SAČUVAJ ME BOŽE KUGE, GLADI I HRVATA! Dule Savić očitao lekciju Hrvatskoj zbog HULIGANA u Splitu (VIDEO)
Dušan Dule Savić u emisiji RTS, Foto: Prentscren

SVE IM JE REKAO

SAČUVAJ ME BOŽE KUGE, GLADI I HRVATA! Dule Savić očitao lekciju Hrvatskoj zbog HULIGANA u Splitu (VIDEO)

Dule nije želeo da ćuti...

Objavljeno:

Legendarni fudbaler Dušan Dule Savić gostovao je u emisiji Upitnik na RTS-u, u kojoj je bilo reči o nedavnim dešavanjima iz Splita, kada su pretučeni vateprolisti Crvene zvezde.

On je zajedno sa ostalim gostima Igorom Milojevićem, direktorom VK Crvena zvezda, Aleksandrom Šapićem, proslavljenim vaterpolistom i profesorom sociologije dr Draganom Kokovićem govorio o tome, da li se u sport umešala politika, posebno kada je reč o Srbiji i Hrvatskoj, kao i o mržnji koja se raspiruje, a koja je kulminirala incidentom na rivi u kojem su povređeni vaterpolisti.

Gosti su tokom emisije izneli svoj stav na navedenu temu, međutim, najveću pažnju privukao je sam kraj u kojem je nekadašnji fudbaler Zvezde zaključio izlaganje:

- Mi bismo sami sebe trebali više da poštujemo, da nam se ovo ne bi dešavalo. Da, ne dajemo naivno deklarativne izjave. Imamo milion primera proteklih dana i meseci. Veće samopoštovanje bi sprečilo ovakve situacije.

- Samo se setite kada je predsednik bio u Bosni, kada je jedva izbegao linč, a onda pozvao njihovog predstednika da igraju šah ovde. Do dan sanas, se ne zna koje to učinio. Kada stalno popuštate, a ja jesam da se međusobno poštujemo, ali koliko poštuješ ti mene i ja ću tebe. Ti mene ne poštuješ, ja sa tobom nemam šta da radim. Kažem vam, ne daj Bože fudbal da se desi da igramo, biće stalno ovoga - počeo je Savić i onda zaključio:

- Vi morate njima pomoći da ozdrave, na žalost. Ja bih voleo da smo mi dobre komšije. Ali, kada bi oni bili deseti deo prema nama iskreni, koliko smo mi prema njima, ovde bi moglo normalno da se takmiči. Ali, nema leka. Podsetio bih na istoriju, na koju se svi ovde pozivaju, i natpis sa protestantske katedrale u Magdeburgu: "Bože, sačuvaj me kuge, gladi i Hrvata". To su stravični zločini, koje su još u 17. veku počinili u Evropi i sada mi treba da im pomognemo. Kako?

Deo u kojem Savić priča o odnosima Srba i Hrvata pogledajte od 49. minuta:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.