DAN KAD JE PARTIZAN ZATVORIO MARAKANU: Istorija ima običaj da se ponovi - a tu je i Lola!
128. Večiti derbi - "duel" između Lole Smiljanića i Dejana Milovanovića, Foto: Printscreen/Youtube

DEJA VU SRPSKOG FUDBALA

DAN KAD JE PARTIZAN ZATVORIO MARAKANU: Istorija ima običaj da se ponovi - a tu je i Lola!

Bodovni zaostatak od čak 14 bodova nije predstavljao teret za izabranike Miroslava Đukića, već je bio motivacija da daju sve od sebe i skrenu pažnju javnosti na drugu stranu Topčidera

Objavljeno:
Nikola Husein

Večiti derbi samo što nije - Crvena zvezda bi da stavi obe ruke na šampionski pehar, dok Partizan želi da iznenadi protivnika i ponovi scenario sa čuvenog meča iz 2007. godine.

Da, to je onaj derbi sa Lolom Smiljanićem, to je onaj derbi kada je Partizan spakovao četiri komada u mrežu Ranđelovića i "zatvorio" Marakanu kako bi rekao pomenuti Smiljanić.

Bodovni zaostatak od čak 14 bodova nije predstavljao teret za izabranike Miroslava Đukića, već je bio motivacija da daju sve od sebe i skrenu pažnju javnosti na drugu stranu Topčidera.

Mihajlov, Bajić, Marinković i Lazetić - priznaćete, ne bi se baš kladili na ove fudbalere za strelce u najvećem meču našeg fudbala, ali zato je i ovaj sport toliko nepredvidiv.

Kastiljo i Burzanović su samo ublažili ovaj epski poraz crveno-belih, a Aleksandar Trišović je svojim crvenim kartonom počeo da "tera" ljude sa bočnih strana stadiona koji nisu bili spremni da posmatraju ostatak susreta i bolan poraz tada aktuelnog šampiona, koji je samo par meseci ranije junački i časno ispao od slavnog Milana sa sve Didom, Nestom, Gatuzom...

11 godina kasnije, "deja vu" - Zvezda je aktuelni šampion, ima 15 bodova viška u odnosu na crno-bele koji, istina, nemaju tim koji priliči njihovom renomeu, ali fudbal nas je gomilu puta opomenuo da nije sve u ciframa. Naš najveći stadion će sasvim sigurno ugostiti više od 40.000 navijača koji će po lepom subotnjem vremenu 159. put posmatrati ono najbolje što Srbija ima.

Doduše, nismo uvek videli ono najbolje, bilo je i izuzetno dosadnih utakmica, setimo se samo one iz aprila 2015. kada je tuča na tribinama bila mnogo više zanimljiva od dešavanja na terenu, pa čak ni poslednji, sporni derbi nije bio preterano interesantan.

Đokić, Boaći, gol - nije gol, srpski pasoš, to je u kratkim crtama sve što bi trebalo da znate o tom meču.

Geodetska analiza Boaćijevog gola
Geodetska analiza Boaćijevog gola foto: FK Partizan

Da ne navodimo sada sve mečeve koji nas nisu zadovoljili, sigurno bi nam trebalo par sati da se prisetimo svih takvih utakmica. Možda i najatraktivniji meč Večitih rivala viđen je na jesen 2007. godine - Partizan sa verovatno najjačim timom u skorijoj istoriji kluba, naspram Zvezde koja je pojačana tada izuzetno plaćenim Južnoamerikancima i Jestrovićem.

Sa jedne strane Žuka, Moreira, Dijara, sa druge Molina, Koroman, Milijaš. Četiri gola za 90 minuta, ali nisu samo golovi bilo ono što je krasilo taj susret.

Almami Moreira
Almami Moreira foto: FK Partizan

Neverovatna dinamika igre, svaki napad je bio potencijalno opasan za protivnika, potezi kakvi se retko viđaju u srpskom fudbalu i na kraju ravnopravna podela bodova - 2:2.

Svi srećni i zadovoljni, a publika je dobila ono što je želela, meč vredan sećanja i nešto što i posle toliko godina asocira na dobar fudbal.

Derbi "a la Ugo Vijeira", pa čarolije Milana Lukača i prokletstvo Mijailovića i Ninkovića, magije Drinčića i samba Leonarda verovatno svim fudbalskim ljubiteljima "pale lampice" u glavi i bez problema mogu da se sete na koji duel se asocira, pa se nadamo da će i ovaj koji nam predstoji imati nekog svog junaka i postati prepoznatljiv za neka naredna vremena.

Zvezda i Partizan, po ko zna koji put - jedni blizu titule, drugi imaju najgoru poziciju u proteklih xy godina, ali kada dođe derbi svi su jednaki.

Niko nema prednost, niko nije favorit, ma šta god kvote pričale. Dovoljan je samo jedan sekund, jedna čestica inata, jedan trenutak prepotentnosti, nepažnje, jedna majstorija, dribling, pa čak i sukob, sve to može da reši subotnje popodne - nikad se ne zna, zato se i zove Večiti derbi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.