OPTUŽILI GA DA JE POKRAO HAJDUK: Rok zvezda odgovorila na tvrdnje da je plagirala grb Splićana za svoj brend!
Lijam Galager je optužen da je plagirao grb Hajduka iz Splita, Foto: EPA/ Hayoung Jeon

Tužbe najavljene

OPTUŽILI GA DA JE POKRAO HAJDUK: Rok zvezda odgovorila na tvrdnje da je plagirala grb Splićana za svoj brend!

Ako se pogledaju dva grba sličnost zaista postoji

Objavljeno:

Lijam Galager, pevač kultnog benda Oasis, prvi je put je reagovao na optužbe britanskih medija da je plagirao grb Hajduka iz Splita za majice svog brenda "Pretty Green".

Putem Tvitera, na kojem ga prati više od tri miliona ljudi, poručio je:

- Odgovor na sve te glupe vesti o čoveku i njegovom slavnom modnom brendu i optužbe da je pokrao Hrvate: Inspiracija za logo na majicama nije došla od njihovog kluba, nego od oznaka koje su na skuterima nosili pripadnici "mod pokreta". Vidimo se na sudu, bezveznjaci - jasan je bio Galager.

Galagerovo "vidimo se na sudu" za sada se ne odnosi na Hajduk, koji je takođe za ovaj slučaj angažovao advokate, već na britanske medije.

Ali i u Hajduku su upoznati s ovim slučajem i poručuju da ih "Pretty Green" nije kontaktirao za dopuštenje da koristi njihov klupski brend. Slučaj su predali advokatima koji razmatraju tužbu za naknadu štete.

Mod je oznaka za mladalačku supkulturu nastalu u Engleskoj krajem 50-ih, koja je vrhunac imala 60-ih, ponovo oživljavanje 70-ih, a čija se stilska obeležja mogu videti i danas, pre svega u modi. Modsi su bili prva posleratna generacija koja nije odrastala u nemaštini pa su prigrlili hedonizam te tada moderne uzore sa svih strana sveta: američku muziku, francuski stajling i italijanske skutere.

Najpoznatiji simbol mod pokreta je plavo-belo-crveni krug RAF-a, britanskog ratnog vazduhoplovstva, koji su modsi prisvojili. Motori im nisu bili samo prevozno nego i sredstvo identifikacije, pa su im bili važni simboli njihovih vozila. Vozili su motocikle italijanskih marki Vespa i Lambreta, od kojih potonja ima amblem sličan Hajdukovom.

Majice koje će se prodavati za oko 6354 dinara takođe imaju okrugli grb s crveno-belim kvadratićima i plavim obodom. Očite sličnosti s Hajdukovim grbom tu ne prestaju. Dok unutar plavog oboda znaka kluba piše "Hajduk Split", na Galagerovim majicama na istom mestu stoji "Rolling With It".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.