NOVA KAZNA ZA PSŽ: Ovog puta zbog rasizma, i to među dečacima!
Fudbaleri PSŽ, Foto: Starsport©

SRAMOTA

NOVA KAZNA ZA PSŽ: Ovog puta zbog rasizma, i to među dečacima!

Doduše, novčana suma koju treba da plate je za njih bagatelna...

Objavljeno: 24.01.2019. 15:05h

Krajem prošle godine sajt „Mediapart” optužio je čelnike Pari sen Žermena da u sistemu skautinga za mlađe selekcije rasizam ima velikog uticaja.

Konkretno, ograničavali su broj tamnoputih fudbalera koje su dovodili u akademiju. Protežirali belce, a decu su delili u četiri kategorije: Francuzi, Severnoafrikanci, Zapadnoindijci i Crni Afrikanci.

Neoprostivo u današnjim standardima političke korektnosti, pa su kažnjeni od strane Disciplinske komisije Lige 1 sa 100.000 evra zbog, kako stoji u obrazloženju, „protivzakonitog profilisanja etičkog porekla potencijalnih polaznika fudbalske akademije između 2013. i 2018”.

PSŽ
PSŽ foto: Starsport©

Takođe, sa 10.000 evra kažnjen je bivši direktor fudbalske akademije Pari sen Žermena Bertrand Ruzo, koji je na toj funkciji bio od 2013. do 2015, kao i dva njegova skauta, Mark Vesterlop i Pjer Rejno sa opo 5.000 evra.

- Ovo je slučaj diskriminacije za koji se može optužiti čitav klub, ali takođe, utvrđena je i individualna odgovornost - objasnio je Sebastijan Deno, disciplinski komesar Lige 1.

PSŽ
PSŽ foto: Espreso

U međuvremenu, a između prvih optužbi i njihovog dokazivanja, u klubu su priznali postojanje specijalnih formulara u periodu od 2014. do 2017, očigledno i nadasve uvredljivih, ali odgovornost ne prihvataju.

- Rukovodstvo kluba nikada nije znalo za taj sistem regrutacije po etičkom sistemu, niti je neko video sporne formulare - stoji u zvaničnom saopštenju kluba:

- Pari sen Žermen potvrđuje da je u periodu od 2013. do 2018. takav sadržaj postojao samo u regionalnom ogranku naše akademije koje se nalaze izvan područja Pariza. Ovi formulari bili su individualna inicijativa šefa ogranka.

Inače, francuski zakon zabranjuje prikupljanje ličnih podataka koji ukazuju na rasnu ili etičku pripadnost pojedinca, a sad je i državni tužilac pokrenuo istragu na ovu temu, posle tužbe koju je podnela Liga za ljudska prava.

BONUS VIDEO: 

(Espreso.rs/Žurnal)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media