ČEFERIN JEDNOGLASNO OPET PREDSEDNIK UEFA: Dok sam ja na čelu neće biti nikakve Superlige bogatih klubova!
Aleksander Čeferin je ponovo izabran za predsednika UEFA, Foto: EPA/FABIO FRUSTACI

Nije bilo protivkandidata

ČEFERIN JEDNOGLASNO OPET PREDSEDNIK UEFA: Dok sam ja na čelu neće biti nikakve Superlige bogatih klubova!

Poručio im je da bi previše izgubili kada bi to uradili

Objavljeno:

Aleksander Čeferin dobio je novi, četvorogodišnji mandat na čelu UEFA. Čeferin je bio jedini kandidat, a na današnjem Kongresu u Rimu dobio je jednoglasnu podršku svih 55 članica te organizacije. Slovenac je u septembru 2016. godine na mestu predsednika UEFA zamenio Mišela Platinija koji je suspendovan zbog finansijskih malverzacija.

Aleksandar Čeferin je bio jedini kandidat
Aleksandar Čeferin je bio jedini kandidatfoto: AP

On je iskoristio priliku da kritikuje inicijativu o osnivanju Superlige Evrope u kojoj bi igrali samo najbogatiji evropski klubovi i poručio jasno da se to neće dogoditi dokle god je on na čelu Evropske fudbalske unije.

Čeferin je rekao da je opasnost od osnivanja Superlige otklonjena nakon "poštenih, direkntih i beskompromisnih" razgovora između UEFA i predstavnika klubova. - Čini se da su malo pre mog izbora (2016. godine), evropski klubovi razmišljali o otcepljenju. Ali, razgovarali smo, saslušali smo jedni druge, razumeli smo se i sada smo ponovo ujedinjeni - rekao je Čeferin.

Aleksander Čeferin i Zbignjev Bonjek, legenda poljskog i svetskog fudbala
Aleksander Čeferin i Zbignjev Bonjek, legenda poljskog i svetskog fudbalafoto: EPA/FABIO FRUSTACI

On je ponovio da Superlige neće biti sve dok je on predsednik UEFA, a Andrea Anjeli prvi čovek Evropske asocijacije klubova (ECA). - To nije obećanje, to je činjenica. Da su veliki klubovi ostvarili svoj plan izgubili bi status 'velikih klubova' u srcima navijača. Jedina velika stvar u vezi sa njima bila bi prošlost i ništa više - rekao je Čeferin. "Poštujemo fudbalsku piramidu... Sistem ispadanja i promocije leži u našoj sportskoj kulturi... A rezultati na terenu, koji se ponekad razlikuju od onih u finansijskim knjigama, čine da budete veliki - dodao je predsednik UEFA.

Aleksander Čeferin jasno poručio da nema ništa od Superlige bogatih klubova
Aleksander Čeferin jasno poručio da nema ništa od Superlige bogatih klubovafoto: AP

Čeferin je, u govoru nakon što je izabran za predsednika, kazao da UEFA želi da bude "izvor konstruktivnih ideja FIFA, a ne opozicija".

On je, takođe, najavio i da će UEFA pokrenuti vlastiti striming servis za emitovanje fudbalskih utakmica širom sveta. Čeferin je naveo da će ta platforma početi da radi u narednih šest meseci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.