Prilažemo i tabele sa specijalizovanog sajta transfermarkt gde po sezonama imate sve odlaske i dolaske u klub.

DOLASCI

FK Partizan - dolasci u sezoni 2015/16
FK Partizan - dolasci u sezoni 2015/16foto: transfermarkt.com
FK Partizan - dolasci u sezoni 2016/17
FK Partizan - dolasci u sezoni 2016/17foto: transfermarkt.com
FK Partizan - dolasci u sezoni 2017/18
FK Partizan - dolasci u sezoni 2017/18foto: transfermarkt.com
FK Partizan - dolasci u sezoni 2018/19
FK Partizan - dolasci u sezoni 2018/19foto: transfermarkt.com

ODLASCI

FK Partizan - odlasci u sezoni 2015/16
FK Partizan - odlasci u sezoni 2015/16foto: transfermarkt.com
FK Partizan - odlasci u sezoni 2016/17
FK Partizan - odlasci u sezoni 2016/17foto: transfermarkt.com
FK Partizan - odlasci u sezoni 2017/18
FK Partizan - odlasci u sezoni 2017/18foto: transfermarkt.com
FK Partizan - odlasci u sezoni 2018/19
FK Partizan - odlasci u sezoni 2018/19foto: transfermarkt.com

Boravak Ilieva na mestu sportskog direktora karakteriše nekoliko stvari - jeftina ili besplatna, a opet neproverena i nekvalitetna pojačanja često najavljivana kao "bombe", najveći promašaj u istoriji kluba, promocija i prodaja talenata iz sopstvene škole, ali i nekoliko pravih poteza i dovođenja igrača od koji su neki doneli titulu i plasman u Ligu Evrope.

Među pogotke mu se svakako mogu ubrojati dovođenja Evertona Luiza, Leonarda, Uroša Đurđevića, Leandrea Tavambe, povratnika Vladimira Stojkovića, i donekle Nemanje Mihajlovića makar sa finansijske strane (prvog igrača koga je Iliev promovisao kao sportski direktor), Rikarda Gomeša, Marka Jankovića, Nemanje R. Miletića.

Promašaja je bilo puno više, počev od najskupljeg pojačanja u istoriji kluba Sejdube Sume koji je samo doneo probleme i finansijsku propast klubu, preko noćne ptice i ljubitelja čašice Sedrika Gogue, promašenih Miroslava Radovića, Nikole Đurđića, El Monira, Milana Smiljanića, pa sve do onih kojih se ni navijači Partizana više ne sećaju - Teofil Solomon, Juri Vakulko, Vladimir Đilas...

Nekako je upravo sa potrošenih 1,65 miliona evra na transfer Sejdube Sume, ne računajući i ogromnu platu koju je dobio reprezentativac Gvineje Bisao, su i krenula kola nizbrdo kada su u pitanju pojačanja u Partizanu, za koja je bio zadužen Iliev, iako je istina da se nije kod svakog igrača ni on u potpunosti pitao, i da je on više bio zadužen za vezni red i napad, ali opet je to bio njegov sektor i većina toga ide njemu na dušu.

Ivica Iliev i Sejduba Suma na promociji u Partizanu
Ivica Iliev i Sejduba Suma na promociji u Partizanufoto: Nebojša Mandić

Ali opet teško je svaki put iznova i iznova tražiti i dovoditi igrače kojima je istekao ugovor ili su ostali bez kluba ili na pozajmicu ili ne koštaju ništa i pogoditi uvek sa njima.

Za to su najbolji dokazi poslednja dva prelazna roka koji su u Humskoj odrađeni očajno, pogotovo ovaj zimski 2019. godine kada su stigli, da li uopšte kvalitetom dostojni Partizanovog dresa Musa Ndžaj, koji se odmah na pripremama povredio usled nespremnosti za napore koji su neophodni za igranje u klubu renomea Partizana, i napadač Dejan Georgijević koji je upisao ukupno 18 minuta na pet do sada odigranih kola u Superligi.

Ivica Iliev i Musa Ndžaj, poslednje pojačanje koje je doveo u Partizan
Ivica Iliev i Musa Ndžaj, poslednje pojačanje koje je doveo u Partizanfoto: Starsport©

Upravo u prethodnom letnjem i zimskom prelaznom roku se vidi koliko se radilo "navrat - nanos" u Humskoj, da su igrači dolazili maltene čisto da se kaže da su dovedena neka pojačanja.

No, tako je to kada možete da se "protegnete samo koliko ste dugi", nije bilo ni velikih prodaja u tom periodu, kao što je bilo ranijih godina sa Nikolom Milenkovićem, Leonardom, Đurđevićem, a izostao je i uspeh u Evropi, odnosno plasman u grupnu fazu Lige Evrope, čime je nestao najveći dotok novca u kasu kluba iz Humske.

Zimus je Marko Janković prodat u poslednji čas SPAL-u za 1,8 miliona evra, ali to je jedva tek da se koliko-toliko obezbedi preživljavanje kluba do juna, svi drugi planovi uprave, u kojoj je bio i Iliev, su se izjalovili i propali, tako da nije bilo realno ni nadati se da sa aktuelnim igračkim kadrom se može tokom proleća može napasti stabilna Crvena zvezda, kao i niški Radnički, u borbi za prvu poziciju na tabeli.

Ceh su za sada platili Mirković i Iliev, tačnije sami su prihvatili da ga plate i sve u svemu, njihova era u Humskoj je gotova, a ostaje pitanje koje muči navijače šta dalje i sa čime će u koštac morati da se uhvate oni koji ih naslede, jer naslednike čekaju "Tantalove muke".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.