IZVUČENO TELO IZ OLUPINE AVIONA SA 67 METARA DUBINE: Čeka se identifikacija - da li pripada Sali ili pilotu?!
Telo je prebačeno u luku Portland u Engleskoj, Foto: EPA

Drugo telo neće biti pronađeno

IZVUČENO TELO IZ OLUPINE AVIONA SA 67 METARA DUBINE: Čeka se identifikacija - da li pripada Sali ili pilotu?!

Spasilačke službe nastojale su s morskog dna podići i olupinu aviona te nastaviti potragu za drugim telom, ali u tome su ih sprečili loši vremenski uslovi pa je cela operacija završena

Objavljeno: 08:51h

Uspešno je okončana akcija izvlačenja tela iz malog aviona tipa Pajper Malibu u kojem su se 21. januara oko 20 sati uveče fudbaler Emilijano Sala i pilot Dejvid Ibotson po velikom nevremenu srušili u olujno more i potonuli na 67 metara dubine Lamanša.

Još se ne zna čije je telo pronađeno i izvučeno na površinu i identifikacija će tek uslediti.

Ovu vest u noći između srede i četvrtak prenose svi svetski mediji, ističući da je to potvrdila Služba za istrage avionskih nesreća (AAIB) britanskog ministarstva saobraćaja.

AAIB ističe: "Operacija je izvedena u jako teškim i izazovnim uslovima, ali i na najdostojanstveniji mogući način. O celom toku akcije porodice unesrećenih bile su redovno obaveštavane.

A koliko su teški i izazovni uslovi u kojima se odvijala operacija, svedoči novinar Kristijan Martin, koji više od dve nedelje prati potragu na licu mesta.

- Pokušaću vam objasniti kako žestoko duvaju vetrovi na okeanu jer to teško može shvatiti onaj ko se u to nije uverio na vlastitoj koži. Ovde u Engleskom kanalu to izgleda kao da su svi vetrovi Atlantika usisani u veliki dimnjak i onda pušteni kroz njega - izvestio je Martin uz satelitski snimak oluje na Atlantiku usred koje se odvija potraga.

Olupina malog aviona tipa Pajper Malibu, koji je nestao kada se po velikom nevremenu srušio u olujno more u Lamanšu, pronađena je u nedelju na morskom dnu, 24 milje severno od ostrva Gernsi.

U ponedeljak ujutru uočeno je jedno telo u olupini aviona te je u utorak uveče počela akcija izvlačenja. Sada je ta operacija uspešno završena, a telo je brodom dopremljeno u Portland u Engleskoj kako bi ga mrtvozornik identifikovao.

Spasilačke službe nastojale su s morskog dna podići i olupinu aviona te nastaviti potragu za drugim telom, ali u tome su ih sprečili loši vremenski uslovi pa je cela operacija završena.

Da je došlo do velikog napretka u akciji, bilo je očito kasno uveče u sredu, kada se oko 23 sata brod "Geo Ocean III", jedan od triju brodova koji su učestvovali u potrazi, ploveći maksimalnom brzinom zaputio prema Portlandu na južnoj obali Engleske.

Par sati kasnije, stigla je potvrda da je sa opremom prema luci dubokog gaza krenuo zato što je ispunio cilj: izvlačenje tela iz potonulog aviona i njegov transport u Englesku na identifikaciju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.