ZNAM ŠTA SU GLAD I HLADNOĆA: Saigrač Luke Milivojevića je spavao na ulici i prosio za hleb!
Mamadu Sako, Tompkins i Luka Milivojević, Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

TEŠKA PRIČA

ZNAM ŠTA SU GLAD I HLADNOĆA: Saigrač Luke Milivojevića je spavao na ulici i prosio za hleb!

Sa 13 godina je ostao bez oca, živeo je sa šestoro braće i sestara, a porodica mu je promenila desetak stanova u francuskoj prestonici

Objavljeno: 16:08h

Kristal Palas je trenutno 13. na tabeli Premijer lige, a razlog za to je neefikasan napad.

Međutim, strateg Roj Hodžson može da bude zadovoljan odbranom. Do sada je Kristal Palas primio 35 golova isto kao i petoplasirani Mančester junajted. Najzaslužniji za to je francuski štoper Mamadu Sako koji igra jednu od najboljih sezona u karijeri.

Odigrao je sve utakmice za Kristal Palas ove sezone u prvenstvu, a samo je na poslednjoj protiv Lestera zamenjen u 77. minutu. Nije uvek sve bilo sjajno za Sakoa pošto se kao dete senegalskih roditelja rodio i odrastao u siromašnoj četvrti Pariza.

- Jako dobro znam šta je glad, šta je hladnoća. Kao dete sam na ulicama prosio za hleb, nisam imao šta da jedem. Ne volim o tome da pričam. Svi mi imamo neke svoje životne priče, ali ja ne želim da budem nikome primer. Nikada. Želim da inspirišem ljude i da pomognem onima koji nemaju. Želim da to bude moja priča. Jednom sam neku gospođu zaustavio na ulici kao dete. Pitao sam je za par kovanica za hranu, a ona je jače stisnula torbu uz sebe u strahu da ću je opljačkati. To me je šokiralo. U tom trenutku sam samom sebi rekao da ću, kad postanem neko i nešto, ja pomoći drugima. Nekad nisam imao gde da spavam pa bih po ulicama tražio mesto gde ću da prenoćim - rekao je Sako za "Dejli mejl".

Sa 13 godina je ostao bez oca, živeo je sa šestoro braće i sestara, a porodica mu je promenila desetak stanova u francuskoj prestonici. Sve vreme je Sako igrao fudbal u lokalnom klubu. Od dana kada mu je otac preminuo znao je da mora da počne da se brine za porodicu i da mu je postala obaveza da postane fudbaler.

PSŽ ga je doveo u omladinsku školu, a kada je imao 15 godina vodio je U18 tim do šampionske titule. Uskoro je došao i do seniorskog tima u kome je postao najmlađi kapiten Svetaca u istoriji kluba. Imao je 17 godina i osam meseci.

- Pitali su me pre neki dan da li mi je bilo teško da budem kapiten PSŽ sa tako malo godina. Ma kakvi. Najteže je bilo kada sam postao kapiten porodice kad sam imao samo 13 - dodao je.

Posle PSŽ otišao je u Liverpul u kome je bio u prvoj postavi, ali se često povređivao. Zbog uzimanja zabranjenih supstanci je bio suspendovan 2016. godine da bi se posle ispostavilo da sredstvo koje je uzimao nije bilo na popisu zabranjenih.

Suspenzija mu je ukinuta, ali leta te godine se sukobio sa Jirgenom Klopom koji ga je izbacio sa američke turneje zbog kršenja klupske discipline.

- Ne žalim ni za čim. Čak i kada je celi svet protiv tebe, nešto ćeš iz toga naučiti. Moraš ostati pozitivan u životu, moraš da se smeješ i da uveseljavaš ljude. Nemamo vremena za plakanje i analiziranje prošlosti. Život je kratak, fudbal takođe - rekao je Sako za "Dejli mejl".

Štoper Kristal Palasa, iako je odrastao u siromašnoj porodici, danas vozi Rols Rojs, nosi satove od nekoliko desetina hiljada evra i Versaćeovu garderobu, ali se ne hvali onim što ima.

Za razliku od ostalih fudbalera koji odmaraju na egzotičnim destinacijama, Sukho ide u Afriku. Prošlog leta je posetio osam zemalja kao ambasador AMSAK fondacije čiji je osnivač, a u Senegalu finansira izgradnju sirotišta koje će nazvati po svom ocu.

- Mogao sam da budem u Dubaiju ili Majamiju i samo da pošaljem tim ljudima neki ček, ali to nije dovoljno. Te ljude i decu treba posetiti, popričati s njima i dati im nadu iz prve ruke. Humanitarni rad je moj drugi posao. Ja znam šta je teško odrastanje, ali nikad nisam odustajao. To želim da prenesem i na njih - zaključio je Sako.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.